G4Media.ro

O vizită stânjenitoare în Statele Unite. Act ratat sau succes de imagine?

O vizită stânjenitoare în Statele Unite. Act ratat sau succes de imagine?

Premierul Viorica Dăncilă s-a întors miercuri dintr-o vizită stranie în Statele Unite, unde a aterizat printr-o metodă ingenioasă. Deși nu a fost invitată oficial, Dăncilă a obținut totuși două întâlniri importante fără ca americanii să și le dorească foarte tare. Toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că vizita este rezultatul unei vaste operațiuni de lobby, iar personajul principal trebuia să fie Liviu Dragnea. Nici de data asta n-a fost să fie. De ce ține însă PSD atât de mult să se prezinte mai pro-american decât Donald Trump însuși?

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Viorica Dăncilă a fost invitată în America la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice, de către președintele AIPAC, Morton Fridman, și directorul executiv, Howard Kohr.

Odată ajunsă în America, premierul Dăncilă a obținut o întâlnire de un minut jumate pe holurile AIPAC cu vicepreședintele Mike Pence, omologul premierului în plan diplomatic. Din politețe și respect față de parteneriatul strategic, americanii i-au aranjat din scurt alte două întrevederi, una cu secretarul american pentru Comerț, Wilbur Ross, cealaltă cu președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi. Trebuie subliniat însă că vizita premierului nu a avut nici caracter oficial, n-a fost nici măcar o vizită de lucru, ci la origine a avut un caracter particular. Pentru a fi vizită oficială, ar fi trebuit să meargă în SUA la invitația vicepreședintelui Pence și primită la Casa Albă.

Potrivit unor surse, la conferința AIPAC ar fi fost invitat și Liviu Dragnea, însă acesta n-ar fi putut pleca din cauza celor două condamnări, una definitivă, cealaltă în primă instanță. Din cauza lor, n-ar fi primit viză de intrare în Statele Unite. Alte surse susțin că în prima fază ar fi primit o viză pe pașaportul diplomatic, retrasă însă a doua zi. Dacă ar fi ajuns la Washington, Dăncilă ar fi trecut în plan secund, iar personaj principal al vizitei ar fi devenit liderul PSD.

Viorica Dăncilă s-ar fi cazat la Hotelul Trump International din Washington, a dezvăluit postul public de radio din New York. Tot aici s-a cazat și Liviu Dragnea în 2017, când a participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Statelor Unite. Postul public de radio din New York mai notează că PSD are un lobby-ist în Washington, angajat încă din 2017 pentru a aranja o întâlnire dintre Dragnea și Trump. Mai multe surse au declarat pentru G4Media.ro că liderul PSD a încercat din răsputeri în ultimii doi ani să obțină o vizită în Statele Unite, până acum fără succes.

Foarte probabil că ultimul eșec l-a determinat pe Dragnea ca, în timp ce Dăncilă se afla încă la Washington, să-și exprime public nemulțumirea față de relația cu Statele Unite, pe care a calificat-o ”bunicică”. În plus, liderul PSD a pus în premieră sub semnul întrebării eficiența ei. ”Când se trage linie, avantajele concrete pentru România, din punct de vedere economic şi strategic, nu sunt foarte mari”, a mai spus Dragnea la Antena 3. Nu s-a abținut, așadar, să le bată americanilor obrazul pe față că l-au lăsat din nou baltă.

Pe scurt, Dragnea spera să ajungă în Statele Unite pe ușile deschise larg de lobby-ul israelian. Acesta este unul dintre motivele importante pentru care liderul PSD a curtat intens Israelul în ultimii doi ani. A promis mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim pentru a face pe plac SUA cu riscul de a-și ridica în cap toți liderii UE și în general s-a arătat dispus să facă orice alte favoruri israelienilor pentru a fi ajutat, la rândul său, să-și rezolve marea problemă cu justiția și cu izolarea în plan internațional.

Dacă se vedea cu viza pe pașaport, Dragnea ar fi decretat de la Washington că relațiile cu Statele Unite sunt extraordinare, la cel mai înalt nivel, maxim istoric etc. Chiar și așa, însă, Dragnea a căutat să extragă maxim de beneficii politice de uz intern din vizita premierului Dăncilă. De ceva timp, partidul său și tot aparatul de propagandă au adoptat o nouă linie de discurs: PSD este pro american, devotat parteneriatului strategic în timp ce președintele Klaus Iohannis merge pe mâna nemților, care joacă la rândul lor cu rușii.

Fostul premier, Victor Ponta, a sesizat și taxat noua linie de discurs a PSD: ”În cazul domnului Dragnea, este un trădător de ţară, pentru că, pentru interesele lui strict personale, ne pune pe noi, pe români, să alegem între America şi Europa. Nu trebuie să alegem, trebuie să fim şi cu America, şi cu Europa, pentru că aşa am fost şi ne-a fost bine. Dacă ne pune să alegem e foarte rău, iar asta e chiar cea mai mare ticăloşie care se poate întâmpla – să foloseşti România şi politica externă pentru interese personale”.

De aici încolo situația se complică teribil. România se află, într-adevăr, într-o poziție tot mai ingrată pe măsură ce rivalitatea dintre Statele Unite și UE se amplifică. Oricum ne aflăm într-o situație delicată, mai lipsea ca PSD să pozeze în pro-american în antiteză cu pro-europenii. Ultimul lucru de care România avea acum nevoie era tocmai această falsă dezbatere amorsată de PSD: cu SUA sau cu UE? Cu americanii sau cu europenii?

