G4Media.ro

Olivier Faure, șeful Partidului Socialist Francez, se declară „gata să preia rolul”…

Foto: Sebastien SALOM-GOMIS / AFP

Olivier Faure, șeful Partidului Socialist Francez, se declară „gata să preia rolul” de prim-ministru pe fondul blocajului politic

Olivier Faure, deputat de Seine-et-Marne și prim-secretar al Partidului Socialist Francez, și-a afirmat marți ambițiile de posibil premier. „Sunt gata să îmi asum acest rol de prim-ministru, dar va fi prin dialog cu partenerii noștri. Nu sunt de acord ca cineva să își impună punctul de vedere cuiva”, a declarat socialistul, citat de Le Figaro.

„Ne aflăm într-o situație cu adevărat istorică, cu poporul francez îngrijorat și neliniștit de o situație în care avem războiul la ușa noastră, o criză după alta, și în care fiecare trebuie să știe cum să-și asume responsabilitatea. În istoria socialiștilor, toți cei care m-au precedat în funcția pe care o dețin astăzi au făcut-o din simțul datoriei și din dorința de a servi țara. Prin urmare, sunt gata să o fac în aceleași condiții”, a explicat el în timpul unei declarații de presă la Adunarea Națională (parlamentul francez).

Declarația lui Faure vine pe fondul blocajului politic total de după alegerile parlamentare, care au fragmentat scena politică din Franța.

Reamintim că, începând de luni, liderii celor patru partide componente ale NFP – Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală), Partidul Socialist (PS), Verzii (EELV) și Partidul Comunist – împreună cu cei 180 de deputați aleși în cele două tururi de scrutin din 30 iunie și 7 iulie s-au reunit pentru a propune președintelui Emmanuel Macron numele unui candidat la funcția de prim ministru, după cum a scris G4Media într-o analiză.

Liderul PS, Olivier Faure, a declarat la TF1 că alegerea va fi făcută săptămâna asta sau la începutul săptămânii viitoare. La rândul ei, lidera Verzilor, Marine Tondelier, l-a criticat pe președintele Macron, susținând că „logica instituțională ar fi impus” ca președintele Republicii „să ia telefonul și să-i sune pe liderii partidelor din Noul Front Popular pentru a le cere numele unui prim-ministru”. „Din câte știu eu, nu a făcut acest lucru astăzi. Cred că aceasta este o greșeală”, a adăugat ea, vorbind luni la France 2 TV.

Primul care a revendicat, ba chiar l-a somat pe președintele Macron să numească un prim ministru din rândurile NPF a fost fondatorul LFI, Jean-Luc Melenchon, candidat la președinție la ultimele trei scrutine, care la cinci minute după închiderea urnelor duminică, a vorbit în stilul său caracteristic, fără ocolișuri și menajamente, când proiecțiile plasau NFP pe primul loc.

Adevărul este că NFP nu are un candidat la funcția de prim ministru. Acest lucru s-a văzut de la dezbaterile televizate între reprezentanții celor trei blocuri principale care domină Adunarea Națională. În timp ce Ensemble (Împreună, alianța centristă pro-prezidențială) era reprezentată de prim ministrul Gabriel Attal, iar Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă) de președintele partidului și candidatul declarat la funcția de prim ministru, Jordan Bardella, NFP a fost reprezentat la cele trei dezbateri dintre cele două tururi de scrutin prin rotație de liderul LFI, Manuel Bompard, Faure și Tondelier.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...