G4Media.ro

O singură doză de vaccin este eficientă la persoanele care au depășit…

Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook

O singură doză de vaccin este eficientă la persoanele care au depășit infecția cu Covid-19, arată un studiu al Universităţii israeliene Bar-Ilan şi Centrului Medical Ziv

Rezultatele preliminare ale unui studiu al Universităţii israeliene Bar-Ilan şi ale Centrului Medical Ziv au arătat că o singură doză de vaccin anti-COVID-19 este eficientă la persoanele care au depăşit infecţia, relatează Agerpres, conform EFE.

Studiul publicat de Eurosurveillance, revista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), relevă un răspuns imun major la aceste persoane, indiferent de perioada când au contractat coronavirusul, sau de nivelul de anticorpi dezvoltaţi.

Studiul a fost realizat în rândul a 514 de lucrători sanitari, dintre care 17 au contractat boala în interval de între 1 şi 10 luni după primirea dozei de vaccin.

Este însă nevoie ca mai multe persoane să participe la studiu pentru a se ajunge la concluzii definitive, au informat instituţiile într-un comunicat.

„Această descoperire poate ajuta ţările să ia decizii în funcţie de politica de vaccinare şi a vedea dacă persoanele în prealabil infectate trebuie vaccinate prioritar şi, în acest caz, cu câte doze de vaccin”, a declarat Michael Edelstein, profesor la Universitatea Bar-Ilan.

Eficacitatea a fost aceeaşi între diferitele grupuri etnice, deşi „se ştie că virusul afectează unele grupuri mai mult decât altele”.

Cercetătorii vor avansa în acest studiu „cu a doua doză pentru a înţelege mai bine care este perioada protecţie oferită de vaccinul anti-COVID-19 în rândul diferitelor grupuri de persoane”, au informat cele două universităţi.

Sursa foto: Arhiva/Facebook/Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Problema e ca la noi nu se determina anticorpii inainte devaccinare.

    • „Da un contraexemplu de boala la care mai ai nevoie de vaccin la 6 luni dupa ce ai facut boala.”

      Gripa. Banala gripa. O poti face in fiecare an, fiindca isi schimba tulpina mereu. Si poate ai face la 6 luni daca nu ar fi „sezoniera”.

  2. Nu am mai auzit de boala care sa nu iti dea imunitate superioara vaccinului.

    Apoi, nu prea am auzit de reinfectari. (Gen, unu la milion?) Cine a mai auzit sa te vacinnezi pentru a evita un eveniment cu o sansa de unu la un miliard (1:1.000.000 risc de reinfectie * 1:1,000 risc de deces)?

    • Faptul ca nu ai auzit tu, o cunoscuta somitate medicala, nu inseamna ca lucrurile nu stau asa. Vaccinul stimuleaza un raspuns imunitar maxim in timp ce boala, dovada varietatea de manifestari, poate sa nu declanseze un raspuns puternic

    • E foarte simplu, dobi. Faptul ca nu am auzit eu se poate repara usor. Da un contraexemplu de boala la care mai ai nevoie de vaccin la 6 luni dupa ce ai facut boala, sau tiplm.

    • „Da un contraexemplu de boala la care mai ai nevoie de vaccin la 6 luni dupa ce ai facut boala.”

      Gripa. Banala gripa. O poti face in fiecare an, fiindca isi schimba tulpina mereu. Si poate ai face la 6 luni daca nu ar fi „sezoniera”.

    • Vaccinul de gripa nu e vaccin impotriva gripei pe care ai facut-o iarna trecuta. Nu e la fel de la an la an. La o vreme, exista si ca picaturi de pus in nas, apoi picaturile au fost desfiintate, apoi au fost reintroduse. De cativa ani, vaccinul de gripa are si antigeni influenza B. Etc etc.

      Si oricum, antigripalul e anual. Acum un an, nu avusese nici dracu covrig.

    • Vaccinurile impotriva HPV, pneumococ, haemophilus influenzae, clostridium tetani dau imunitate mai buna decat trecerea prin infectie. Faptul ca tu nu ai auzit e echivalent cu zero din punct de vedere stiintific.

      In ceea ce priveste reinfectia, este documentata intr-o proportie relativ mica de cazuri dar nu atat de mica precum crezi tu (un studiu timpuriu identificase aproximativ 50 de reinfectii din 6600 de participanti). Protectia imuna data de boala simptomatica este calculata la 83% la 5 luni. Protectia pe care o da vaccinul Pfizer este peste 94% la o estimare de minim 9-12 luni. Diferenta este semnificativa.

