G4Media.ro

Olanda, Canada şi Ecuadorul cer înfiinţarea unui Tribunal Mondial Anticorupţie

Sursa foto: Pixabay

Olanda, Canada şi Ecuadorul cer înfiinţarea unui Tribunal Mondial Anticorupţie

Olanda, Canada şi Ecuadorul cer să se înfiinţeze un Tribunal Mondial Anticorupţie, care să lupte împotriva „cleptocraţiei” din conducerea guvernelor, relatează AFP, preluată de News.ro.

Miniştrii de Externe ai celor trei ţări şi-au exprimat susţinerea faţă de o campanie care cere să se înfiinţeze un tribunal mondial anticorupţie care, potrivit susţinătorilor acestuia, ar urma să funcţioneze precum Curtea Penală Internaţională (CPI).

„Un astfel de tribunal ar furniza comunităţii internaţionale un instrument în plus în vederea aplicării legilor împotriva corupţiei care există”, a îndemnat luni, într-un mesaj pe Twitter, ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, în urma unei reuniuni, la Haga, un oraş olandez care găzduieşte o mulţime de tribunale mondiale.

Fonduri bugetare în valoare de aproximativ două mii de miliarde de dolari se pierd anual în lume, din cauza corupţiei, potrivit unor date ONU.

Judecătorul american Mark Wolf, care conduce această campanie, declară că tribnalul mondial anticorupţie „se va concentra asupra funcţionarilor de rangul cel mai înalt şi persoanelor pe care le mituiesc”.

„Cultura eliminării corupţiei începe de sus”, a subliniat el la o masă rotundă, în marja reuniunii ministeriale.

Apel către avertizori de integritate

Aproximativ 189 de părţi – inclusiv 181 de ţări – au semnat Convenţia ONU împotriva Corupţiei, care vizează să pună capăt corupţiei în lume.

„Cu toate acestea, cleptocraţii se bucură de impunitate, pentru că ei controlează administrarea justiţiei în ţările pe care le conduc”, a denunţat Wolf.

„Acest tribunal ar putea să fie un loc în care avertizorii de integritate foarte curajoşi ar putea, de exemplu, să-şi prezinte probele, dacă nu pot face acest lucru în ţările în care trăiesc”, a adăugat el.

Însă susţinătorii tribunalului recunosc că mai este mult drum de făcut până când acesta să devină realitate şi că s-ar confrunta cu provocări asemănătoare celor de care s-a izbit CPI.

Curtea Penală Internaţională – înfiinţată în 2002 cu scopul de a judeca cele mai rele atrocităţi comise în lume – nu are, de exemplu, capacitatea de a aresta suspecţi şi se sprijină pe statele membre să facă acest lucru, cu un succes variabil.

„Vrem să examinăm ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat şi care ar fi viitoarele etape”, a declarat la această masă rotundă Maja Groff, consiliera principală în domeniul tratatelor de la Integrity Initiatives International, ONG-ul care se află la originea apelului la înfiinţarea acestui tribunal mondial anticorupţie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Codruta – Procuror Mondial! Codruta Mondiala! Hai ca se poate!

 2. Ciolacu nu se înscrie și el la concursul de președinte?

 3. Guvern mondial, tribunal mondial etc. Seamănă a „imperiul contraataca”.

 4. Romania se opune ferm oricarei initiative anti coruptie !

 5. Olanda cere asac eva, cand in UE sunt Tari membre ale UE care NU au aderat la EPPO!!!
  Din cele 27 tari membre ale UE, doar 22 au aderat la EPPO iar Ungaria a semnat Acord de colaborare cu EPPO!
  Irlanda membra a UE refuza chiar sa colaboreze cu EPPO, Codruta s-a plans la Comisia Europeana!!!

 6. Nu mai bine vă apucați să desființați toate instrumentele financiare gen „paradis fiscal” prin care se eludează toate legile fiscale de bun simț ?!? Sau astea sunt bune, pentru că vă avantajează, ceea ce vă deranjează este faptul că au acces la ele ți alții la care nu v-ați gândit.

 7. Ar trebui mai bine date niste legi clare:glontu’ !