G4Media.ro

Oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică scapă de unul din…

Oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică scapă de unul din dosarele Microsoft, dar rămân fără 20 de milioane de dolari. Decizia este definitivă

Curtea de Apel București a decis, marți, încetarea procesului penal împotriva oamenilor de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică pentru acuzațiile de spălare de bani, pe motiv că faptele s-au prescris.  Deși au scăpat de proces, totuși cei doi trebuie să restituie 20 de milioane de dolari, câte zece milioane fiecare.

Decizia instanței este definitivă și a menținut-o pe cea dată anterior de Tribunalul București.

Minuta instanței:

 • „În baza art.421 pct. 1 lit.b Cod procedură penală respinge ca nefondate apelurile declarate de către Stan Dragoș Șerban și inculpații Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț împotriva sentinței penale nr. 249 din data de 24.03.2020 pronunțată de Tribunalul București — Secția I a Penală în dosarul nr. 3460/3/2018*. În baza art.275 alin.2 și 4 Cod procedură penală obligă pe apelanți la plata sumei de 500 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunțată în ședința publică, azi, 2 decembrie 2020. Document: Hotarâre  1372/2020  02.12.2020”

Acuzațiile procurorilor 

Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost trimiși în judecată pe 1 februarie 2018 pentru acuzații de spălare de bani.

În rechizitoriul trimis în instanță, procurorii au notat că:

 • În perioada decembrie 2003 – octombrie 2004, reprezentanții Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Țicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației și Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al educației și cercetării), au inițiat și susținut după caz, proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 și nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft.
 • În scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitații publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menționate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licențele Microsoft.
  Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fără a exista un necesar fundamentat.
 • Aprobarea încheierii între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum și extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale, s-au făcut cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licențele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers.
 • Prin fapta reprezentanților Guvernului României, faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte – un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers.
 • Suma de 22.787.515 USD, reprezentând o parte (aproximativ o treime) din folosul necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers a făcut obiectul infracțiunii de spălare de bani.
  Concret, în vederea disimulării originii ilicite a sumei de 22.787.515 USD, a fost încheiat un contract de consultanță fictiv între Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG.
  În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG, suma de 15.553.878,86 USD la data de 11.05.2004 și suma de 7.233.510,86 USD la data de 30.11.2004.
  În perioada mai – decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanță, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd).
  Persoanele implicate în operațiunile privind disimularea originii ilicite a sumei totale de 22.787.515 USD, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, au fost inculpații Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail, acesta din urmă fiind și beneficiarul final al unei părți din această sumă.
 • Prin contribuția la înființarea firmelor offshore Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, precum și la încheierea contractelor fictive de prestări servicii dintre Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG, respectiv dintre Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, inculpații au contribuit la/au dispus realizarea transferurilor bancare menționate, care nu s-ar fi putut realiza în lipsa acestor elemente.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Doua gloante-n cap n-ar fi stricat …

  • *Asta din stanga pare sa stie sa instaleze Windows-ul. :))

  • Ce-au mai jefuit statul toate gunoaiele … 🙁

  • **Asta cu ‘fapta prescrisa’ e cea mai mare porcarie. Poate se gandeste cineva ca Suveranitatea implica schimbarea Legii …

   Justitia o fi oarba dar Dreptatea nu e ciunga …

  • **Asta cu ‘fapta prescrisa’ e cea mai mare p*rcarie. Poate se gandeste cineva ca Suveranitatea implica schimbarea Legii …

   Justitia o fi oarba dar Dreptatea nu e ciunga …

  • Asa e, mare porcarie, in momentul inceperii cercetarii penale, hai, cu indulgenta, in momentul inceperii procesului curgerea timpului de prescriere ar trebui sa inceteze.

 2. Au avut avocați buni care cunosc „sistemul”. Ce vă așteptați? Legile’s pentru pr0știi onești.

 3. O sa restituie o p–a….
  E o bataie de joc faptul ca nenorocitii astia doi sunt in continuare liberi. Auzi, prescriere…..desi de 7,8 ni se vorbeste despre dosarul asta.

 4. Da’ Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria e bine ?
  Dacă e bine, atunci dă’l dracu de prejudiciu de 67 de milioane.
  Ne mulțumim cu douăjdămilioane de la nașu Florică !
  Mirii Udrea și Cocoș să trăiască !
  Ia mai bagăți măi lăutari una de chefuială cu clasare !

 5. „Cu siguranță”, de la referendumul din 2019 a fost rezolvat statul de drept!

 6. i-au rezolvat si pe astia tudoreii si dornenii !

  sunt cumva securisti ?

 7. La Romanica hotii se numesc mai nou oameni de afaceri?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.