G4Media.ro

ONU: Cel puțin 16 parteneri umanitari și-au suspendat operațiunile în Siria, pe…

ONU: Cel puțin 16 parteneri umanitari și-au suspendat operațiunile în Siria, pe fondul atacurilor Rusiei și ale lui Assad

Organizaţii umanitare afiliate Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-au suspendat activităţile în unele părţi din nord-vestul Siriei, unde bombardamentele regimului şi ale Rusiei pun în pericol siguranţa colaboratorilor lor, informează France Presse sâmbătă, preluată de Agerpres.

„La 8 mai, cel puţin 16 parteneri umanitari şi-au suspendat operaţiunile în zone afectate de conflict”, a declarat Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA), potrivit Agerpres.

Programul alimentar mondial (PAM) a anunţat, la rândul său, că a suspendat livrările către aproximativ 47.000 de persoane din oraşele şi satele bombardate.

De la sfârşitul lunii aprilie, forţele regimului Bashar al-Assad şi aviaţia rusă şi-au intensificat bombardamentele asupra sudului provinciei Idleb, controlată de jihadiştii din Hayat Tahrir al-Sham (HRT, fostă ramură a Al-Qaida), şi zonelor învecinate.

Intensificarea violenţelor a dus la deplasarea a aproximativ 180.000 de persoane între 29 aprilie şi 9 mai, potrivit Ocha.

Aproximativ 15 spitale şi 16 şcoli au fost afectate, potrivit aceleiaşi surse.

„Unele organizaţii şi-au suspendat activităţile deoarece spaţiile lor au fost deteriorate, distruse sau acum sunt expuse pericolului” din cauza atacurilor intense, a declarat Ocha într-un comunicat.

„Altele şi-au suspendat activităţile pentru a asigura securitatea colaboratorilor lor (…) sau pentru că populaţia care beneficiază (de ajutoare) a părăsit zonele vizate”, a adăugat Ocha.

Cinci lucrători umanitari, inclusiv doi specialişti din domeniul sănătăţii, au fost ucişi în bombardamente, potrivit aceleiaşi surse.

PAM a spus că unii colaboratori ai organizaţiilor partenere a fost deplasaţi din cauza violenţei, în timp ce alţii au fost răniţi.

Dominate de jihadiştii din HTS care i-au alungat pe rebeli, provincia Idleb şi teritoriile insurgente vecine scapă încă de puterea lui Bashar al-Assad, care îşi continuă bombardamentele acolo din februarie.

Dar recenta escaladare este cea mai gravă de când Moscova, aliată a regimului, şi Ankara, care susţine unele grupuri rebele, au dezvăluit în septembrie 2018 un acord privind o „zonă demilitarizată” la Idleb.

Acesta trebuia să separe teritoriile insurgente de zonele guvernamentale şi să garanteze o încetare a ostilităţilor.

Puterile occidentale se tem de un atac pe scară largă al forţelor loiale preşedintelui Assad asupra Idleb, în timp ce majoritatea covârşitoare a celor circa trei milioane de locuitori trăiesc graţie ajutorului umanitar.

Vineri, încă 10 civili au fost ucişi în atacuri aeriene, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Siria este devastată din 2011 de un război care a provocat peste 370.000 de morţi, milioane de persoane strămutate şi refugiaţi.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Ce liniște! Dacă era vorba de atacuri americane ce ați mai fi căinat și înjurat pe aici. Dar dacă e Rusia și putin, mucles…

    • Turcule, nu intelegi? Teroristii fosti membrii Al-Qaida inca conttoleaza acele zone, iar Assad incearca sa-i scoata de-acolo. Care amerivani, care rusi?!?