G4Media.ro

O reuniune la ONU privind un embargou asupra armelor trimise către Myanmar…

sursa foto: Twitter

O reuniune la ONU privind un embargou asupra armelor trimise către Myanmar a fost amânată „sine die”

O reuniune marţi a Adunării Generale a ONU cu privire la o rezoluţie fără caracter obligatoriu prevăzând „o suspendare imediată” a transferului de arme către Myanmar a fost „amânată sine die” din lipsa unui sprijin suficient pentru aprobarea sa, au făcut cunoscut luni surse diplomatice, notează AFP, citată de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Autorii textului „nu au avut sprijinul pe care îl aşteptau” pentru a garanta votul cu o largă majoritate în cadrul Adunării, care cuprinde 193 de ţări membre, a indicat un diplomat sub acoperirea anonimatului. Vor „mai mult timp pentru negocieri, în special cu ASEAN” (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), a explicat o altă sursă pentru AFP, tot sub acoperirea anonimatului.

Textul provine dintr-o iniţiativă a Liechtensteinului, susţinută în special de Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Statele Unite. În total, 48 de ţări din Europa, America şi Africa, dar numai una care reprezintă Asia – Coreea de Sud – s-au alăturat proiectului de rezoluţie.

Acesta din urmă a făcut obiectul unor negocieri timp de mai multe săptămâni pentru a beneficia mai ales de sprijin din partea ţărilor membre ASEAN, potrivit diplomaţilor.

Neobligatoriu spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, dar cu o semnificaţie politică puternică, textul prevede „o suspendare imediată a furnizării, vânzării sau transferului direct şi indirect al tuturor armelor, muniţiilor şi altor echipamente militare către Myanmar”.

El reclamă autorităţilor militare din această ţară care au luat puterea la 1 februarie printr-o lovitură de stat „să pună capăt stării de urgenţă” şi „să înceteze imediat orice violenţă împotriva manifestanţilor paşnici”. De asemenea, textul cere „eliberarea imediată şi necondiţionată” a preşedintelui Win Myint şi a liderei civile Aung San Suu Kyi, precum şi a tuturor persoanelor deţinute în mod arbitrar.

Proiectul solicită, de asemenea, Myanmar „să implementeze fără întârziere” planul de revenire la democraţie elaborat de Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), „să faciliteze o vizită fără întârziere a emisarului ONU”, care are interdicţie să intre în ţară până acum, şi să permită „accesul umanitar sigur şi nestingherit”.

Armata din Myanmar a pus capăt printr-o lovitură de stat la 1 februarie unei paranteze democratice de 10 ani. De atunci, ea reprimă în sânge manifestaţiile aproape zilnice.

sursa foto: Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. ONU această marionetă penibilă a politicii internationale.
    Oare de ce nici o țară care face parte din Onu nu poate afirma că este in siguranța dpd vedere militar etc..

  2. ONU a ajuns o caricatura, că și SUA condusă de un senil pe nume Biden.