G4Media.ro

Oana Pelea, scrisoare deschisă către președintele Iohannis: Vă scriu ca să ne…

Sursa Foto: Facebook/ Oana Pellea

Oana Pelea, scrisoare deschisă către președintele Iohannis: Vă scriu ca să ne susţineţi. Nu ne dorim să ne întreţineţi, dar vă rugăm să găsiţi soluţii de o manieră în care toţi artiştii să poată performa

Actriţa Oana Pellea îi cere preşedintelui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, soluţii pentru ca toţi artiştii să poată performa – atât în folosul oamenilor, dar şi pentru a se putea întreţine.

„Vă scriu din postura unui om care activează în domeniul cultural şi înţelege impasul prin care trece nu doar ţara, dar şi cultura din România. Vă scriu din postura unui om care înţelege impasul artiştilor, al oamenilor de cultură şi pentru a vă reaminti că existăm. Ştiu, nu aţi uitat. Ne-aţi arătat cât apreciaţi cultura şi ştiţi sigur că aceasta nu trebuie ignorată, cu atât mai mult într-o perioadă în care poate deveni o sursă de speranţă. (…) Vă scriu ca să ne susţineţi. Nu ne dorim să ne întreţineţi, dar vă rugăm să găsiţi soluţii de o manieră în care toţi artiştii să poată performa. Să poată performa în folosul oamenilor, dar şi pentru a se putea întreţine, pentru că însăşi existenţa noastră ca artişti e pusă sub semnul întrebării”, scrie Oana Pellea pe pagina ei de Facebook.

Ea aminteşte că în această perioadă de stare de urgenţă oamenii s-au hrănit cu cultură sau şi-au luat speranţa din cultură.

„Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oameni, în această perioadă, s-au hrănit cu cultură sau şi-au luat speranţa din cultură. Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oameni au citit cărţi, au privit filme, au ascultat muzică sau teatru radiofonic pentru a diminua efectele acestei pandemii, pentru a găsi bucurie în artă. Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oamenii au găsit bucurie în artă şi la cât de greu e să găseşti bucurie în orice în vremuri de criză. Ştiţi ca şi noi că actul cultural este un act de educaţie. (…) Ştiţi la fel de bine ca şi noi, domnule preşedinte, că arta, înainte de toate, înainte de a fi creaţie, este emoţie, este hrană pentru spirit. Arta este emoţie pozitivă. Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oameni au plâns de bucurie în contact cu arta şi vă adresez rugămintea de a ne susţine în demersul nostru de a aduce lacrimile de bucurie în ochii tuturor oamenilor, într-un moment în care toţi ne obişnuim, din păcate, să plângem de tristeţe sau de deznădejde”, spune artista în scrisoarea deschisă.

Oana Pellea consideră că este nevoie de măsuri foarte clare şi de legi care să susţină actul cultural, de o regândire a întregului domeniu artistic.

„Vă rog să ne susţineţi în a salva arta şi cultura din România. Avem nevoie de măsuri foarte clare, concepute de oameni care au competenţă în domeniul cultural, oameni care înţeleg natura artistică şi valoarea ei. Avem nevoie de legi clare care să susţină actul cultural. Avem nevoie de o regândire a întregului domeniu artistic. Avem nevoie să reamintim cât mai multor oameni că însăşi cultura e o prioritate şi nu un domeniu lăsat pe ultimul plan”, afirmă actriţa.

Ea îi mai cere preşedintelui Iohannis ca domeniul cultural să nu rămână ultimul la care se gândeşte statul.

