G4Media.ro

ONU: Coreea de Nord permite intrarea unor ajutoare umanitare, dar granița rămâne…

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

ONU: Coreea de Nord permite intrarea unor ajutoare umanitare, dar granița rămâne tot închisă

După doi ani de închidere a graniţei pentru a proteja Coreea de Nord de pandemia de coronavirus, unele ajutoare umanitare încep să fie lăsate să intre în această ţară, deşi transporturile de produse esenţiale rămân în continuare blocate, anunţă agenţii al ONU, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Agenţia pentru copii a ONU, UNICEF, a informat în această săptămână că cel puţin două dintre transporturile sale cu hrană şi tratamente împotriva tuberculozei au fost eliberate după aproape trei luni de carantină.

„Prima dintre aceste încărcături ale UNICEF a fost eliberată după dezinfectare în portul Nampo şi poate fi transportată către centrul de distribuire al guvernului pentru a fi alocată mai departe unităţilor de sănătate şi de alimentaţie”, a precizat purtătoarea de cuvânt a agenţiei, Caroline den Dulk, într-un email către Reuters.

Aceste mişcări au fost raportate prima dată vineri de site-ul NK News de la Seul, însă purtătoarea de cuvânt nu a explicat când au fost eliberate exact transporturile.

Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de COVID-19 şi a impus măsuri stricte de combatere a virusului, printre care închiderea graniţei şi limitarea deplasărilor interne de la apariţia pandemiei la începutul lui 2020.

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord a declarat că persoanele cele mai vulnerabile riscă foametea după ce această ţară s-a izolat şi mai mult în timpul pandemiei de COVID-19.

Coreea de Nord consideră raportul calomnios, însă liderul Kim Jong-Un a recunoscut că situaţia alimentară din ţară este „tensionată”.

Din august 2021, foarte puţine ajutoare au primit permisiunea de a intra în Coreea de Nord, şi numai după ce au trecut printr-o perioadă de carantină de peste trei luni, urmată de proceduri de dezinfectare, a transmis în decembrie Programul Alimentar Mondial (PAM) într-un raport despre Coreea de Nord.

PAM a precizat că, după ce Coreea de Nord şi-a închis graniţele la începutul lui 2020, a continuat să distribuie rezervele de alimente care se aflau deja în ţară, ultima fiind împărţită în martie 2021.

„Închiderea frontierei pentru alimente şi oameni şi restricţionarea mobilităţii în interiorul ţării rămân mari provocări. În prezent, nu există niciun calendar clar pentru redeschiderea graniţei”, se arată în raport.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat în octombrie că ajutoare pentru combaterea pandemiei au ajuns în Coreea de Nord în octombrie, dar sunt ţinute în carantină la Nampo. Reprezentanţii OMS nu au răspuns solicitării de a oferi informaţii actualizate despre situaţia acelor ajutoare, precizează Reuters.

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...