G4Media.ro

(OP – ED) Șansa dezvoltării. Cum va folosi România banii din partea…

(OP – ED) Șansa dezvoltării. Cum va folosi România banii din partea Uniunii Europene?

Planul pentru redresarea economică a Uniunii Europene prezentat ieri în Parlamentul European este, de departe, cel mai impresionant răspuns în fața efectelor acestei crize. În total, Uniunea Europeană pune la dispoziția Statelor Membre 2,4 trilioane EUR care, în următorii șapte ani, urmăresc să reconstruiască proiectul european. Aceasta este arhitectura planului ”Noua Generație UE”, așadar reprezintă cadrul general pe care se sprijină acțiunile viitoare.

Pentru România, acest plan reprezintă o oportunitate istorică – și îmi măsor bine cuvintele. Conform actualelor estimări, urmează ca România să aibă la dispoziție aproximativ 33 de miliarde EUR pe care are libertatea să le folosească așa cum crede de cuviință.

Niciodată statele europene nu au avut această libertate – ceea ce înseamnă că există și un transfer masiv de responsabilitate dinspre Uniunea Europeană înspre Statele Membre. De aceea, cred că entuziasmul firesc de ieri, care a izbucnit odată cu anunțarea acestor sume, trebuie să fie unul temperat, realist.

Trebuie să privim cât se poate de lucid perioada prin care trecem și să ne organizăm strategic. Iar din acest punct de vedere, Guvernul României are un rol esențial. Prioritățile pe care le va stabili acum vor decide în ce măsură România este cu adevărat pe drumul dezvoltării sau dacă rămâne captivă aceleiași logici dăunătoare a partizanatului politic, a intereselor de partid – acolo unde interesul cetățeanului ar trebui, de fapt, să primeze.

E în joc viitorul pe termen mediu al României. E o șansă pe care, dacă o vom rata, înseamnă că nu am înțeles nimic din cei aproape 14 ani de apartenență la Uniunea Europeană.

În primul rând, e foarte important să înțelegem care au fost indicatorii folosiți pentru repartiția sumelor. Evident, statele care au fost cel mai puternic lovite de pandemie sunt cele care beneficiază de cele mai mari sume – și e firesc să fie astfel.

Dar trebuie să înțelegem care a fost logica acestor chei în baza cărora ni s-au alocat cele 33 de miliarde EUR. Și ce înseamnă această sumă. Important va fi, apoi, ca România să urmărească îndeaproape procesul legislativ. Aceste sume vor trebui votate în Parlamentul European, înlocuind astfel propunerea de Buget al Uniunii Europene (Cadrul Financiar Multianual) pentru perioada 2021-2027 a Comisiei Juncker.

Comisia Europeană trebuie să trimită către Parlamentul European, cât de curând, regulamentul financiar, regulamentul pentru noul instrument React EU, regulamentul pentru Fondul de Sănătate – care acum urmează să funcționeze separat de coeziune.

Trebuie să vedem cum pot fi folosiți acești bani și care vor fi condițiile creditelor oferite. Din cele 33 miliarde EUR alocați României, 19% reprezintă granturi, iar restul sumei reprezintă credite. Ne împrumutăm, sau nu? Ne putem permitem să înapoiem aceste sume? Ajung realmente banii în investiții, în producție, în îmbunătățirea vieții oamenilor?

Sau se pierd în proiecte marginale, care urmăresc doar să bucure clientela de partid? Vom fluidiza cu bună-credință folosirea acestor fonduri, folosind un sistem transparent, care să dea șanse proiectelor cele mai bune, sau se va păstra același sistem birocratic greoi, inaccesibil, care descurajează proiectele inovative?

Acestea fiind spuse, e crucial ca în următoarea perioadă Guvernul să realizeze o strategie bine fundamentată pentru România următorilor șapte ani, o listă de proiecte pe care să și le asume și care să concentreze toate proiectele relevante, care asigură dezvoltarea pe termen mediu și lung a României.

