G4Media.ro

Octavian Jurma: Miracolul din valul 2 se repetă în valul 4. Imediat…

Octavian Jurma: Miracolul din valul 2 se repetă în valul 4. Imediat după discursul în care președintele își exprima îngrijorarea, mortalitatea a scăzut miraculos / Probabil că în săptămânile trecute s-au înregistrat cu până la 50% mai multe decese decât s-au raportat oficial

Cercetătorul Octavian Jurma remarcă faptul că „miracolul din valul 2 se repetă în valul 4” în România, astfel că imediat după discursul în care președintele își exprima îngrijorarea față de evoluția pandemiei, mortalitatea a scăzut miraculos. Octavian Jurma afirmă că, probabil, „în săptămânile trecute s-au înregistrat cu până la 50% mai multe decese decât s-au raportat oficial”.

Octavian Jurma a scris pe pagina sa de Facebook că mortalitatea, adică numărul de decese raportat la numărul de cazuri de COVID, a scăzut în lunile octombrie și noiembrie la jumătate față de august și septembrie, când erau mult mai puține infectări.

„Imediat dupa discursul Presedintelui, mortalitatea la 14 zile a scazut sub mortalitatea medie din pandemie in ciuda faptului ca am avut recordul de decese din pandemie (mortalitatea rezulta din raportarea deceselor la cazuri). De altfel discursul Presedintelui a avut un efect miraculos de pozitiv asupra tuturor indicatorilor din valul 4-Delta. Pacat ca s-a ingrijorat doar la 18,000 de cazuri pe zi. Daca se ingrijora la 3,000 de cazuri pe zi poate evitam dezastrul din valul 4. Se repeta un fenomen care s-a mai vazut si in valul 2 (vezi al doilea grafic), cand brusc numarul de decese a inceput sa scada miraculos dupa discursul Presedintelui, in ciuda faptului ca situatia din spitale era catastrofala, ca sa aflam peste 6 luni ca de fapt numarul inregistrat de decese a fost cu peste 3,500 mai mare decat cel raportat. Evident aceasta coincidenta nu inseamna cauzalitate, daca Presedintele ar avea puteri supranaturale sunt convins ca le-ar folosi la debutul valului nu dupa varful valului si ar fi salvat zeci de mii de vieti”, afirmă Octavian Jurma.

Acesta subliniază că este normal ca numărul de decese să scadă, odată ce scad și infectările, dar nu și mortalitatea, care reprezintă numărul de decese raportat la numărul de cazuri. De obicei, mortalitatea scade atunci când începe un val, pentru că mai întâi cresc infectările.

Este deci mult mai probabil ca in saptamanile trecute s-au inregistrat cu pana la 50% mai multe decese decat s-au raportat oficial. Vom afla insa adevarul abia peste doua luni. Pentru moment trebuie sa credem in miracole cu iz de sulf politic si dorinta institutionala de conformare cu asteptarile conducatorilor politici”, afirmă el.

„Aceste miracole sunt din pacate iluzii de scurta durata. Odata de adevarul iese la iveala vom afla fie ca «a fost o greseala de calculator», fie ca «a fost o greseala omeneasca fireasca, nu poate fi nimeni de vina»”, subliniază Octavian Jurma.

Octavian Jurma remarcă și faptul că multe primării se pregătesc de târgurile de Crăciun, anticipând o eventuală ridicare a restricțiilor și poate chiar anunțul că „Pandemia practic s-a terminat”.

Postarea integrală a lui Octavian Jurma:

