G4Media.ro

OMS cere evacuarea de urgenţă a 9.000 de pacienţi, răniţi în războiul…

Photo by AFP

OMS cere evacuarea de urgenţă a 9.000 de pacienţi, răniţi în războiul din Fâşia Gaza sau bolnavi de cancer şi boli cronice ori care au nevoie de dializă

Aproximativ 9.000 de pacienţi din Fâşia Gaza este necesar să fie evacuaţi de urgenţă pentru a primi îngrijiri, în contextul în care în enclavă mai există doar zece spitale care funcţionează la un nivel minimal, cere sâmbătă directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP, citată de News.ro.

”Cu doar zece spitale funcţionând la nivel minim în întreaga (Fâşie) Gaza, mii de pacienţi continuă să fie privaţi de îngrijiri de sănătate”, avertizează pe X directorul OMSTedros Adhanom Ghebreyesus.

Înainte de război, Fâşia Gaza avea 36 de spitale, potrivit datelor OMS.

”Aproximativ 9.000 de pacienţi trebuie să fie evacuaţi de urgenţă în străinătate, pentru a beneficia de servicii de sănătate vitale, în tratarea cancerului, rănilor cauzate de bombardamente, dializei renale şi altor boli cronice”, subliniază el.

Este vorba despre 1.000 de bolnavi în plus faţă de ultimul recensământ al OMS, realizat la începutul lui martie.

Începând de la 7 octombrie, după un atac fără precedent al Hamas în sudul teritoriului israelian, Israelul a promis să elimine această mişcare islamistă şi desfăşoară neîncetat bombardamente în enclava palestiniană, care i-au avariat în parte structura de sănătate.

Confruntări armate violente se desfăşoară totodată la sol de mai multe săptămâni, uneori în interiorul sau în jurul unor spitale din Fâşia Gaza, care, în afară de asigurarea unor îngrijiri, servesc drept adăposturi miilor de locuitori care şi-au pierdut locuinţa şi fug din calea confruntărilor armate.

Enclava este supusă unei blocade aproape complete, iar ONG-uri şi ONU acuză Israelul de faptul că face suficient pentru a facilita intrarea ajutorului de care depinde cea mai mare parte a celor 2,4 milioane de locuitori care trăiesc în continuare în Fâşia Gaza, comasaţi în principal în sudul enclavei, în jurul oraşului Rafah.

Atacul fără precedent al Hamas de la 7 octombrie în sudul Israelului s-a soldat cu cel puţin 1.160 de morţi, în principal civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat sâmbătă un nou bilanţ de32.705 de morţi în Fâşia Gaza de la începutul războiului şi75.190 de răniţi. Victimele sunt majoritatea copii şi femei, potrivit Hamas.

Directorul OMS anunţă că, până în prezent, ”peste 3.400 de pacienţi au fost trimişi în străinătate pe la Rafah, 2.198 răniţi şi 1.215 bolnavi”.

”Însă mulţi alţii trebuie să fie evacuaţi. Cerem Israelului să acceleree aprobările evacuărilor, pentru ca pacienţii critici să poată fi îngrijiţi. Fiecare moment contează”, cere el.

Înainte de război, 50 până la 100 de pacienţi pe zi erau trimişi din Fâşia Gaza către Ierusalimul de Est şi Cisiordania. majoritatea erau trataţi de cancer.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...