G4Media.ro

OFICIAL Ministerul Finanţelor a recuperat cheltuielile de judecată de peste 4 milioane…

Foto: Inquam Photos / George Calin

OFICIAL Ministerul Finanţelor a recuperat cheltuielile de judecată de peste 4 milioane de dolari din procesul de la ICSID pierdut de off-shore-urile controlate de Puiu Popoviciu

Ministerul Finanţelor a comunicat la solicitarea G4media.ro că a recuperat suma de 4.140.779,24 dolari, costuri de reprezentare a Statului Român în fața ICSID (Centrul internațional pentru soluționarea litigiilor investiționale, o instituție internațională de arbitraj) în cadrul procesului intentat şi pierdut de off-shore-urile controlate de magnatul Puiu Popoviciu, Alverly Investments Ltd. şi Germen Properties Ltd.

Vezi răspunul MF la solicitarea G4media.ro aici

Pe 16 martie 2022, România a câștigat procesul cu companiile off-shore Alverley Investments Ltd. și Germen Properties Ltd, investitoare în proiectul rezidenţial Băneasa. Companiile controlate de magnatul Puiu Popoviciu solicitau despăgubiri în valoare de aproximativ 200 milioane de dolari pe motiv că investiţia ar fi fost afectată de măsurile asigurătorii dispuse în dosarul Băneasa în care omul de afaceri a primit o pedepsă de 7 ani de detenţie cu executare.

Totodată, tribunalul arbitral i-a obligat pe reclamanți la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 4,1 milioane dolari. România a fost reprezentată la Washington de asocierea dintre casele de avocatură Hunton Andrews Kurth, SCP Toader și Asociații și SCP Cobuz și Asociații. Detalii despre procesul de la ICSID aici.

Context. Omul de afaceri Gabriel Aurel ”Puiu” Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare în august  2017 în dosarul Băneasa, însă a reuşit să fugă la Londra.

În august 2019, o curte din Regatul Unit a decis predarea lui Popoviciu la București, dar, pe 11 iunie 2021, Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor i-a admis apelul lui Popoviciu și a anulat decizia de extrădare. Apelul formulat de Curtea de Apel Bucureşti împotriva deciziei de ne-extrădare a fugarului Puiu Popoviciu se va judeca pe 16 mai 2023, au precizat reprezentanţii biroului de presă al Curţii Supreme a Regatului Unit în urma unei solicitări privind informaţii de interes public.

Omul de afacaceri Puiu Popoviciu a mobilizat în apărarea lui case puternice de avocatură și personaje extrem de influente la nivel global, precum Hunter Biden (fiul președintelui SUA, Joe Biden), Louis Freeh (fost șef al FBI) și Rudy Giuliani (fost primar al New York-ului și avocat al lui Donald Trump). Publicația britanică Daily Mail a publicat pe 20 mai și 8 iunie 2021 mai multe schimburi de emailuri din 2016 şi 2017 între Hunter Biden, Louis Freeh și mai mulți avocați americani pe tema apărării lui Puiu Popoviciu.

Latura civilă a procesului Băneasa (privind confiscarea celor 220 de hectare din Băneasa pe care se află Ikea, Mall Băneasa şi Ambasaa SUA) se rejudecă la Curtea de Apel Bucureşti. Procesul era la judecătoarea Nadia Guluţanu, care a fost exclusă între timp de 4 ori din magistratură. Vezi detalii aici. Din decembrie anul trecut, de la excluderea judecătoarei Guluţanu, dosarul privind latura civilă a procesului Băneasa a ajuns la mulţi magistraţi şi, în final, la judecătoarea Liana Nicoleta Arsenie, vicepreşedinte al CAB, considerată apropiată de şefa instanţei, Lia Savonea. Procesul are termen la CAB pe data de 5 mai 2023.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Alooo o nenorocire ! nu mai distrugeti preacinstiti oameni de afacerim Abuz in Romania Abuz la Washington Abuz total impotriva preacinstitului!!

  2. Chiar sunt curios care ar fi urmarile pierderii procesului, urmarile pentru IKEA, Mall Baneasa si chiar si Ambasada SUA. cumparatori de nuna credinta? cand stia tot satu? sau e doar inchiriere de teren? daca asa e, ca la cumatru’ Iohannis, unde e chiria.

  3. Toți au știut că achiziția terenului este un furt. Americanii, Ikea, proprietarii mallului,toți au știut că vor invoca la un moment dat de principiul cumpărării de bună credință.Toti acești golani știau că terenul este achiziționat și vândut ILEGAL. Avocații și notarii care au participat la această măgărie și-au făcut bine treaba.