Miracolul din valul 2 se repeta si in valul 4. Imediat dupa discursul in care Presedintele isi exprima ingrijorarea pentru evolutia pandemiei in Romania, mortalitatea scade miraculos.
Astfel mortalitatea in Romania a scazut in octombrie si noiembrie 2021 la jumatate fata de august si septembrie 2021 cand avem mult mai putin cazuri si o situatie mult mai buna spitale.
De asemenea numarul de decese e in cadere libera si a ajuns la nivele pe care le asteptam abia peste 2 saptamani.
Ce se intampla?
———————-
In imagine avem doua grafice care ilustreaza doua miracole pandemice care apar in Romania cand numarul de decese ajunge la un nivel incorect politic.
===================
1. In primul grafic avem mortalitatea mobila la 14 zile (CFR-14)*
Asa cum se vede pe masura ce numarul de internari in spitale si la ATI creste, mortalitatea scade in Romania. Acest grafic demonstreaza ca in Romania in mod miraculos mor mai putini oameni cand spitalele sunt strivite de numarul de cazuri, cum a fost octombrie si inca este noiembrie, decat in lunile august si septembrie cu o situatie mult mai buna in spitale si mai mult putine cazuri noi.
De fapt imediat dupa discursul Presedintelui, mortalitatea la 14 zile a scazut sub mortalitatea medie din pandemie in ciuda faptului ca am avut recordul de decese din pandemie (mortalitatea rezulta din raportarea deceselor la cazuri).
De altfel discursul Presedintelui a avut un efect miraculos de pozitiv asupra tuturor indicatorilor din valul 4-Delta. Pacat ca s-a ingrijorat doar la 18,000 de cazuri pe zi. Daca se ingrijora la 3,000 de cazuri pe zi poate evitam dezastrul din valul 4.
Se repeta un fenomen care s-a mai vazut si in valul 2 (vezi al doilea grafic), cand brusc numarul de decese a inceput sa scada miraculos dupa discursul Presedintelui, in ciuda faptului ca situatia din spitale era catastrofala, ca sa aflam peste 6 luni ca de fapt numarul inregistrat de decese a fost cu peste 3,500 mai mare decat cel raportat.
Evident aceasta coincidenta nu inseamna cauzalitate, daca Presedintele ar avea puteri supranaturale sunt convins ca le-ar folosi la debutul valului nu dupa varful valului si ar fi salvat zeci de mii de vieti.
Este normal ca numarul de decese sa inceapa sa scada in aceasta perioada pentru ca suntem la doua saptamani dupa varful de cazuri, insa nu si mortalitatea.
Mortalitatea scade in faza ascendenta (cand numarul de cazuri creste mai repede decat numarul de decese) si creste in faza descendenta (cand numarul de cazuri scade mai repede decat numarul de decese).
Este exclus ca in Romania sa moara in mod miraculos un procent mai mic dintre cei infectati cand situatia epidemiologica este dezastruoasa, decat mureau atunci cand situatia era relativ stabila.
Este deci mult mai probabil ca in saptamanile trecute s-au inregistrat cu pana la 50% mai multe decese decat s-au raportat oficial. Vom afla insa adevarul abia peste doua luni. Pentru moment trebuie sa credem in miracole cu iz de sulf politic si dorinta institutionala de conformare cu asteptarile conducatorilor politici.
===================
2. In al doilea grafic avem curba deceselor raportate oficial (negru – suma mobila la 7 zile) si a prognozei (gri punctat). Curba deceselor in randul celor nevaccinati este in verde (prognoza = verde punctat) iar in randul celor vaccinati este in albastru (prognoza = albastru punctat).
Vedem cum tot in luna octombrie, curba deceselor incepe sa sovaie si sa faca „un pas inainte si doi inapoi” reflectand scaderea miraculoasa a mortalitatii dupa care are o cadere prematura si aproape verticala.
Este exclus ca in Romania curba deceselor sa fie mai ingusta si mai abrupta decat cea a infectarilor.
Avem astfel un miracol romanesc in fazele descendente in care numarul de decese scade mai repede decat numarul de cazuri. In Romania pana si legile epidemiei se conformeaza discursului politic.
Asemenea scaderi aproape verticale ale deceselor au mai aparut in Romania doar in iunie 2021, cand au fost raportate din pix decesele din octombrie-decembrie 2020.
===================
Aceste miracole sunt din pacate iluzii de scurta durata. Odata de adevarul iese la iveala vom afla fie ca „a fost o greseala de calculator”, fie ca „a fost o greseala omeneasca fireasca, nu poate fi nimeni de vina”.
Mai avem un miracol care de data aceasta este prefect verosimil. Tot mai multe primarii [in general liberale] organizeaza targurile de Craciun de parca stiu deja ca restrictiile vor fi ridicate indiferent de incidenta.
Nu este deci surprinzator ca datele din aceasta saptamana au fost ostentativ exagerate descendent (cu aproape 50%) de scaderea numarului de teste si alocarea pe judete ca sa sprijine narativul: „Valul a trecut, infectarile si decesele au revenit la valorile din septembrie, hai sa ne uitam de spitale si de cimitire. Hai mai bine sa uitam si de certificatul verde si sa ne relaxam si sa ne veselim la targurile de Craciun”.
Cine stie, poate primim cadou de Craciun si anuntul ca „Pandemia practic s-a terminat”.
In final aceasta este si adevarul, in Romania, mortii sunt mereu de vina.
Mortii vorbesc insa uneori mai tare decat cei vii…
*Nota: CFR-14 = numarul de decese din saptamana curenta raportat la numarul de cazuri din cele doua saptamani precedente

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

55 comentarii

 1. Miracolul din valul 2 se repetă în valul 4: presa încă citează balivernele lui Jurma.

  • Hahahahahahahahahaaa. !
   Ce penibili ! !
   Cum mă să publici asemenea prostie ?
   CUM ?

