G4Media.ro

O studentă saudită a fost condamnată la 34 de ani de închisoare…

sursa foto: Twitter/ ESOHR

O studentă saudită a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru că avea un cont de Twitter și a redistribuit mesajele unor disidenți și activiști/ Femeia are doi copii și studiază în Marea Britanie

O studentă saudită de la Universitatea din Leeds, care se întorsese acasă pentru o vacanță, a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru că avea un cont de Twitter și pentru că a urmărit și a dat retweet unor disidenți și activiști, transmite The Guardian.

Condamnarea de către tribunalul special pentru terorism din Arabia Saudită a fost pronunțată la câteva săptămâni după vizita președintelui american Joe Biden în Arabia Saudită, despre care activiștii pentru drepturile omului au avertizat că ar putea încuraja regatul să își intensifice represiunea împotriva disidenților și a altor activiști prodemocrație.

Cazul marchează, de asemenea, cel mai recent exemplu al modului în care prințul moștenitor Mohammed bin Salman a vizat utilizatorii Twitter în campania sa de represiune, controlând în același timp o participație majoră indirectă în compania americană de socializare prin intermediul fondului suveran de investiții saudit, Fondul public de investiții (PIF), mai notează sursa citată.

Salma al-Shehab, în vârstă de 34 de ani, mamă a doi copii mici, a fost condamnată inițial la trei ani de închisoare pentru „infracțiunea” de a folosi un site de internet pentru „a provoca tulburări publice și a destabiliza securitatea civilă și națională”. Însă luni, o curte de apel a pronunțat noua sentință – 34 de ani de închisoare urmați de o interdicție de călătorie de 34 de ani – după ce un procuror a cerut instanței să ia în considerare alte presupuse infracțiuni.

Potrivit unei traduceri a înregistrărilor din instanță, care au fost consultate de The Guardian, noile acuzații includ faptul că Shehab „îi ajuta pe cei care caută să provoace tulburări publice și să destabilizeze securitatea civilă și națională prin urmărirea conturilor lor de Twitter” și prin redistribuirea tweet-urilor acestora. Se crede că Shehab ar putea încă să solicite un nou apel în acest caz.

Din câte se pare, Shehab nu a fost un activist saudit de frunte sau deosebit de vocal, nici în interiorul regatului, nici în Marea Britanie. Ea se descria pe Instagram – unde avea 159 de urmăritori – ca fiind igienistă dentară, educatoare medicală, doctorandă la Universitatea Leeds și lector la Universitatea Princess Nourah bint Abdulrahman, precum și soție și mamă a fiilor ei, Noah și Adam.

Profilul ei de pe Twitter arăta că avea 2.597 de urmăritori. Printre tweet-uri despre epuizarea Covidului și fotografii cu copiii ei mici, Shehab a redistribuit uneori tweet-uri ale disidenților saudiți care trăiesc în exil, care au cerut eliberarea prizonierilor politici din regat. Ea părea să susțină cazul lui Loujain al-Hathloul, o activistă feministă saudită proeminentă care a fost încarcerată anterior, despre care se presupune că a fost torturată pentru că a susținut drepturile de conducere pentru femei, iar acum trăiește sub o interdicție de călătorie.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. nu putem zice nimic ca e pretenar, ne da benzina…
    Acum pe bune, ce i-a venit sa se intoarca in „paradis”?

  2. si Putin a fost pana ieri un dictator bun

  3. in curand toti imbogatitii astia artificiali, pentru ca s-au nascut pe un teren cu resurse, vor fi eliminati de evolutie, prin masinile electrice, si atunci vor trebui sa evolueze si ei de la „familie traditionala”

  4. in Arabia Saudita s-a dus BIDEN recent si a zis ca e totul frumos

  5. Redactia ar fi trebuit sa mentioneze ca Arabia Saudita nu are instante civile asa cum intelegem noi domnia legii si justitia in democratiile consolidate.

    Ea a fost condamnata de preoti, nu de judecatori!