G4Media.ro

Omul de afaceri Cristian Burci, trimis în judecată de DIICOT în dosarul…

Sursa Foto: Digi24.ro

Omul de afaceri Cristian Burci, trimis în judecată de DIICOT în dosarul Romvag Caracal pentru un prejudiciu de aproape 33 de milioane de euro

Omul de afaceri Cristian Burci a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul Romvag Caracal pentru un prejudiciu de aproape 33 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Trimiterea în judecată vine după o anchetă de 6 ani. Burci și alte 6 persoane, printre care un cetățean german, sunt acuzate de devalizarea producătorului de vagoane, Romvag Caracal. Acuzațiile DIICOT sunt constituirea unui grup infracțional organizat, gestiune frauduloasă, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor.

Burci (57 de ani) este plecat din țară, iar recent s-a căsătorit la Abu Dhabi cu Elena Voinea (33 de ani), o fostă iubită a lui Radu Mazăre. Nașul cuplului a fost Dumitru Nicolae zis Niro, condamnat la pușcărie pentru trafic de influență într-unul din dosarele Microsoft, alături de Dorin Cocoș.

Burci a negat faptul că plecarea sa din România ar avea vreo legătură cu dosarul Romvag.

Anul trecut, Cristian Burci a fost trimis în judecată într-un alt dosar penal, instrumentat de DNA. Omul de afaceri este acuzat de cumpărare de influență în legătură cu vizita din 2017 a lui Liviu Dragnea, pe atunci președinte PSD, la inaugurarea mandatului președintelui SUA, Donald Trump. În acest dosar au fost deferiți instanței Liviu Dragnea, precum și fiul lui Burci, Carlo Roberto.

Cristian Burci a fost patronul prima TV și a investit în cotidianul Adevărul.

Vezi mai jos comunicatul DIICOT:

”Prin rechizitoriul din data de 16.03.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 7 inculpați (6 cetățeni români și un cetățean german, parte din aceștia având calitățile de președinte consiliu de administrație societate tip holding, director general, director financiar, avocat și practician în insolvență în cadrul unei societăți de insolvență desemnată ca administrator judiciar), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, gestiune frauduloasă, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2002, prin intermediul unei societăți comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, au fost înființate sau preluate, direct sau prin interpuși, mai multe societăți comerciale cu sediul în Europa, inclusiv în România (între care și o societate comercială cu sediul în municipiul Caracal cu tradiție în producția de material rulant). În urma probatoriul administrat în cauză a rezultat că, începând cu anul 2006, prin intermediul societății comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, a fost derulată o activitate infracțională cu scopul de a decapitaliza societatea comercială din municipiul Caracal și de a o lipsi de lichiditățile necesare desfășurării activităților curente. Această modalitate de a acționa a reprezentat o ”politică de management” la nivelul societății de tip holding ce a exercitat controlul asupra deciziei consiliului de administrație/conducerii executive a societății intra-grup din municipiul Caracal, politică ce a fost aplicată și în ceea ce privește alte două societăți comerciale cu sediul în România cu tradiție în producția de material rulant (fabricarea de vagoane de cale ferată).

Astfel, în intervalul ianuarie 2006 – octombrie 2012, prin intermediul consiliului de administrație, a cărui deciziei era controlată de către unul dintre inculpați, reprezentant al acționarului majoritar, cu sediul în Luxemburg, au fost efectuate următoarele operațiuni ce au redus drastic disponibilitățile bănești și patrimoniul societății vizate de activitatea infracțională:

I. Operațiuni financiare ce au vizat transferul/nerecuperarea unor importante sume de bani reprezentând capitalul de lucru al societății:

– acordarea și plata de împrumuturi/consultanță cu caracter fraudulos fie către firme intra-grup, fie către alte firme pe care unul dintre inculpați le controla în fapt;

– încheierea și derularea unui contract de fabricație cu o firmă intra-grup (prin care producția societății din Caracal, deși în fapt era livrată beneficiarilor din Europa, era facturată scriptic către societatea din cadrul holdingului, fiind achitată doar parțial producătorului contravaloarea mărfurilor livrate);

– angajarea împreună cu ceilalți 2 producători de vagoane intra-grup în contractarea, în condiții defavorabile, a unui credit bancar sindicalizat în valoare totală de 100.000.000 euro (din care a fost utilizată suma de 96.000.000 euro și prin care, practic, s-au refinanțat vechile credite) cu garantarea reciprocă a universalității bunurilor deținute (societatea din Caracal garantând cu întreg patrimoniul atât propriul credit cât și creditele celorlalți doi producători).

