G4Media.ro

O premieră în politica românească: De ce au evacuat Ciolacu și Orban…

O premieră în politica românească: De ce au evacuat Ciolacu și Orban partidele-balama din alianțele cu PSD și PNL

Liderii celor două mari partide, PSD și PNL, au închis ușa în nas partidelor-balama, o premieră în politica românească a ultimelor trei decenii. De ce au rămas partidele de buzunar, unii dintre ei mici șantajiști de profesie, în afara oricăror înțelegeri la vârf la alegerile locale și, foarte probabil, nu vor mai fi remorcate nici în Parlament? Înainte de explicații, faptele.

Marcel Ciolacu a refuzat pretențiile lui Dan Voiculescu de a forma din nou o alianță, de pe urma căreia să se aleagă cel puțin cu un candidat la primărie într-unul din sectoarele Bucureștiului și cu opt consilieri generali. Ciolacu a acceptat cel mult încheierea unor înțelegeri punctuale în teritoriu cu PPUSL, dar a refuzat înțelegerea mare cu Voiculescu.

La fel s-a întâmplat și în cazul ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a mărturisit public, în ziua lansării candidaturii, că negocierile cu PSD au eșuat și că și-ar fi dorit ca alegerile locale  „să dea startul pentru un proiect politic mai amplu, un USL 2024”. N-a fost să fie.

Altfel spus, Tăriceanu a intrat în cursă obligat de împrejurări. Rămas fără un vehicul politic puternic care să-l salte peste pragul electoral, liderul ALDE s-a văzut nevoit să iasă din adormire și să alerge după voturi pentru partid. Fără un partid-gazdă pe care să-l căpușeze, șansele ALDE de a mai conta pe scena politică scad dramatic. Dezastrul a început anul trecut la europarlamentare, când partidul lui Tăriceanu n-a intrat în Parlamentul European.

La rândul său, fostul ministru de interne, Gabriel Oprea, cu al său UNPR n-a mai găsit înțelegere în Kisellef iar perspectiva fuziunii cu PSD s-a îndepărtat periculos. Nici el, gata oricând să servească, în numele interesului național, desigur, orice partid și președinte, n-a mai găsit ușița prin care să se strecoare în administrația locală ducând partidul său inexistent într-o alianță cu unul dintre partidele mari.

În fine, nici liberalii n-au cedat în cele din urmă presiunii uriașe exercitate de PMP și Traian Băsescu. PMP ceruse o primărie de sector, însă cei care s-au opus vehement au fost cei de la USR PLUS. Foarte probabil că nici Klaus Iohannis nu a încurajat alianța cu partidul fostului președinte.

Din toate informațiile obținute de G4Media, Ludovic Orban ar fi fost dispus să cadă la o înțelegere cu PMP. Liderul PNL negocia cu Eugen Tomac termenii unei eventuale fuziuni încă din primăvara acestui an, motiv pentru care i-a și cooptat la guvernare, oferindu-le funcții și acces la resurse. Ceva s-a întâmplat și, în cele din urmă, înțelegea mare a căzut. Traian Băsescu s-a văzut nevoit, la fel ca Popescu Tăriceanu, să intre el însuși în cursă, pentru a-și salva partidul de la extincție.

Să recapitulăm: Dan Voiculescu, Călin Popescu Tăriceanu, Gabriel Oprea și Traian Băsescu au rămas pe tușă cu jucăriile politice aferente, PPUSL, ALDE, UNPR, PMP. Este, orice s-ar spune, o premieră. O șansă pentru simplificarea scenei politice, un pas spre mai multă coerență decizională prin eliminarea partidelor care au făcut din frână/ șantaj/ tranzacție un mod de a face politică.

Inventat de răposatul Dinu Patriciu în urmă cu vreo 15 ani, partidul-balama își propunea să fie mereu la fileu indiferent de putere. Să încline balanța, să fie cu alte cuvinte mereu pe teren și să conteze, indiferent ce partid s-ar afla la butoane.

Te susțin dacă imi dai, votez dacă primesc funcții, te distrug dacă nu primesc acces la resurse. Partidele balama au funcționat ani de zile distructiv și au reprezentat mereu o sursă de blocaj, piedica fiind însăși rațiunea existenței lor.

Paraziții politicii românești contează câtă vreme reprezintă o amenințare reală pentru orice administrație locală sau centrală și pot bloca decizia, altfel nu i-ar băga nimeni în seamă. Ei și-au tranzacționat mereu mica influență  prin șantaj politic ordinar, amenințând mereu că nu se poate face nimic fără ei.

Câte vreme au contat politic, UNPR, ALDE sau PPUSL (în trecut PUR și PC) au acționat ca frâne, ca furnizori inepuizabili de oportuniști și fripturiști, au reprezentat, pe scurt, colacul de salvare a unor lideri expirați, fără sprijin popular real, dar foarte ambițioși.

Totuși, ce s-a întâmplat? De ce riscă ei să nu se aleagă tura asta și să ajungă în tomberonul politicii românești? Cum de au rămas brânzoveneștii și farfuridii politici românești ”fără coledzi”? În primul rând, partidele mari au ajuns, cred, mai conștiente de propria putere și au constatat că se pot descurca, linișite, și fără ei.

