G4Media.ro

Oficialii ucraineni s-au bazat pe informațiile americane pentru a planifica contraofensiva (The…

Sursa foto: Wikipedia / U.S. Army photo by Visual Information Specialist Paolo Bovo - Released

Oficialii ucraineni s-au bazat pe informațiile americane pentru a planifica contraofensiva (The New York Times)

Înalți oficiali ucraineni au intensificat schimbul de informații cu omologii lor americani în timpul verii, pe măsură ce au început să planifice contraofensiva care le-a permis să obțină câștiguri dramatice în nord-est în ultimele zile, o schimbare care a permis Statelor Unite să furnizeze informații mai bune și mai relevante despre punctele slabe ale Rusiei, potrivit oficialilor americani, notează The New York Times.

De-a lungul războiului, Statele Unite au furnizat Ucrainei informații despre posturile de comandă, depozitele de muniție și alte noduri cheie din liniile militare rusești. Astfel de informații în timp real le-au permis ucrainenilor – care, după cum recunosc oficialii americani, au jucat un rol decisiv în planificare și execuție – să vizeze forțele rusești, să ucidă generali de rang înalt și să forțeze mutarea proviziilor de muniție mai departe de liniile de front rusești.

Dar, anterior, oficialii americani din serviciile de informații au declarat că au avut adesea o înțelegere mai bună a planurilor militare ale Rusiei decât a celor ale Ucrainei. Preocupați de faptul că împărtășirea planurilor lor operaționale ar putea evidenția punctele slabe și descuraja continuarea sprijinului american, ucrainenii își păzeau îndeaproape planurile operaționale, chiar dacă serviciile secrete americane adunau detalii precise despre ceea ce comanda Kremlinul și ce plănuiau comandanții ruși.

Dar, pe măsură ce Ucraina își stabilea planurile de ripostă împotriva rușilor, liderii de rang înalt de la Kiev au decis că împărtășirea mai multor informații cu Statele Unite ar ajuta la asigurarea unei asistențe mai mari, au declarat oficialii americani.

Înalți oficiali americani au refuzat să spună câte detalii din planul de contraofensivă a împărtășit Ucraina și cât de multe sfaturi au oferit Statele Unite. Însă un oficial a declarat că americanii au discutat „în mod „constant” cu Kievul despre modalitățile prin care Ucraina ar putea contracara avansul rusesc în estul țării.

Câștigurile din nord-est, inclusiv recucerirea orașului Izium, un nod feroviar cheie, au fost cele mai importante progrese pe care Ucraina le-a făcut până acum, au declarat înalți oficiali americani.

Nu este încă clar cât de mare va fi importanța strategică generală a acestor câștiguri, dar există semne că actuala ofensivă ar putea fi prima etapă a unei campanii care ar putea împinge înapoi linia frontului rusesc în mod semnificativ, au declarat experți militari și foști oficiali ai serviciilor de informații.

„Am crezut timp de câteva luni că Ucraina va împinge Rusia înapoi până la liniile de la 23 februarie până la sfârșitul anului”, a declarat generalul-locotenent în retragere Frederick B. Hodges, fost comandant de top al armatei americane în Europa, referindu-se la ajunul invaziei rusești. „Urmăresc logistica rusă și mi s-a părut că nu pot susține acest lucru. Moralul și disciplina lor și toate problemele legate de forța de muncă – pur și simplu nu este sustenabil pentru ei să facă ceea ce încercau să facă.”

Generalul Hodges a declarat că succesul recent a indicat faptul că eforturile Ucrainei de a recuceri terenuri în sud și în est s-ar putea desfășura mai repede decât evaluase el anterior, pregătind chiar terenul pentru o încercare de a recuceri Crimeea anul viitor. Alți experți au fost de acord că valul s-ar putea schimba pentru Ucraina.

sursa: The New York Times

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Cum, nimic? Niciun trol/postac rus?

  • taci ca acum ne-o arunca ca ei asa au zis, de parca e ceva interzis sa fii ajutat de alte state. sau de parca chiar daca ar fi interzis, ar putea cineva sa faca ceva impotriva. sa ii vezi cum se oftica imediat :)))))))))))))

  • Nu @andrei, doar orcia are voie cu drone de carton de la aliații tradiționali…. și cu carne de tun păgână și bărboasă.

  • Doi papagali, nu va baga nimeni în seama și va comentați între voi.
   :))))

 2. Ce stire aiurea. Pai doar nu vorbesc cu mama Omida sau Neti Sandu de la protv…. Adica astrele le-au fost favorabile …si au zis hai ba pana la Izium sa-i speriem pa aia.

 3. Mișcare buna a americanilor: au lăsat impresia unei ofensive in sud (fixing operation) si au atacat decisiv in est.

  • ti-am zis sa nu mai bei! uite ce debitezi! maine poimaine afirmi ca se bat romanii cu rusii. evident, nu e cazul tau, tu nu esti roman.

  • Oricât de multe mișcări bune și-ar imagina americanii, realizarea acestora pe teren este 100% meritul ucrainenilor. Cinste lor ! (sau într-un limbaj plastic, …geaba dorința dacă nema putirința !)

 4. observ cu vadita ingrijorare lipsa comentariilor rusofililor.

 5. Balaurul fiind tot Rusia, nu?

 6. Sper că te referi la Putin, pentru binele tău mental…

 7. rusiastanu si putler s-au aruncat in gropa cu lei…castiga razboaiele de aparare da le pierd p’alea de invadare ‼️‼️‼️‼️ca in afganistan, finlanda, 1905 japonia …🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