G4Media.ro

O scădere a populaţiei ca în război. Țări ca România, Bulgaria, Polonia,…

Foto: Wikipedia

O scădere a populaţiei ca în război. Țări ca România, Bulgaria, Polonia, Letonia, Croația și Ucraina pot pierde peste 20% din populația lor activă până în 2045

Nu doar Germania se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Şi firmele din Bulgaria, Polonia şi din alte ţări rămân fără forţă de muncă, deoarece populaţiile lor scad drastic, scrie Der Spiegel, citat de Rador.

Lipsa forţei de muncă şi scăderea populaţiei din multe state ale Europei de Sud-Est îmbracă forme tot mai drastice – reiese din cercetările efectuate de Institutul vienez pentru studii economice internaţionale – WIIW.

Se estimează că ţări ca Bulgaria, Letonia, România, Polonia, Croaţia şi Ucraina pot pierde până în 2045 peste 20% din populaţia lor activă. Potrivit expertului WIIW Richard Grieveson referitor la prognoza dintre 2019 – 2021, „în vremuri de pace aşa ceva încă nu s-a întâmplat”.

Foarte multe întreprinderi din Ungaria se plâng de lipsa forţei de muncă. Oricum, ţara puternic dependentă de export care a avut în anii trecuţi, împreună cu Polonia, o foarte bună rată de creştere economică, se îndreaptă către un foarte puternic regres – a spus Grieveson. Motivul cpnstă între altele în slaba cerere din partea Germaniei şi Chinei – apreciază WIIW.

Potrivit estimărilor WIIW economiile naţionale cu cea mai mare creştere vor fi Kosovo, Albania şi Republica Moldova. În pofida creşterii preţului la ţiţei Rusia va rămâne din cauza problemelor sale structurale şi a sancţiunilor economice codaşă în privinţa creşterii economice.

Sursa: Der Spiegel/ Traducerea: Imola Stănescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Depopularea României un alt succes marca PSD….

    • Cine a adus PSD-ul la putere? Nu cretinii care n-au votat, deşi era şi USR pe buletinul de vot?

      Românii sunt majoritar prea proşti să aibă propria ţară.

  2. Ar fi de râs, dacă n-ar fi deplâns… Kosovo, Albania și Republica Moldova devin tigrii economici și Europei…!

    • Este normal ca tarile cele mai putin dezvoltate economic, aflata in apropierea tarilor mai dezvoltate din Europa, sa se dezvolte mai rapid – pentru ca au un decalaj mai mare de recuperat. Este mecanic.
      „Tigri” etc sunt la origine glume, luate apoi in serios de presa care cauta vocabular de circ.

  3. Ne-o facem cu mina noastra, nu ne obliga nimeni sa mentinem o patura de hoti la conducerea tarii, cel putin la ultimele alegeri au existat optiuni si ca urmare multi sa fie fortati sa-si caute un trai mai bun in afara Romaniei.
    La fel nu ne obliga nimeni, in afara de comoditate sau egoism (evident nu ma refer la cazurile speciale), sa nu facem decit un copil sau nici unul. Cariera, scuza multora, se termina tot la groapa.
    Asa ca n-are rost sa ne plingem.

  4. Păi dacă sunt prost plătiți, de unde forță de muncă! Ia sa fie salariul ca in vest să vezi atunci lipsa de locuri de munca!