„Vă scriu, pentru că înţeleg gravitatea situaţiei pe care o traversăm noi ca popor, dar sper, cu ajutorul dumneavoastră, ca domeniul cultural să nu rămână ultimul la care se gândeşte statul. Asta ar fi în detrimentul tuturor. Vă mulţumesc că ne ascultaţi şi, indiferent de răspunsul dumneavoastră, vă doresc să vă văd cât mai repede prezent la orice spectacol la care să ne bucurăm împreună, pentru că mai ales noi, românii, putem să vedem comedia în orice dramă, pentru că hazul de necaz e genetic la noi. Domnule preşedinte, susţineţi artiştii, susţineţi toţi oamenii din domeniul cultural, ca să se bucure toată lumea, ca să râdă toată lumea, pentru că, indiferent de pandemie, noi, românii, ştim un lucru: Cine râde la urmă, o face pentru că are umor. Iar umorul e un semn de inteligenţă”, conchide Oana Pellea în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui României.

(Sursa: Agerpres)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Pentru Oana Pella domnul Presedinte are deja raspunsul pregatit: GHINION

  • Ghinionul Pellei? Nu, ghinionul fraerilor care se duc la sparanghel, ghinionul capsunarilor si al badantelor. Recoltati, tovarasi, economisiti la facturile medicale, si trimiteti bani in tara, ca ghiorlaitoarele costa, si munca le pute.

 2. easy, nu?
  nimic mai simplu de indeplinit. si maine

 3. cei mai multi actori de profesie sunt si angajati la stat. deci au salariu platit ca si pana acum desi nu joaca. sa intelegem ca nu se poate trai doar din salariu cum o fac majoritatea romanilor?! muzicienii profesionisti care nu invart trei foi,nu beau zilnic la terasa si nu atarna la primarii pot supravietui din chiar produsul lor, este un produs care poate fi consumat oriunde pe glob prin stream si care poate aduce venituri lunare importante raportat la venitul mediu. cei mai afectati nu sunt artistii care nu pot trai cu 3000 de lei pe luna ci tehnicienii de la concerte, petreceri etc care nici nu erau platiti prea bine ca sa puna ceva deoparte si nici nu mai au unde lucra daca nu se organizeaza niciun fel de party!

 4. Bosu iohanis a zis ca puteți sa va duceti la sparanghel in vaterland. Așa ca marș cu milogeala și puneri mâna la munca pentru rasa superioara

 5. Citesc comentariile de mai sus si ma doare sufletul…
  Chiar asa lipsiti de empatie suntem? Cata rautate razbate din doar cateva randuri.
  Oare chiar asa de bolnava este societatea noastra?
  Refuz sa cred asta, eu personal cunosc atat de multi oameni buni incat banuiesc ce cei ce au comentat rautacios sunt doar exceptia care confirma regula.
  Felicitari doamnei Oana Pelea pentru cuvintele frumoase si cata dreptate are!
  De-abia astept sa se redeschida teatrele si voi fi prezent de cate ori voi avea ocazia pentru ca toti actorii nostrii merita sustinerea noastra.
  CULTURA ESTE O PRIORITATE!!

  • Cand au manifestat impotriva PSD , care le-a marit salariile, faceau politica nu teatru ,acu sa faca teatru daca le da mana si buzunarul.

  • Problema mea nu este cu artistii ci cu doamna Pellea. Care daca isi vedea de teatrul ei, jos palaria. Dar nuuuuu! ea a militat feroce pentru PNL si Werner, care ce sa vezi au lasat-o fara mijloace de trai. Asa ca: GHINION.

 6. Pai daca erau oameni mai destepti angajati la stat va faceau un sistem pay per view si gata, se poate si pe youtube cu spectacole disponibile doar pentru membrii o perioada si poate unele gratis dupa un timp dar na unde minte capu’ n-are ca ma gandesc ca aveti si IT-sti pe la teatrele alea sau nu stiu cum sunt organizate…

 7. Pot sa prezinte stirile, vremea sau horoscoape la tv , pot sa fie purtatori de cuvant pe unde e nevoie de ei, pot sa-i inlocuiasca pei altii de la tv care nu mai au audienta
  dar au alte meserii la baza pe care le pot practica, pot chiar sa faca niste cursuri de recalificare la AJOFM, pot sa invete sa faca programe pe calculator( programatori baze de date cred ca se cauta ), isi pot deschide cate o afacere etc etc.