G4Media.ro

O treime dintre cele 270 de balene eșuate pe un banc de…

O treime dintre cele 270 de balene eșuate pe un banc de nisip, pe coasta vestică a Tasmaniei, au murit

Aproximativ o treime dintre cele 270 de balene-pilot eşuate pe coasta vestică a Tasmaniei, în sudul Australiei, au murit, potrivit echipelor de salvare care au precizat că operaţiunile pentru a veni în ajutorul acestor cetacee ar putea dura mai multe zile, relatează marţi EFE, citată de Agerpres.

Balenele au eşuat pe un banc de nisip din golful Macquarie, din vestul Tasmaniei, iar o echipă de biologi şi experţi marini trimişi la faţa locului studiază modul în care pot fi ţinute în viaţă aceste uriaşe mamifere care pot avea până la 7 metri lungime şi o greutate de trei tone.

„Pentru început vom ajuta balenele să aibă mai mari posibilităţi de supravieţuire (…) unele dintre ele pot fi însă mult prea mari şi au eşuat în locuri greu accesibile pentru a putea fi tratate”, a comentat la o conferinţă de presă Kris Carlyon, biolog la Programul de Conservare Marină.

Expertul a precizat că dispozitivul de salvare, la care colaborează şi Poliţia din Tasmania şi numeroşi voluntari, va avea nevoie de mai multe zile şi că faza „din cursul dimineţii de azi este critică pentru a determina şansele de salvare” a balenelor.

Carlyon a remarcat dificultatea de a determina motivul pentru care aceste mamifere marine au eşuat pe coastă, indicând ca posibilă ipoteză faptul că au venit aici în căutare de hrană.

Grupul de balene ar fi putut fi condus de „una sau două” balene-pilot, iar restul acestor animale sociale le-ar fi urmat până când au eşuat pe bancul de nisip.

Nu este primul grup de balene care eşuează pe plajele din Tasmania, mai ales în golful Macquarie, unde ultimul incident de acest gen a avut loc în urmă cu un deceniu.

Potrivit experţilor, balenele-pilot sunt animale sociale, iar dacă una dintre ele comite o greşeală şi intră în ape mai puţin adânci, restul grupului le urmează şi se produce o eşuare în masă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.