G4Media.ro

Oficial SRI: Cu câteva luni înaintea războiului a venit în România și…

Oficial SRI: Cu câteva luni înaintea războiului a venit în România și al treilea serviciu secret rus, SVR. Alte două – FSB și GRU, erau deja prezente pe spionaj cibernetic

Toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, respectiv FSB, GRU şi SVR, încearcă să fie prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic, a declarat marţi directorul general al Centrului Naţional Cyberint al SRI, Anton Rog, transmite Agerpres.

FSB este principalul serviciu secret din Rusia cu atribuții interne (urmașul KGB), GRU e serviciul secret al Armatei, iar SVR e serviciul de spionaj extern.

„Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB şi GRU. Cu câteva luni înainte de război a venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR. Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, cu atacuri complexe (….), încearcă să fie prezente în România”, a declarat Anton Rog la BCR Expert Hub, eveniment unde s-a discutat despre „Securitate cibernetică, provocări şi prevenirea vulnerabilităţilor”.

El a explicat că rolul Centrului Naţional Cyberint este să dovedească, indubitabil, cu dovezi tehnice, că atacul respectiv este realizat de o anumită grupare etc.

„Atribuirea politică o face mai târziu preşedintele României, în cazul în care consideră că este oportun, pe baza datelor tehnice oferite de Centrul Naţional Cyberint şi alte instituţii din România sau în cooperare cu companii private”, a precizat Rog.

Potrivit acestuia, există „un pattern” pe care Rusia l-a folosit de fiecare dată când a avut atacuri militare.

„Înainte au atacat teritoriul respectiv sau împreună cu zona adiacentă cibernetic. Lucrul acesta s-a întâmplat şi acum. Şi nu toate atacurile au putut să targeteze foarte precis Ucraina. Unele atacuri au ieşit, ca să zic aşa, din ce îşi doreau ei şi au afectat şi Europa, aproape în integralitate”, a explicat reprezentantul SRI.

Acesta a menţionat că alte 3 – 4 state au acţiuni cibernetice în România, dar nu a făcut nominalizări, unele fiind dintre „ţările care nu ar trebui să facă aşa ceva”.

Pe de altă parte, Bogdan Botezatu, director Cercetare Ameninţări Informatice, Bitdefender, a atras atenţia asupra faptului că „lumea vorbeşte de război informatic, dar nu se întâmplă în România”, în schimb se observă interes din partea actorilor comerciali. Este vorba de atacatori care vor să infecteze calculatoare, vor să fure informaţii, vor să planteze ransomware.

„S-au intensificat atacurile în ultima vreme. Noi am terminat 2021 cu undeva în jur de 400 de atacuri unice care apar pe minut. Când vorbesc de atacuri unice, vorbesc despre servere unice de malware care ajung în fluxurile noastre. În 2022, până acum, numărul de atacuri unice a crescut undeva în jur de 550 pe minut. O creştere nu foarte mare, dar semnificativă”, a precizat el.

Botezatu a adăugat că numărul de atacuri nu e dat de un context legat de război sau de schimbări dramatice în societate, ci de digitalizare.

„Foarte mulţi oameni au acum dispozitive pe care le folosesc. Înainte nu le aveau pentru că puteau să meargă la magazin, puteau să-şi facă treburile în format fizic, acum depind de infrastructura tehnică pentru e-learning, pentru lucrul de la distanţă, pentru tranzacţii bancare şi aşa mai departe”, a mai spus specialistul Bitdefender. (sursa foto: Pixabay/ Pete Linforth)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Si bineanteles voi stati cu mainile in san si va uitati cum patriotul cu origini pur romanesti DORNEANU desfiinteaza SRI in CCR…. romanika…. asta e…..

 2. SVR nu era in Romania???? :)))))))))
  Sa-l dea cineva afara pe fraierul asta de la SRI, ia salariul degeaba.

 3. ” venit în România și al treilea serviciu secret rus, SVR”
  A venit via SBU-ul si GUR-ul ucrainean infestate pana la celule de agenti rusi si de coruptie.

  „Acesta a menţionat că alte 3 – 4 state au acţiuni cibernetice în România, dar nu a făcut nominalizări, unele fiind dintre „ţările care nu ar trebui să facă aşa ceva”.”

  Ungaria, Turcia si Austria, prietenii Moscovei. Ah, si Ucraina. Pentru ca ucrainenii, la nivel politic, executiv si militar ne urasc sincer.

  • am vrut sa postez ca e vorba si de ucraina, dar vad ca a specificat deja asta altcineva. da, pretenarii nostri, ucrainenii, sunt demult pe aici si destul de activi. daca romania insista sa le tot dea pasapoarte tuturor celor din cernauti si odesa care fac cerere, ne trezim cu o multime de agenti si conserve.

   si, domnu de la sri, serviciul militar de informatii al rusiei se numeste GU, nu GRU. stiti, si-a schimbat numele de ceva timp. de prin 2009, poate nu ati aflat.

 4. Mi s-a părut mie că s-au cam înmulțit postacii peste tot în ultima perioada. Numai aici pe G4 media cred că sunt două batalioane de postaci ruși. Cum îi recunoști ? Păi simplu – sunt anti justiție, anti reforme, pro AUR, pro furaciuni, pro corupție, pro USL, anti USR. Dacă SRI si-ar fi făcut treaba, probabil că erau pușcăriile pline de spioni ruși, dar SRI are grijă să fie Iohannis în siguranță când merge la golf cu prietenii lui cu probleme penale.

  • Nu are cum SRI, legal vorbind, legile la noi sunt făcute de cabala infractori-spioni ruși, Predoiu, prietenul infractoarei Elena Udrea, este omul Cabalei!
   Prima măsură pentru a lupta cu ăștia este să dăm puterea in Parlament unor oameni mai puțin infestați de Cabala, USR! Pentru asta din 18 milioane de votanți din care să zicem că 5 sunt plecați definitiv in străinătate, deci din 13 milioane de votanți 11 trebuie să iasă la vot pentru a anula masa captivă a Cabalei cei 3-4 milioane de votanți PSD, AUR, PNL, UDMR!

 5. Subsidiara SRI ,g4media cenzureaza la greu. Sa fie clar ca SVR(kgb,nkvd) a fost mereu in Romania,nu mai umblati cu mangleala.

  NKVD-istul Walter Krivitsky a racolat-o pe Elena Lupescu in anii 30

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Walter_Krivitsky

 6. Sa luam Kaspersky pe pâine, zic, la stat

 7. Analfabet funcțional,ce legătură are CCR cu ce trebuie ,constituțional,să facă Sri? Da,CCR nu da voie că Sri să facă poliție politică. Deranjeaza ?

  • Bre Roexit,înregistrarea ambientală a borfașilor cu gulere albe numai unui hoț aflat în tamșă cu acești borfași îi poate părea poliție politică!

 8. Buuun, subsidiara SRI deci.
  Si batalioane de postaci.
  Si meniul obisnuit cu ghiveci de partide.
  Ce fac ucrainienii, se stie, ca dau pe net, uneori live.
  Intrebarea e ce face nationala Romaniei in campionatul asta?