II. Transferul subevaluat al activelor societății din Caracal către o societate comercială terță, realizat prin:

– declanșarea și determinarea derulării procedurii de insovență a societății comerciale din Caracal (în conivență cu reprezentanții lichidatorului judiciar) fără luarea în considerare a recuperării creanțelor pe care societatea din Caracal le avea de încasat de la firmele din holdingul cu sediul în Luxemburg, fapt ce a condus la vânzarea subevaluată a activelor (patrimoniului) către o terță societate.

În această modalitate societatea comercială din Caracal a fost prejudiciată cu suma totală de 161.624.951,69 lei.

Subsecvent acestei activității, în intervalul martie-iulie 2012, au fost însușite, de către inculpatul ce controla societatea de tip holding cu sediul în Luxemburg și supuse procesului de spălare, disponibilitățile bănești ale societății comerciale, cumpărător la un preț subevaluat al activelor societății comerciale din Caracal, acțiunea de delapidare fiind derulată cu acordul inculpatului care avea calitatea de administrator și acționar indirect majoritar al societății delapidate. În acest mod, a fost însușită suma de 2.730.000 euro din patrimoniul societății.

O altă activitate infracțională reținută în cauză constă în aceea că, în intervalul aprilie 2013 – iunie 2015, inculpatul ce controla una din societățile intra-grup din grupul de firme cu sediul în Luxemburg, cunoscând faptul că procedura de faliment a societății respective, derulată de către organele competente elvețiene, se află în desfășurare (neexistând o hotărâre definitivă de închidere a falimentului acesteia) și, folosindu-se de existența unei copii de pe o adresă emisă de autoritățile din Elveția din care rezulta în mod nereal că procedura de faliment a fost închisă, prin intermediul directorului general al societății comerciale din Caracal, a determinat ascunderea față de organele fiscale din România a sursei impozabile a societății.

stfel, s-a urmărit sustragerea de la plata impozitului pe profit aferent exercițiului fiscal 2012, prin nedeclararea provizioanelor nedeductibile fiscal constituite pentru creanțele deținute de această societate la firma intra – grup cu sediul în Luxemburg. Activitatea infracțională a avut ca rezultat prejudicierea statului român cu suma de 8.616.203,24 lei, reprezentând impozitul pe profit, aferent exercițiului fiscal 2012.

După închiderea procedurii de insolvență a societății din Caracal și reinserția acesteia în activitatea comercială, în perioada aprilie 2013 – ianuarie 2015 a fost constituit un grup infracțional organizat, liderul grupului fiind inculpatul care exercita controlul asupra consiliul de administrație al societății respective prin intermediul acționarului majoritar cu sediul în Luxemburg, în vederea comiterii infracțiunilor de delapidare și spălare a banilor, în scopul însușirii ultimelor lichidități de care dispunea societatea.

Astfel, sub aparența derulării unor împrumuturi frauduloase către o altă societate comercială controlată de liderul grupului, a fost transferată suma totală de 2.583.317,89 lei (reprezentând sume de bani aflate în conturile bancare, de trezorerie și în contul fiduciar al societății din Caracal) către societăți comerciale controlate de grupul infracțional organizat. Aceste acțiuni au fost urmate de derularea unor circuite financiare de spălare a banilor, la capătul cărora sumele rulate erau fie retrase în numerar, fie transferate în alte conturi bancare, inclusiv în conturile unor societăți externe tip offshore controlate de liderul grupului, în interesul financiar al acestuia.