  • Imediat sar postacii PNL să-l apere pe Iohannis, zeul mafiei bugetare care minte la comandă.

  • Clar așa este, INS a confirmat minciunile lui Iohannis atunci si acum.

  • Pandemia

  • Klaus a stiut cand sa iasa. Era clar ca incepuse platoul si urma scaderea, se vorbea in media deja. Jurma e un profitor, atat.

  • eu zic ca Klaus e un profitor, dar fiecare cu parerea lui

  • Nu e nici miracol, nici coincidenta, nici macar statistica, cum incearca sa acrediteze unii rauvoitori. E pur si simplu viteza lui de reactie!

 2. COMENTARIILE, ȘOBOLANILOR??? SAU ESTE MUSAI SĂ-I LĂUDĂM PE TOȚI NENOROCIȚII!?

 3. Hahahahahahahahahaaa. !
  Ce penibili !
  Cum mă să publici asemenea prostie ?
  CUM ?

  • La fel ca tine. Fiecare publica ce poate

  • ai uitat USListule cum VV a fost demis pentru lucrul asta (bine si organizarea concursului pe bune pentru casele de sanatate judetene) ? subraportarea din valul 2 e o realitate

 4. Jos Voiculescu, huooo!
  Traiasca Johannis si USL ca ne ajuta sa scada numaru la morti, care este!

 5. Pres te poate cita ..daca ai ceva de spus.

  Apropos…tu cine esti?:))

 6. Ca să vezi… Țara miracolelor…

 7. Deci ,sa-nteleg ca pana-n septembrie,cazurile de infectari era acceptabil,cat a fost USR la guvernare? Nu,nu-i posibil , USR-ul e de vina-ina-ina-ina .

 8. Singura mutatie a virusului astuia care da o viroza banala e ca se transforma intr-o dictatura medicala globala imediat dupa boosterizare,asta e tot ceea ce trebuie sa ne intereseze,nu ce zice un neica nimeni precum Jurma care tot prosteste turma.

 9. Are Jurma dreptate, aia 10-20% „inoculati”, cazuti „martiri” sunt trecuti la diverse.

 10. Hei G4Media, mai schimbați si voi poza cu cimitirul. O puneți cam peste tot.
  Putina imaginație, ce naiba…

 11. Așteptăm să ni se spună că pandemia s-au terminat. Ăsta da, miracol!

  • In Belarus nici nu a fost, caci virusul nu exista. Deci, 0 morti pentru Covid. Aia da tara. Noroc ca Romania nu e departe

 12. Normal ca a scăzut mortalitatea am avut medicamente pe alese in spitale si medici iscusiți acum in valul 4.

 13. Jurma n-are incredere in datele oficiale, anti-certificationistii nu au incredere in datele oficiale…
  Nimeni nu mai crede pe nimeni.

  Dar daca de fapt decesele fusesera initial umflate din pix? Na, asta de unde stim ca nu e adevarat?

  • Pana una alta Voiculescu a aratat ca cifrele nu erau raportate corect in doua cazuri: la voturile din 2020 si la Congresul PNL.
   Ca apoi DSP si PNL au bagat scuza, e partea a doua.

   Pentru cate defecte si un mandat slab a avut de data asta VV, macar cu asta a avut dreptate.

   Cand vor aparea dovezi ca de fapt sunt umflate, discutam. Pana atunci, se stie de varaitna inversa. Ca se tine cifrele jos ca sa-si arate competenta.

  • Nu stiu ce sa zic. Ma cam indoiesc ca au interes sa tina cifrele jos cat timp se chinuie sa treaca prin Parlament je.gul ala de certificat.

  • Cred ca incercarea de a trece certificatul e doar de ochii lumii. Nu se va implementa vreodata la noi, cel mult o varianta care e ca si cum nu e

  • @ab bai cr.eat.ura pe.ni.bila, ai terminat cu ade si miocardita si acum doar asta ti-a mai ramas? ca sunt supra-raportate decesele? ai vazut excesul de mortalitate pe anul trecut? stai sa vezi pe anul asta. tu crezi ca pe la tara prin boscheti testeaza cineva mortii?

