G4Media.ro

O reuniune la ONU privind un embargou asupra armelor trimise către Myanmar…

O reuniune la ONU privind un embargou asupra armelor trimise către Myanmar a fost amânată „sine die”

O reuniune marţi a Adunării Generale a ONU cu privire la o rezoluţie fără caracter obligatoriu prevăzând „o suspendare imediată” a transferului de arme către Myanmar a fost „amânată sine die” din lipsa unui sprijin suficient pentru aprobarea sa, au făcut cunoscut luni surse diplomatice, notează AFP, citată de Agerpres.

Autorii textului „nu au avut sprijinul pe care îl aşteptau” pentru a garanta votul cu o largă majoritate în cadrul Adunării, care cuprinde 193 de ţări membre, a indicat un diplomat sub acoperirea anonimatului. Vor „mai mult timp pentru negocieri, în special cu ASEAN” (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), a explicat o altă sursă pentru AFP, tot sub acoperirea anonimatului.

Textul provine dintr-o iniţiativă a Liechtensteinului, susţinută în special de Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Statele Unite. În total, 48 de ţări din Europa, America şi Africa, dar numai una care reprezintă Asia – Coreea de Sud – s-au alăturat proiectului de rezoluţie.

Acesta din urmă a făcut obiectul unor negocieri timp de mai multe săptămâni pentru a beneficia mai ales de sprijin din partea ţărilor membre ASEAN, potrivit diplomaţilor.

Neobligatoriu spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, dar cu o semnificaţie politică puternică, textul prevede „o suspendare imediată a furnizării, vânzării sau transferului direct şi indirect al tuturor armelor, muniţiilor şi altor echipamente militare către Myanmar”.

El reclamă autorităţilor militare din această ţară care au luat puterea la 1 februarie printr-o lovitură de stat „să pună capăt stării de urgenţă” şi „să înceteze imediat orice violenţă împotriva manifestanţilor paşnici”. De asemenea, textul cere „eliberarea imediată şi necondiţionată” a preşedintelui Win Myint şi a liderei civile Aung San Suu Kyi, precum şi a tuturor persoanelor deţinute în mod arbitrar.

Proiectul solicită, de asemenea, Myanmar „să implementeze fără întârziere” planul de revenire la democraţie elaborat de Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), „să faciliteze o vizită fără întârziere a emisarului ONU”, care are interdicţie să intre în ţară până acum, şi să permită „accesul umanitar sigur şi nestingherit”.

Armata din Myanmar a pus capăt printr-o lovitură de stat la 1 februarie unei paranteze democratice de 10 ani. De atunci, ea reprimă în sânge manifestaţiile aproape zilnice.

sursa foto: Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. ONU această marionetă penibilă a politicii internationale.
    Oare de ce nici o țară care face parte din Onu nu poate afirma că este in siguranța dpd vedere militar etc..

  2. ONU a ajuns o caricatura, că și SUA condusă de un senil pe nume Biden.