Iată că a venit, în sfârșit, vremea marilor teme: sănătatea, educația, infrastructura, IMM-urile. Pe măsură ce economia repornește, aceștia trebuie să fie pilonii care asigură dezvoltarea solidă a României. Mă aștept – și cred că e o așteptare din partea tuturor românilor – ca Guvernul României să comunice, în următoarele zile, care sunt prioritățile României și marile proiecte asupra cărora ne vom concentra energia în următorii ani.

Dezvoltarea României poate fi accelerată acum.

Nota: Corina Crețu este europarlamentar PRO România. A fost comisar european pentru Politică Regională (2014-2019)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Romania nu va folosi banii, PSD si PNL vor folosi banii, se vor imbogati, asta am vazut ani de zile, nimic nu se va schimba fiindca ticalosia este rasplatita in tara asta mizerabila, nu veti vedea niciun cent investit, totul se va fura, unde va credeti? ce popor credeti ca aveti?

 2. pai cum sa-l foloseasca? … cum altfel decat pentru plata pomenilor electorale, pentru salariile celui mai mare aparat bugetar din europa (facut asa tot pentru scopuri electorale), si pentru baronii psd ….

  apropo, ia ghiciti de ce psd-ul vrea disperat la guvernare in urmatoarele 2 – 3 luni? … ati ghicit, vin baniii, trebuie sa isi umple buzunarele si trebuie sa „plateasca” electoratul ….

 3. Corect, am pus aceleasi intrebari la articolul de Ieri de pe G4media care spunea ca Romaniei i-au fost alocate 33 Miliarde Euro!
  Legat de intrebari: din 2007 pana azi, CE a FACUT Romania din Fondurile europene alocate la capitolul COEZIUNE, adica pentru DEZVOLTARE, ce MARI Proiecte a realizat Romania din BANII de la UE?!
  NIMIC!
  Banii absorbiti de la UE au venit in Agricultura, prin Subventiile DIRECTE la HECTAR sau prin Subventiile DIRECTE pe cap de animal!
  Deci FARA Proiecte!
  Ceva-ceva a mai mers catre REGIO la Programele de alimentare cu apa, gaz, canal!
  ATAT!
  In rest, NICI macar 1 SINGUR Proiect mare, de DEZVOLTARE nu a reusit Romania, desi domeniul Transporturi e DEZASTRU(si la CFR si la Rutier!), in Educatie cate SCOLI si GRADINITE Moderne puteau fi construite sau modernizate(Brasovul are lipsa mare de Gradinite si Crese!), in Sanatate CATE Spitale moderne puteau fi Construite, FIX cum le povestea Dragnea in celebrul Program de guvernare, a-propos FARA GLUMA, acel Program chiar identifica pe hartiile PSDiste NECESITATILE reale ale Romaniei, dar CINE sa FACA acele Proiecte, cand azi dupa 4 ANI din Programul PSD nu exista nici o CARAMIDA la vreo Constructie!!
  Am rezerve serioase ca Romania va FACE mare branza cu Miliardele de la Comisia Europeana, despre care, atentie, inca NU se stie daca Statele europene vor trebui sa vina cu Contributie proprie(!) si de unde vor veni BANII astia multi: Recovery Fund ar urma să fie finanțat prin contractarea de datorii, adica CE va face un Creditul ce va fi plătit înapoi în 20 de ani. Contribuțiile statelor membre la bugetul comunitar vor urma să crească de asemenea, după ce va începe plata creditului.
  Nu vor curge BANII ca pa de ploaie…

