G4Media.ro

O roșie a fost pierdută în spațiu / Un astronaut a fost…

Sursa foto: Twitter/ NASA

O roșie a fost pierdută în spațiu / Un astronaut a fost acuzat că a mâncat-o, însă a fost absolvit de vină după ce aceasta a fost găsită, la 8 luni distanță / ISS are propriul sistem de producție de legume

Astronautul american Francisco „Frank” Rubio a fost acuzat că a mâncat o roșie din producția Stației Spațiale Internaționale (ISS), în urmă cu aproape un an. A fost desvinovățit de către foștii colegi după ce leguma a apărut pe stația spațială la fel de misterios cum a dispărut, relatează The Guardian.

Rubio a fost acuzat că a mâncat roșia atunci când aceasta a dispărut în mod inexplicabil în urmă cu mai bine de opt luni. Cu toate acestea, micul specimen, sau cel puțin rămășițele sale, au fost găsite acum, potrivit membrilor celor șapte membri ai echipajului în timpul unei transmisiuni în direct în această săptămână pentru a sărbători cea de-a 25-a aniversare a avanpostului orbital.

„Bunul nostru prieten Frank Rubio a fost acuzat de ceva vreme că a mâncat roșia. Dar îl putem exonera. Am găsit roșia”, a declarat astronautul Nasa Jasmin Moghbeli, citat de space.com.

Ea nu a precizat unde, pe stația spațială de 356 de metri, se afla roșia pitică roșie de 2,5 cm lățime și nici în ce stare era.

Dar vestea existenței sale va fi venit ca o ușurare pentru Rubio, un locotenent-colonel în armata americană care s-a întors pe Pământ pe 27 septembrie după ce a petrecut un număr record de 371 de zile în spațiu, cel mai mult pentru un astronaut american din istorie.

La ședința de informare de după aterizare, el a deplâns pierderea roșiilor, care au fost cultivate în cadrul unui experiment de cultivare a salatelor în spațiu, menit să avanseze cunoștințele despre cum să îi întrețină pe astronauți în timpul misiunilor de lungă durată, și s-a temut că va fi catalogat pentru totdeauna drept un hoț de roșii.

„Să sperăm că cineva o va găsi într-o zi, o chestie mică și zbârcită”, a declarat el reporterilor, după ce a afirmat că a petrecut până la 20 de ore căutând-o după ce a dispărut în timpul unei operațiuni de recoltare.

Proiectul specific din care făcea parte roșia este cunoscut oficial sub numele de Veg-05, o etichetă Nasa pentru a evita denumirea sa oficială, „productivitatea, valoarea nutritivă și acceptabilitatea culturilor de salată de cules și mâncat pentru a suplimenta sistemul alimentar al ISS”.

Pe lângă evaluarea viabilității și a efectelor zborului spațial asupra creșterii culturilor pomicole în diferite condiții de lumină, experimentul le oferă astronauților și teste de gust și un sondaj pentru a determina dacă interacțiunea cu plantele în mediul de zbor spațial le-a oferit un impuls psihologic sau dacă le-a afectat în vreun fel starea de spirit.

ISS are propriul sistem de producție de legume, cunoscut sub numele de Veggie, iar oportunitatea de a lucra la acesta este, pentru mulți astronauți, unul dintre avantajele călătoriei în spațiu. Rubio a vorbit cu plăcere despre timpul petrecut în timpul cultivării și recoltării, în ciuda incidentului cu roșiile, iar oficialii Nasa spun că munca oferă cunoștințe neprețuite de care vor beneficia generațiile viitoare de astronauți.

„Am învățat mult mai multe despre această cultură și vom continua să învățăm atât de multe. Vom obține cât mai multă știință din asta”, a declarat Dr. Gioia Massa, cercetător de proiect în domeniul științelor vieții la centrul spațial Kennedy din Florida, într-un articol Nasa publicat online.

 

Roșia Rubio s-a dovedit a fi una dintre cele doar 12 roșii pitice care au reușit să germineze și să crească până la maturitate în spațiu în timpul proiectului Veg-05, comparativ cu peste 100 într-un experiment paralel desfășurat pe Pământ, potrivit NASA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pot sa trec cu vederea ca e tradus cu google translate, as putea chiar sa nu bag in seama ca ati facut din explicatia pentru foto primul paragraf, dar, chiar si cu traducerea google, deZvinovatit se scrie tot dezvinovatit, „desvinovatit” nu exista in limba romana.