G4Media.ro

ONU avertizează asupra unei „crize umanitare oribile” în Afganistan / 14 milioane…

ONU avertizează asupra unei „crize umanitare oribile” în Afganistan / 14 milioane de oameni, dintre care două milioane de copii, în risc de foamete severă

Programul ONU pentru Alimentație Mondială (PAM) avertizează asupra unei „crize umanitare oribile” care se desfășoară în Afganistan, relatează BBC.

Oficialii spun că anul este „extraordinar de dificil”, efectele războiului și secetei legate de criza climatică punând o treime din populația Afganistanului la risc de foame severe sau acute.

Vorbind de la Kabul, directorul PAM pe regiunea Afganistanului, Mary-Ellen McGroarty, a declarat agenției AFP că personalul său va rămâne în Afganistan.

Ea a spus că situația este deja „gravă”, analiza indicând faptul că 14 milioane de persoane sunt expuse riscului de malnutriție, inclusiv două milioane de copii.

„Deoarece conflictul a escaladat chiar în întreaga țară, fermierii nu sunt în stare să recolteze pământul, fug din casele lor”, a adăugat ea.

Context

Talibanii controlează majoritatea regiunilor din Afganistan, iar duminică au preluat controlul palatului prezidențial din Kabul, după ce președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara.

Astfel, grupul islamist radical a revenit la putere la 20 de ani de când au fost alungați de către forțele occidentale, conduse de Statele Unite ale Americii.

Talibanii au spus că oamenii vor putea să îşi reia activităţile obişnuite curând şi unul dintre lideri a declarat pentru Reuters că „viaţa normală va continua într-un mod mult mai bun”.

Marţi, gruparea a anunţat o graţiere generală pentru toţi funcţionarii guvernamentali afgani, îndemnându-i să revină la lucru cu „toată încrederea”.

Un lider a ordonat militanţilor să nu pătrundă în nicio casă şi să evite interferenţele cu vehicule ale ambasadelor, după ce au fost raportate mai multe jafuri.

Sursa foto: UNICEF

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. ONU uita ca Afganistanul si a amanetat Teritoriul si Populatia in favoarea Chinei. Ce ipocrizie din partea functionarilor ONU.

 2. Mda. Paradoxal, afganistanezii prefera sa moara de de foame, decat sa incerce sa ii starpeasca pe talibani. Sa faca o rascoala ceva, o revolutie.
  Oi behaitoare.

  • Populația acestei țări nu are altă soluție decât
   revolta antitalibană.
   Ajutoare de ce?
   Ei nu vor să lupte pentru drepturile lor.
   Să fie ajutați de statele musulmane, noi i – am ajutat destul.
   O lecție!
   Pe viitor ajutoarele umanitare trebuie condiționate de criterii politice.
   Vrei ajutorul meu?
   Acestea sunt condițiile mele.
   Nu uitați, ajutoarele vor hrăni talibanii cel mai mult.
   Stimate popor afghan, luptă și tu un pic pentru drepturile tale.

  • Răscoala a început acum 2 zile. Talibanii i-au ucis deja pe unii dintre ei. Pe twitter găsești jurnaliști afgani independenți care au informația de la fața locului. TOLONews, Bilal Sarwary, de exemplu. Mai e Masih Alinejad care e în afara Afganistanului, dar care primește informații de la femeile care au auzit de ea (e pe lista neagră a Iranului, a scăpat până acum).

 3. ONU din ipocrizie uita voita ca Afganistanul si a amanetat polutatia si terioriul Republicii Populare Chineze, care culmea ! asasineaza muslmanii, adica uigurii !

 4. Paradoxal ONU promoveaza ipocrizia ! uita cu buna stiinta ca Afganistanul a cesionat populatia si terioriul pentru republica populara chineza.

 5. Pai sa ii ajute cine i a bombardat

 6. Oamenii aia, daca au putina mancare, de ce fac multi puradei?

  Nu este „sustenabil” modul lor de viata, nu se poate ca ei sa toarne plozi si sa vina cu miloaga la americani „plecati de aici dar veniti inapoi cu mancarea, hai hai”

  ONU trebuie sa finanteze programe de sterilizare, nu programe de miloaga si pomana pentru nemunca si turnat plozi pe banii „occidentalilor rai”

  • Au mulți copii pentru că avortul e interzis de extremiștii religioși. Asta e valabil și la alte religii.

   Nu vor ele să facă pe bandă rulantă, stai liniștit.

  • @ alina

   20 de ani de zile avortul a fost legal, hai sa lasam progresismele

 7. pai nu se ocupa talibanii si de mancare cu ak-ul? vand la chinezii iubitorii de uiguri resursele, si dau bani la populatie .. mai vand niste heroina.. se descurca de bani .. acum ca nu mai dau pe arme .. ca au ramase de la americani

 8. Moshalau nexmernic, ai umplut pagina de comentarii …

 9. World Food Programme (WFP)