 4. Prin pndl-ul lui valcov si dragnea, program susținut in continuare de pnl ..cum altfel

 5. Parte din bani ,vor fi ai ca imprumuturi rambursabile , parte vor fi dati sub forma de granturi , parte vor fi dati fara rambursare , dar toate imprumuturile vor fi parte o unor proiecte guvernamentale (in nici un caz acesti bani nu vor fi dati altor partide ,decit celui guvernamental ,ca parte a intelegerii viitoare si restrictiile vor face parte din intelegere impreuna cu cedarea de independenta partiala in anumite situatii asa cum este sanatatea . Tratatele vor incepe sa fie modificate si contributia fiecarei tari la bugetul european va creste (deja pibul lor este foarte mare si nu este in totalitate meritul acestor tari -cresterea pibului- ). O Europa federalista ne asteapta cu bratele deschise pline de bani in viitorii 7 ani . Daca nici asta nu ne convine , sa imprumutam bani de la chinezi sau de la altii cu conditii mult mai stricte si mai greu de acceptat , iar Romania sa ramana a nimanui din punct de vedere aparare . Doar nu om fi chiar asa de idioti ? Acum intelegem cum si cine va conduce tara in viitorul ciclu parlamentar . Desigur niste coate goale fara un sfant, se vor impotrivi , dar este zadarnic . Pandemia i-a asezat la locul lor pe toti .

 6. Ok, deci sunt mai multi bani pentru licitatii trucate si studii de fezabilitate la autostrazi imaginare. Super 🍻🍾

 7. Greșeală: 19 miliarde, nu 19%
  Rog corectarea textului: România a primit 19 miliarde de euro gratuit. În text scrie 19%
  Vă puteți convinge verificând declarația pe alte siteuri.
  Mulțumesc

 8. Mamă, ce articol de mare comisar european! Dacă ma ruga pe mine, îl făceam mai aplicat!

 9. Avem NOROC mare, Comisia European pune Guvernele la treaba, TREBUIE un Plan NATIONAL de INVESTITII pe baza RECOMANDARILOR facute de CE in Raportul de Tara, bianual facut de CE!
  Plan ce va fi ANALIZAT si APROBAT la Brussels, deci NU dau BANII ca sa-i arunce PSD pe apa sambetei!

  ADEVARUL: Totodată, România poate accesa credite la costuri avantajoase, din nou una din cele mai generoase sume. În ce condiţii am putea apela la aceşti bani? După ce cheltuim întâi granturile?
  Adina Valean: În primul rând nu există o obligaţie de a împrumuta bani în cadrul acestui instrument, numit de Comisia Europeană Next Generation EU. Statele pot alege să facă asta, aşa cum spuneţi, condiţiile sunt avantajoase. Mecanismul de acordare al banilor, granturi şi împrumuturi, este unul singur: ţările trebuie să depună până în APRILIE 2021, la Comisia Europeană, un PLAN naţional de Investiţii, redresare economică, bazat pe RECOMANDARILE primite în Raportul de ţară din Semestrul European. Acest Plan este Analizat mai întâi de experţii Comisiei şi apoi este APROBAT într-o Procedură rapidă, astfel încât banii să ajungă la statele membre în timp util. România poate decide să direcţioneze o parte din bani către proiectele de autostrăzi fără finanţare asigurată sau către investiţii în căile ferate Adina Vălean comisar european pentru Transporturi
  ADEVARUL: Cum poate folosi România, practic, aceşti bani? Către ce domenii pot merge şi ce proiecte pot fi finanţate? Inclusiv infrastructură?
  Adina Valean: Vă spuneam că Planul naţional trebuie să fie conceput pe baza Recomandărilor primite în Raportul de ţară, iar România nu duce lipsă de Recomandări: sănătate, educaţie, infrastructură, reformă administrativă, mediu, sprijin pentru companiile private şi nu numai. Ca să vă răspund la întrebarea cu infrastructura: România poate decide să direcţioneze o parte din bani către proiectele de autostrăzi fără finanţare asigurată sau către investiţii în căile ferate. Acestea sunt proiecte publice de mare importanţă, dar totul depinde de o viziune coerentă.”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.