G4Media.ro

Omenirea a devenit o „armă de extincţie în masă”, avertizează secretarul general…

Sursa foto: Twitter/ Antonio Guterres

Omenirea a devenit o „armă de extincţie în masă”, avertizează secretarul general al ONU

Omenirea a devenit o „armă de extincţie în masă” şi a venit momentul să punem capăt „războiului nostru împotriva naturii”, a declarat marţi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cerând ţărilor să ia decizii curajoase, în timpul unei ceremonii de la Montreal, organizată în ajunul Conferinţei ONU pentru Biodiversitate (COP15), care se desfăşoară în perioada 7-19 decembrie în oraşul canadian, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Cu apetitul nostru nemărginit pentru o creştere economică necontrolată şi inegală, omenirea a devenit o armă de extincţie în masă”, a declarat Antonio Guterres înainte de începerea acestei conferinţei, organizată de Convenţia ONU privind Diversitatea Biologică, pe care o consideră „şansa noastră de a opri această orgie a distrugerii”.

De la preluarea funcţiei în 2017, Antonio Guterres, fost premier al Portugaliei, a făcut din schimbările climatice prioritatea mandatului său.

El a făcut aceste declaraţii după discursul premierului canadian, Justin Trudeau, a cărui intervenţie a fost întreruptă de tamburinele a mai multor reprezentanţi ai unei populaţii indigene locale. „Genocidul băştinaşilor = ecocid”, „Pentru a salva biodiversitatea, nu mai invadaţi pământurile noastre”, erau mesajele care se puteau citi pe un banner afişat de aceştia timp de câteva minute în aplauzele unora dintre cei prezenţi în sală, înainte de a fi escortaţi, în linişte, spre ieşire.

Provocările cu care se confruntă participanţii la COP15 sunt considerabile: un milion de specii sunt ameninţate cu dispariţia, o treime din teritorii sunt grav degradate şi solurile fertile dispar, în timp ce poluarea şi schimbările climatice accelerează degradarea oceanelor.

Produsele chimice, materialele plastice şi poluarea aerului sufocă pământul, apa şi aerul, în timp ce încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili provoacă haos climatic – de la valuri de căldură şi incendii de vegetaţie până la secete şi inundaţii.

Reprezentanţi ai peste 190 de ţări se reunesc între 7 şi 19 decembrie pentru a încerca să încheie un acord pentru natură pe zece ani şi să se evite astfel o a şasea extincţie în masă. Însă rezultatul negocierilor, care acoperă aproximativ douăzeci de obiective menite să salveze ecosistemele până în 2030, rămâne incert.

„Astăzi nu suntem în armonie cu natura, dimpotrivă, cântăm o melodie foarte diferită”, o „cacofonie a haosului cântată cu instrumente de distrugere”, a rezumat secretarul general al ONU.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

18 comentarii

 1. Oamenii nu vor să trăiască sănătos, ei vor bani și poluare. Omenirea nu vrea viața lungă.

  • Ce ai fumat inainte sa postezi ideea asta? Vorbeste in numele trolică caci “omenirea” e mult prea vasta si complexa pentru neuronul tau obosit.

 2. Tov Guteres de la ONU a luat-o pe aratura dupa baietii care zic ca e mai bine in pestera.

  • Da Andrei, cel mai bine e la volanul unui „beemveu” din 2012, in maieu si cu cotul sprijinit de geam.

 3. Ehhee, mai taie din ele d’ale dreaqu!!!🤪

 4. O adunatura de eugenisti, care arunca povara „schimbarii climatice„ pe omul de rand. Ma simt extrem de vinovat ca am o amarata de masina diesel cu motor de 2000 si respir in casa dupa ora 17 cu lumina aprinsa…Siktir mai sclavetilor cu teoriile voastre woke, pe cand aveti curajul sa spuneti adevarul despre costurile tranzitie la energia verde? de unde nickelul din baterii? pe unde aruncati rezidurile din bateriile scoase din uz..?

  • Orice tranzitie la o tehnologie mai putin poluanta are costuri. Dar unii nu se gandesc doar la propria bunastare pe termen scurt ignorand distrugerea planetei ca sa se poata ei trage cu cazanul diesel din 2000

  • @Bogdan. Simt un miros de chiftele vegane pe care-l lasi in urma, mergand pe trotineta ta electrica.
   Problema nu esti tu, nu-i lasa sa te programeze!
   Marile corporatii sunt principalii poluatori. Aceleasi corporatii care modeleaza si opinia publica prin trusturile lor de media. Oamenii ca Maurice Strong, Greta sunt simple avatare big oil..

  • mp e cel mai patetic trol rusnac pe care l-am văzut de la înființarea G4.

 5. Este cea mai grava acuzatie la adresa omenirii venita din partea unui sclerozat de la ONU. Astfel de declaratii ar trebui investigate ca si crime impotriva umanitatii. Discursul acetui parameci este similar cu cel al lui Putin, care anunta un armaghedon asupra omenirii si care si-ar dori cu ardoare acest lucru.

  • E totusi o mare diferenta. Putin ameninta ca provoaca el „armaghedonul” pe cand ONU avertizeaza ca daca vom continua sa poluam la fel in continuare ne va elimina planeta insasi.

  • Bogdane, lasa-te de carne… ca poluezi 😉 si inca bine de tot.

  • Canta la alta masa, nu aici! Voi, ecologistii cu cortexul neted n-ar trebui sa aveti dreptul sa vorbiti si sa va dati cu parerea. Nu sunteti decat agentii neo-comunistilor de astazi si principalul pericol la adresa umanitatii.

  • ma Jay dar limitat mai esti bre … au violat-o pe m.a.-t.a ecologistii cu un brad natural de ai atata ura pe ei?

 6. Ha! Ce șef de stat sau de guvern mai important sau ce fel de șef de megacorporatie îl asculta sau măcar îl respecta pe Guterres??? Nici unul! Și atunci ca sa își justifice inutilitatea tipa și se da și el la cei ce nu sunt de vina pentru ce sr întâmpla și nici nu pot schimba ceva, fiindcă deciziile sunt la cei cărora nu le pasa nuci de cei mulți, nici de Guterres ci doar de “sfântul ban”!

  • Țările investesc sume record în energia regenerabilă. China își produce o treime din energie din surse regenerabile.

   Ești prost.

  • Mushu, tipa pentru ca daca nu ar tipa ar insemna sa nu faca nimic, adica exact ceea ce faci tu