G4Media.ro

Oamenii de știință au descoperit urmele unui ghețar modern pe Marte care…

Sursa: Space.com

Oamenii de știință au descoperit urmele unui ghețar modern pe Marte care ar putea susține viitoarele misiuni umane/ Cercetător: Sarea s-a format peste ghețar păstrând forma gheții de dedesubt, până la detalii precum crevasele și benzile de morene

Rămășițele unui ghețar modern au fost găsite aproape de ecuatorul planetei Marte, sugerând că gheața ar putea încă exista la mici adâncimi în acea zonă. Dacă este confirmată, o astfel de descoperire ar putea avea implicații semnificative pentru viitoarea explorare a Planetei Roșii de către omenire, scrie site-ul Space.com, citat de Digi24.ro

Folosind datele Experimentului Științific de Imagistică la Înaltă Rezoluție (HiRISE) de pe nava NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), cercetătorii de la Institutul SETI și de la Institutul Marte au detectat depuneri cu tonuri de culoare deschise pe suprafața marțiană. Aceste caracteristici sunt formate din săruri de sulf deschise la culoare, crevase și benzi de morene, care sunt semne ale unui „ghețar relict”.

Acest ghețar relict se află aproape de ecuatorul planetei și are o lungime estimată de 6 kilometri și o lățime de până la 4 kilometri, cu o altitudine de până la 1,7 kilometri, potrivit unui comunicat al Institutului SETI.

„Ceea ce am găsit nu este gheață, ci un depozit de sare cu caracteristicile morfologice detaliate ale unui ghețar”, a spun în comunicat Pascal Lee, autorul coordonator al studiului și om de știință planetară din cadrul SETI și al Institutului Marte.

„Ce credem că s-a întâmplat aici este că sarea s-a format peste ghețar păstrând forma gheții de dedesubt, până la detalii precum crevasele și benzile de morene”.

Prezența unui astfel de ghețar sugerează că ar fi existat gheață la suprafața apei pe Marte mai recent decât se credea anterior, ceea ce are implicații pentru înțelegerea noastră despre cât de locuibilă este Planeta Roșie dar și pentru viitoarele misiuni de explorare.

Citește integral pe Digi24.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...