  • @ab activaccinistul de serviciu urmeaza sa ne spuna ca nu mor oameni si ca ATI-urile sunt goale

   decesele nu au fost umflate din pix, au fost subdimenstionate din pix, pentur ca dupa demiterea lui VV au aparut raportari din trecut, intr-o perioada in care nu prea mai interesa pe nimeni numarul de morti si pandemia, dar trebuie sa ai creier si ochi sa mai citesti si altceva

 14. Romanii prefera sa fie mintiti. Sunt mintiti de 30 de ani si tot pe aceiasi ii voteaza. Iar cand vine cineva si dezvaluie minciuna institutionalizata sar ca arsi ca e „incompetent”.
  Chiar acum, in aceste momente, milioane de romani se uita fascinati in gura mitomanilor.

 15. O sa aflam adevarul peste 50 de ani. Nu este vorba numai de pandemie.

 16. N-ai cum cu alde Jumanjurcă ăsta, se vede că e cercetător! Orice ar fi, el cade în picioare. La începutul valului 4 profețea apocalipsa. Puteai să-l contrazici? Nu puteai! Acum zice că numerele sunt măsluite. Poți să-l contrazici? Nu poți, deci are dreptate.

 17. Jurma e răutăcios și nu-i stă bine!

 18. Hai cu medicamentele în spitale, să nu te mai trimită medicul în Bulgaria să iei ceva pentru ruda din spital.

 19. Cum naiba să se vaccineze lumea când vin politicienii în fața publicului și le prezintă numai povești aiurea.
  Mi se face silă când văd 2, 10, 50, etc decese anterioare raportate ulterior.
  Cum naiba să ai încredere în politicienii ăștia.

 20. Probabil ca nu!

 21. puneti fratilor si link la postarea omului. scrieti in stire de grafice si ca sa le vedem trebuie sa stam acum sa cautam profile de facebook?

 22. Sau cu 100% mai putine.

 23. La primele doua vizite i s-a spus ca are o sciatica.

  A treia oara i s-a spus ca e pe moarte, dar nu i se poate face un calmant pentru ca „uitati-va pe geam cati sunt cu covid, vorbiti cu Arafat sa ne anagajeze niste ajutoare”.

  A patra oara, desi se stia ca e pe moarte, a fost tinuta pe hol 6 ore pentru test PCR covid.

  Totul s-a intamplat pe 27-28, desi conform unei simple cautari pe Google cu „Romania covid cases” veti obtine graficul din care rezulta ca numarul de cazuri scade pe pe 20.

  • Mulțumim și celor care nu s-au vaccinat și au ajutat la umplerea spitalelor până la refuz. Spitale care nu sunt performante de felul lor, spitalele conduse de căpușe politice.

 24. Cuie Mîțu
  Cuie Miolacu
  Iuie Mohannis

 25. Jurma … sperii turma , te rog lasa-ne , sau esti si tu un mic D zeu care stie tot?!!!
  Alooo gata

  • fata de tine e „doar” un om care o viata se ocupa cu asta

   bine tu fiind sosocar sau uslist (aceeasi marfa) pentru ca ti sa spus ca iti cresc solzi, 5g si sterilitate pana la a 3-a generatie , esti expert si in virusologie, si imunologie si statistica

 26. Cu cât îl plătiți pe impostorii asta, cei de la G4? Voi chiar nu verificați sursele când preluați informațiile? Tot nu ați văzut ca individul asta nu este nici cercetător, nici medic, nici nimic. A terminat doar facultatea de medicină. Ar trebui sa fiți amendați pentru înșelăciune în forma continuată, pentru ca continuați sa-l numiți pe acest neica nimeni „cercetator”.

 27. „cand numarul de decese ajunge la un nivel incorect politic”???!!!! What?

 28. Octavian Jurma este specialist, ori șmecher? Nu am înțeles ce legături face. Crede că șmecheria rezolvă pandemia? Din ce văd, se aliniază celor care fac galerie și încurajează nerespectarea regulilor și pe antivacciniști. Dacă vrea miracole, să meargă la popă.

 29. vă rog ca pe acest ilsutru cercetător să îl lasați să publice doar pe tik-tok. este o jignire ce spune și ce susține.

 30. Le a luat Plãvanul pixu, ca astia nu se mai opreau!

 31. Fiind vorba despre Romania, e foarte posibil sa aiba dreptate. Ceea ce altora li s-ar parea teorie a conspiratiei, la noi e realitate. Uitati-va la Citu cum tine in loc o tara timp de o luna jumate si inca nu s-a terminat, iar Iohannis n-are niciun zor!