În cadrul acestui dosar s-au constituit părți civile Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală, Societatea de Investiții Financiare Oltenia S.A., Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și alte 3 societăți comerciale cu suma totală de 20.624.346 lei, fiind instituire măsuri asiguratorii asupra a 24 de imobile (terenuri, apartamente, construcții), conturilor bancare (fiind indisponibilizată suma de peste 500.000 de euro) și asupra acțiunilor deținute la diferite societăți.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Curții de Apel București”, este comunicatul DIICOT.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

 1. Interlopii ăștia psdpnl3 ne/ea distrus… Defapt, singuri noi.

  • În România – cu PEDEPSE BLÂNDE – orice dac e dispus la o adică să facă 10 ani de pușcărie pentru 10 milioane de euro! Se duc unii – vorba aia, la moarte, români, să lupte prin Afganistan etc, asigurând familiei bănuții blah blah blah.. Să nu fie dispus românașul să scrie 2 sau 3 cărți la Biblioteca „de stat” fie și dacă stă acolo 10 ani PENTRU 10 MILIOANE DE EURO?? Păi – pr0ști ar fi !.. Cu pedepse așa blânde!..

   Dar ia să fi fost – citeam din întâmplare, chiar aseară, despre cum îi trăgea ȚEPEȘ!.. Mai INTRA VREUNUL, ÎN CONTACT CU BANII?? Dacă-i fierbeai de vii în acid sau alte tipuri de moarte chinuitoare?? Nici ÎN POLITICĂ, n-ar mai intra nimeni dintre români – dacă ar vedea că NU POATE SUSTRAGE MĂLAI.

   PEDEPSELE BLÂNDE – nicidecum alegerea cutărui, sau cutărui Partid – DICTEAZĂ ÎN ROMANIA !!

  • STATI LINISTITI LA LOCURILE VOASTRE. EXISTA cab!

 2. Sau 5500 de ani de contribuții la stat pentru salariul mediu. 200 de vieți de contribuții la stat.

 3. Patronul ziarului <> cercetat pentru furt? Cine ar fi crezut ca familia pesedistilor nu vrea nimic altceva decât binele romanilor … Ca si turnătorul Voiculescu cu antenele, urmăritul Ghiță cu RTV, Vantu si urmașii cu Realitatea tv, Udrea si Andronic cu EVZ, sotiorul condamnat al modistei Budeanu cu Gândul, Prosport si Cancan…Ei filtrează ce trebuie sa audă romanii ei ne spun cu multă patima cu cine trebuie votat ca sa nu fim ,,colonie”…

 4. Ce definitie avem si noi pentru „oameni de afaceri”.. pha..hoti si spagari

 5. 33 de milioane de euro a făcut papagalul prieten cu PSD. Iar săraci cetățeni încă mai visează la pensie mai mare și alocație. Trezirea române și nu mai vota cu hoți.

 6. 33 de milioane de euro a făcut individul ăsta prieten cu PSD. Iar săraci cetățeni încă mai visează la pensie mai mare și alocație. Trezirea române și nu mai vota cu hoți.

  • Tot niște pesedenelepre vor vota și data viitoare, ce crezi că vor face…

 7. Țară săracă, se fură cu milioanele de euro. Mentorii lor, oligarhii ruși, cu zecile de miliarde.
  Toată media e in mana acestor bulibașe. “ Colonie, slugi UE, cumparam vechiturile americanilor, sugem la licurici, tara foarte bogata, etc.” Discurs de hoți capabili doar de a FURA, a demola, a distruge; economie, minți, suflete. BASTA BANDIDOS!

 8. Nenica! Fura toată lumea in România!

  • Care toată lumea? Dacă tu ești hoț, nu înseamnă că și noi cei care suntem cinstiți suntem la fel ca tine.

 9. Nu exista PNL, PSD, incetati va mai lasati pacaliti. Exista doar neo-comunisti, gasti care se ascund sub diverse partide si care inteapta sacul public. Sunt copiii comunistilor care l-au pupat in fund pe Ceausescu. Ca sa se bata fraierii pentru ei s-au organizat in partide politice. Unirea contra-naturii dintre PSD si PNL este de fapt o reintregire a PCR, d-asta nu a suparat pe nimeni. S-au luat cu cununie legala.

 10. era cea mai moderna fabrica din Europa de Est 🙂🙂🙂

  • Mai erau vreo citeva dar le-au trimis baietii astia destepti si prietenii lor bruneti la fier vechi ca ocupau locul degeaba. Toata industria Romaniei a ajuns acolo, pe mina cu politicienii de doi bani pe care ii avem.

 11. VREDNIC ESTE.S-A CASATORIT DE CURAND LA DUBAI CU O IEDUTZA FOSTA VOLEIBALISTA PARCA

 12. Baby brokerul are iarasi probleme