Pare un joc de imagine ceva mai complex, gândit foarte probabil în laboratoarele consultanților politici ai PSD. La capătul lui, Dragnea speră să fie acceptat ca partener legitim, scos din izolare, ajutat să-și rezolve problemele cu justiția, primit la masa puternicilor planetei. Liderul PSD ar dori ca SUA să se extragă complet din susținerea justiției, luptei anticorupției, statului de drept etc și să se rezume la o relație economică reciproc avantajoasă cu România.

Administrația Trump a dat deja semne că se raportează diferit de administrația Obama pe tema valorilor democratice și că în țări cu derapaje majore ca România sau Ungaria preferă o abordare mai degrabă tranzacțională. De aici însă până la cauționarea unui regim profund anti-democratic e cale lungă, un pas pe care administrația Trump nu l-a făcut.

A gira un regim profund corupt precum cel de la București ar echivala cu un dezastru de imagine pentru SUA pe termen lung. Dintr-o țară pro-americană riscă să se trezească cu o populație cel puțin sceptică față de politica Washingtonului în regiune.

În fine, America, un model democratic atractiv, ar pierde ascendentul moral în fața competiției dure pentru influență și supremație în fața Rusiei și Chinei. Pentru cele două țări, tot mai active în regiunea Mării Negre, abuzul și corupția dintr-o societate nu reprezintă un impediment sau o problemă de rezolvat, ci un limbaj comun.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Romania repusa pe harta lumii civilizate, cu o diplomatie apreciata si un loc de frunte la masa marilor jucatori! Nu degeaba am fost alesi si sefii Europei!

  • Mai lasa vodka aia…

  • Dintre toti postacii PSD-isti nu esti chiar cel mai antipatic. In plus scrii si corect. Daca folosesti si sapun si pasta de dinti deja nu te mai incadrezi in electoratul tinta!

  • Dragnea se închină la străini, nu e dictator, e doar un căcat patetic.

  • Bine zis domnule asistat social.
   Se lupta veorica noastra mai ceva ca Ecaterina Teodoroiu

  • lol, ce prost esti!
   nu ne-a „ales” nimeni „sefi” este o functie detinuta prin ROTATIE, deci orice retard/a cat de viorica este poate ajunge „sefa”

  • Asistatule nu ți-ai luat pastilele.
   Cheamă asistenta.

 2. Săracu de tine!!

 3. Săracul de tine!!!! Esti dus rau cu capul.

 4. Domnule Tăpălagă, Scarface ăsta de Teleorman are lobbyști israelieni în America și reușește doar infiltrarea Dăncilei pe ușa din dos a lumii bune? Puțin. Mai ales pentru unul care, la rândul său, este și el păpușa lui Putin de la Moscova. Citatul cu Viorel…(Ponta) m-a făcut să zâmbesc, dacă nu să râd cu poftă. Păi râde ciob de oală spartă? Nu avea acelaș tip de discurs față de China și Rusia când era PM? Dar la așa popor așa conducători. Nu degeaba oamenii de casă, plătiți bine, ai lui Dragnea (Bușcu și Dinescu) aveau la începuturile lor jurnalistice în democrație un titlu în Academia Cațavencu: „O lume de kkt într-o țară de kkt”. Când au avut dreptate acești „iluștri” neoameni pe care i-a suportat această țară?

  • Ponta era oportunist fata de un curent pro-Rusia si pro-China din PSD (si alimentat de cele doua tari). La fel este si Dragnea, doar ca asta din urma are o gandire de bisnitar, incearca diverse unghiuri de santaj. Pe moment, a vazut ca vantul de fapt nu bate prea tare dinspre Rusia si China (e suficient sa le dea SUA cate o scatoalca Chinei si Rusiei si se cam dezorienteaza vantul). Un bisnitar care crede ca se trage de sireturi cu toata lumea.

 5. Foarte bine punctat, Dle Tapalaga!
  Opinia mea.

 6. Tot voiajul dancilei a fost de fapt un „sprijin „,prost mascat ,pentru realegrea lui BB(bibi) favoritul AIPAC si al lui Trump ca prim minister al Israelului, dar in acelasi timps si o sursa de bani de la amatorii de poze cu „aia din „america”.Ce au rpimit la schimb? Tipic pentru delegatii ‘sluga’:doua minute ca cite un lider la la casa alba care cred ca nici cu cine discuta nu era absolut sigur.Ca sa nu mai vb.ca probabil credau ca romania e vreo provincie in italia..parerea mea..fac ce vreau cu ea..ha ha

 7. „Fostul premier, Victor Ponta, a sesizat și taxat noua linie de discurs a PSD: „—serios??? Mi-l dati exemplu pe Ponta? Marele Ponta? Nu-l gaseati pe altul? Base macar. Ala a fost macar presedinte.

 8. Așa cum spunea, proasta a „devastat” Europa.
  E de o prostie devastatoare.
  O calamitate.
  Ce vizită? A fost la ea vreun doctor?
  Proasta declanșează al treilea război mondial cu opinii personale mondiale.

 9. ”Foaie verde maracine, sunt mai proastă decât mine!”
  Veorica Preaproastdancila – martie 2019

 10. Dancila eroina naționala!

  • După ce a violat limba romana și a ucis gramatica a pus România pe harta mondiala a idioților.