      Revaccinarea va fi necesara daca imunitatea scade in timp sau in cazul aparitiei de tulpini noi. Un an e prea putin sa determini in cat timp scad anticorpii. In ceea ce priveste tulpinile noi, se stie deja ca tulpina africana are capacitate de reinfectare inalta. Totodata, cu cat fac mai multi indivizi infectia, cu atat probabilitatea aparitiei de noi tulpini periculoase e mai mare. De asta vaccinarea e atat de necesara, ca sa nu te trezesti peste 2 ani cu vreo chestie infectioasa ca rujeola si la care nu ai imunitate in masa.

      In plus, la momentul actual, copiii nu au posibilitatea vaccinarii. Protectia lor este data direct de gradul de imunizare al populatiei adulte. Sigur, nu fac forme grave, doar ca unii fac si, dupa ultimele studii, toti au leziuni ale peretilor vasculari, indiferent daca au dezvoltat sau nu simptome. Marea majoritate au prezentat microtromboze. La ratele actuale de infectare e doar o problema de timp selectia unei tulpini mai infectioase si mai agresive pentru copii. Iar, cand o sa ne luam cu totii de cap ca ne-am imbolnavit copiii pentru ca ne e frica de injectie, o sa fie deja prea tarziu.

    • Arata niste cifre pe care iti bazezi primul aliniat. „Face multi anticorpi” nu e un argument. Degeaba ai anticorpi daca nu reduci numarul cazurilor. S-a redus prevalenta HPV?

  3. Evolutia epidemiei (citeva – poate – zeci de reinfectari la peste 100 de milioane de cazuri detectate) demonstreaza ca in cazul celor care au trecut prin boala sint eficiente si zero doze de vaccin.
    Terminati cu propaganda ca nu sinteti vinzatori de vaccinuri. Sau sinteti?

    • @Amicu,
      Nu-i cred ca-i chiar actuala statistica ta. Eu stiu numai la noi in tara de 3 cazuri oarecum „celebre” de reinfecate (ala care a fost primul roman infectat, apoi unul de pe la primaria din Arad parca, si apoi inca unul de prin nordul tarii parca era). Deci doar la noi 3 cazuri din nici un milion, si astea sunt cazurile cunoscute.
      Ideea e ca, tot confirm studiilor de pana acum, imunitatea asta nu tine decat 7-8 luni maxim si apoi gata o iei de la zero.

  4. Interesante comentarii. Prostia agresiva este mereu la datorie. Toti frizerii si chelnerii au opinii foarte puternice despre cum actioneaza COVI-19 si vaccinurile, despre cum trebuie gestionata pandemia. Te miri cum o tara cu asa genii se zbate la coada Europei fara viziune si perspective

    • Hahaha, bai „specialistule” ești liber sa-ți faci plinul de anticorpi după cum dorești, eventual 100 de shot-uri să-ți iasă prin urechi.

    • Păi nu suntem noi un popor de atoștiutori? Cum apare ceva ,noi hop comentăm, da mizeria de pe străzi o fac alții nu noi! Vai de capul nostru,cârpe în cur dar ne dăm cu părerea că ar fii bine așa că etc!

    • „Flav Multumesc pentru exemplul perfect de prostie agresiva

  5. Eu m-am reinfectat de 2 ori, in mai forme usoare si in octombrie forme mai nasoale. Acum am facut test de anticorpi dupa 3 luni juma de la boala si am index 3.4 si minim este 1.4> . Ideea din ce am discutat cu mai multi doctori, diferenta o face doza virala. E matematica simpla + natura
    Adica eu in mai am avut doza virala mica, forme usoare, o cantitate de anticorpi mai mica. Ei au disparut pana in octombrie pentru ca am dat de tatal corona, ma rupt cu pneumonie laterala, 15 zile la pat in fine. Doza virala fiind atat de puternica incat am infectat si parintii si prietena toti avand forme nasoale. Indexul acesta 3.4 este mare..si scade treptat, treptat. Reinfectare sau sa folosim cuvantul, reintalnire cu oameni bolnavi, cresc iar numarul de anticorpi IGG , insa , dupa ce dispar anticorpii ramane celulele albe T de memorie, ele produc anticorpii din memorie