G4Media.ro

Oficial de la Budapesta: Autonomia este o solicitare legitimă a secuilor /…

Sursa Foto: Körkép.sk

Oficial de la Budapesta: Autonomia este o solicitare legitimă a secuilor / Ceea ce solicităm pentru Ţinutul Secuiesc nu este un păcat împotriva lui Dumnezeu, ci o revendicare legitimă națională

Autonomia este o solicitare legitimă a secuilor, a declarat, duminică, cu prilejul Zilei Autonomiei Ţinutului Secuiesc, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naționale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, la Tevel, comună în sudul Ungariei, unde a fost aprins un foc de veghe în semn de solidaritate cu secuii, transmite MTI, citată de Rador.

La evenimentul organizat de Administrația locală și Uniunea Națională a Secuilor Originari din Bucovina, Árpád János Potápi a adăugat totodată că speră că focurile de veghe aprinse nu au fost în zadar și că aspirația la autonomie va fi recunoscută de politica românească, de opinia publică și de politica europeană.

“Ceea ce solicităm pentru Ţinutul Secuiesc nu este un păcat împotriva lui Dumnezeu, ci o revendicare legitimă națională”, a declarat politicianul, adăugând că autonomie etnică există în mai multe țări din Europa, iar Ţinutul Secuiesc a fost o unitate administrativ teritorială independentă în România comunistă.

Secretarul de stat, care este și parlamentar Fidesz al acestei regiuni din Ungaria, a amintit că, în anul 2016, Consiliul Național Secuiesc (CNS) a decis să declare ultima duminică a lunii octombrie Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc și a cerut așezărilor secuiești să aprindă focuri de veghe și torțe pe granițele Ţinutului Secuiesc.

Inițiativa s-a răspândit în Bazinul Carpatic, iar în anii următori, în întreaga lume, din Canada până în Noua Zeelandă. Pe lângă libertatea secuiască, se atrage atenția și asupra autonomiei secuiești, a adăugat Potápi.

Politicianul, de origine secuiască, din Bucovina, a afirmat că strămoșii săi au trăit în exil în Bucovina timp de 200 de ani, astfel pot fi cu adevărat solidari cu secuii din Transilvania.

Acesta a mai adăugat că focul de veghe aprins în comuna Tevel simbolizează că “suntem nu doar prieteni sau cunoștințe, ci și frați, și surori, unul cu celălalt”.

Árpád János Potápi a menționat de asemenea că în localitatea înfrățită cu Tevel, la Dănești, județul Harghita, din cauza situației pandemice, anul acesta nu a fost aprins un foc de veghe, însă la fiecare fereastră au fost amplasate lumânări și candele.

La eveniment, Attila Fazekas, primarul independent al comunei cu 1.300 de locuitori, a citit manifestul Consiliului Național Secuiesc privind autonomia secuiască.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. stirea asta cum vine aicea? Azi a mai fost un „sa murdarim pe vecin” articol despre ceva chelneri in BP. Despre ceva din Italia, UK nu scrieti nimic? E ceva contrapropaganda articolele astea?

 2. Incercare de a arunca in aer totul la noi, pe fondul crizei politice .
  Vaporii de benzina iau foc dintr-o mica scanteie trimisa din vecini.

 3. Propaganda comunista menita de a alimenta haosul si debandada creata de mafioti sadea tradatori de tara marionetele unor interese obscure ahtiate dupa putere,bani nemunciti si sange de popor chinuit si batjocorit,cand învii tu Tepes Doamne sa-i imparyi in doua cete,in smintiti si in misei si sa-i arzi pe rug in ţepe?

 4. Propaganda comunista hortista menita de a alimenta haosul si debandada creata de mafioti sadea tradatori de tara marionetele unor interese obscure ahtiate dupa putere,bani nemunciti si sange de popor chinuit si batjocorit,cand învii tu Tepes Doamne sa-i imparti in doua cete,in smintiti si in misei si sa-i arzi pe rug in ţepe?

 5. Romanii mor de covid si de criza sociala, G4media e ingrijorat CE se intampla la Budapesta . Fantastic sí logic, nu?

 6. Eu zic sa spuneti adevarul pana la capat; dupa autonomie ce veti dori? Sigur ca Ungaria sta mai bine economic decat Romania dar potentialul nostru e mult mai mare.

 7. Tara arde iar Árpád János Potápi vrea autonomie.

  • Poate ca daca vine guvernul ungar si in secuime se vaccineaza mai multu cimpanzei de pe acolo. Deci, nu ar fi doar dezavantaje.

 8. Marș ma cu cererea voastră.Sa fiti cu ea la 8 la mine la wc, ma cufuresc si apoi ma sterg cu ea.

 9. Muniție pentru HAUR.

 10. Nu pentru secui plânge Ungaria, lor la trebuie Transilvania, cu zăcămintele din subsol, terenuri agricole, pădurile și tot ce înseamnă bogăție naturală. Problema este că Ungaria achiziționează masiv tot ce se poate, plus că desfășoară activități economice cu încrengături la Budapesta. Realitatea de fapt este că Transilvania este văcuța de muls și pentru Budapesta și pentru București, dacă pe deștepții de la București îi îngrijora situația de aici puteau aplica principiul reciprocității cum îi tratați pe ai noștri așa îi tratăm pe ai voștri. În Ungaria de exemplu predarea în limba maternă nu există pentru minorități, aici finanțează grădinițe, școli și facultăți, asta este politica de stat. Așa că încet încet vor avea destui susținători in viitor care vor cere referendum Petru unirea Transilvaniei cu Ungaria.

 11. Ar fi ideal ca și românii și ungurii să ignorăm total mesajele de a ne trasa granițe. Trăim împreună, că suntem în Ungaria sau în România. Eu sunt român, am fost de multe ori în concediu în Harghita și Covasna, m-am simțit foarte bine. Respectul și prietenia contează. Să nu mai ascultăm astfel de îndemnuri la segregare.

 12. Păi se apropie 1 Dec, trebuie croncănit ceva ori de ăia de la Budapesta, ori de ăștia d-aici, mai ales că li se împuținează ministerele în urmatorul guvern.