G4Media.ro

ONU: Desfiinţarea agenției pentru refugiați palestinieni riscă să accelereze foametea în Fâşia…

Photo by AFP

ONU: Desfiinţarea agenției pentru refugiați palestinieni riscă să accelereze foametea în Fâşia Gaza

Desfiinţarea agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) ar risca să accelereze foametea în Fâşia Gaza şi să condamne o generaţie de copii „la disperare”, alimentând „cicluri nesfârşite de violenţă”, a avertizat miercuri secretarul general al organizaţiei, Philippe Lazzarini, transmite AFP, transmite Agerpres.

Agenţia, care are peste 30.000 de angajaţi în regiune (Gaza, Cisiordania, Liban, Iordania şi Siria), este acuzată de Israel că a angajat „peste 400 de terorişti” în Fâşia Gaza. Iar 12 dintre angajaţii săi sunt acuzaţi de israelieni că au fost implicaţi direct în atacul fără precedent din 7 octombrie al Hamas pe teritoriul israelian. Acuzaţii care au dus la suspendarea finanţărilor de către anumite ţări donatoare, dintre care unele au fost reluate.

Dar UNRWA, fondată de Adunarea Generală a ONU în 1949,”este coloana vertebrală a operaţiunilor umanitare” din Fâşia Gaza, a repetat Philippe Lazzarini miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU, denunţând o campanie „insidioasă” de a pune capăt operaţiunilor organizaţiei.

„Dezmembrarea UNRWA va avea repercusiuni de durată”, a avertizat el.”Pe termen scurt, acest lucru va agrava criza umanitară din Gaza şi va accelera declanşarea foametei”, a menţionat el.

Foametea ameninţă deja nordul teritoriului palestinian, unde aproape 34.000 de oameni, majoritatea civili, au fost ucişi de la începutul ofensivei israeliene, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

„Pe termen lung, aceasta va pune în pericol tranziţia de la încetarea focului la ziua de după, privând o populaţie traumatizată de servicii esenţiale”, a insistat şeful agenţiei ONU care gestiona şcoli şi spitale în Fâşia Gaza.

„Acest lucru va face ca sarcina imensă de a reveni la educaţie pentru aproape jumătate de milion de fete şi băieţi profund afectaţi să fie aproape imposibilă. Eşecul de a oferi o educaţie va condamna o întreagă generaţie la disperare, alimentând furia, resentimentele şi ciclurile nesfârşite de violenţă”. De asemenea, el a adus un omagiu celor 178 de angajaţi UNWRA ucişi în Gaza, păstrând împreună cu toţi membrii Consiliului un minut de reculegere pentru toţi angajaţii umanitari ucişi de la începutul ofensivei israeliene.

„Unul dintre obiectivele principale ale UNRWA este de a îndoctrina copiii palestinieni cu ideea că pot distruge Israelul prin întoarcerea lor”, a declarat ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, evocând o ţară „inundată de milioane de descendenţi ai refugiaţilor palestinieni”.”Este timpul să definanţăm UNRWA”, a argumentat el, asigurând că ONG-uri şi alte agenţii ONU ar putea să o înlocuiască.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nici o grijă, Hamas nu moare de foame.