Sprijinul real pe care care-l aduce un Dan Voiculescu cu forța sa mediatică este incomparabil mai mic decât răul pe care îl face torpilând orice guvernare care se încurcă cu el și îi acceptă pretențiile exagerate de acces la resurse. Șantajul etern executat de Călin Popescu Tăriceanu sau de Gabriel Oprea i-a scos din minți pe toți care și-au făcut de lucru cu ei. Capacitatea distructivă a unui Traian Băsescu este binecunoscută. Și atunci, de ce să nu-i lași să moară pe limba lor? La ce bun să-i mai salvezi o dată de la dispariție?

Apoi, în vremuri de criză, e greu să satisfaci clientela interna de partid, necum să mai hranești dintr-un ciolan tot mai subțire gurile de cuc din afara partidului.

În fine, un rol semnificativ l-a jucat apariția USR PLUS ca al treilea pol de putere pe scena politică și presiunea reformistă exercitată de aceste partide noi, care au făcut un pas decisiv către fuziune. În absența lor, PNL n-ar fi sprijint azi o listă onorabilă de candidați la sectoarele Capitalei și nici candidatura unui Nicușor Dan la primăria Bucureștiului. Ridicarea standardelor în zona anti-PSD obligă și celălalt mare partid să facă pași mici în direcția ruperii de trecutul reprezentat de regimul Dragnea-Dăncilă.

În ce privește UDMR, alt partid-balama specializat în tranzacții politice în momente de criză, lucrurile sunt ceva mai complicate. Evacuarea sa de pe scenă riscă să lase fără reprezentare politică aproape un milion de maghiari, ceea ce n-ar fi sănătos pentru democrație. Chiar dacă azi UDMR a devenit total dependent de Budapesta și o jucărie în mâna lui Viktor Orban, manevrată de funcționărași din administrația din Ungaria, o eventuală evacuare din peisaj riscă să nască alte probleme și să schimbe în rău imaginea României de stat tolerant cu minoritățile naționale.

Scoaterea pe tușă a UDMR le-ar oferi liderilor maghiari ocazia să se victimizeze mai tare decât o fac deja, alimentând astfel discursul radical și autonomist. Ruperea totală a liderilor politici maghiari ar însemna, pe scurt, aruncarea lor definitivă în brațele Budapestei, dar și izolarea comunităților maghiare, un scenariu cu efecte periculoase.

Toate aceste mutări mici de pe scena politică par nesemnificative la prima vedere, dar în realitate pot reprezenta începutul unei simplificări necesare. Scena politică a fost prea multă vreme parazitată de alcătuiri artificiale, ținute în viață cu unicul scop de a mufa la resurse câteva personaje pe care în realitate nu le mai votează aproape nimeni. Ar fi un pas cu adevărat important dacă precedentul de la locale va fi repetat la alegerile parlamentare, iar partidelor-balama li se va trânti din nou ușa în nas.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

67 comentarii

  1. Maghiarii să-şi facă un USRPLUS al lor, o alianţă a oamenilor cinstiţi şi atunci UDMR va dispărea în mod natural, UDMR fiind PSD-ul maghiarilor.

    • De ce sa nu intre in USR+ ? Pana la urma USR e cel mai occidental partid cu o intelegere mult mai profunda a problemelor maghiarilor decat orice alt partid.

    • Ar fi ideal. Poate aşa s-ar termina odată certurile naţionaliste stupide incitate de PSD şi Viktor Orban.

    • @Marius: De acord. Nu înțeleg rațiunea de a fi a unui partid etnic. Problemele lor sunt aceleași cu ale românilor. UDMR nu face decât să accentueze diferențele, căutând să obțină o tot mai mare autonomie lingvistică și socială, să separe în loc să integreze. Poți să fii maghiar în România, să vorbești limba ta cu cei care te înțeleg și să nu faci din asta principala problemă a ta. Sunt de acord ca nimeni să nu te oblige să renunți la identitatea ta, dar nu uita că ești, în același timp, și român.

    • Stiti care e partea cea mai buna, cireasa de pe tort?
      Ca la parlamentare toate aceste partide-tomberon ar putea disparea, iar procentele din parlament care ar fi putut ajunge la tot felul de expirati vor ajunge prin redistribuire in parte si la partidele cu blazon fara kaka pe el. 🙂

  2. „Evacuarea sa de pe scenă riscă să lase fără reprezentare politică aproape un milion de maghiari, ceea ce n-ar fi sănătos pentru democrație.”??
    Pai ce, maghiarii trebuie sa ramana „un singur glas, o singura vointa”?
    N-au si ei dreptul la optiuni politice? Care cu PSD, care cu PNL, care cu USR sau plus, dupa cum il duce pe fiecare cnstiinta…

    • Corect. In plus ramane misterul voturilor castigate de UDMR la ultimele alegeri europarlamentare in judete in care (aproape ca) nu sunt unguri. Deci cineva le poarta clar de grija ca nu cumva sa nu atinga pragul necesar.

    • Nu stiu de ce le plange Tapalaga de mila iudemereului, maghiarii aia 1 milion nu risca sa ramana fara reprezentare.
      Multumita pezede iudemere va ramane in parlament pentru totdeauna chiar daca nu face baremul de 5%.
      Ghici de ce, pentru ca pezede a modificat legea electorala si baremul electoral special pentru iudemere si acesta suna in felul urmator:
      “Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, şi anume 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional SAU 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali.”
      Ghici ce iudemere castiga toate alegerile de dupa revolutie cu majoritate in fix 4 judete: Harghita, Covasna, Mures si Satu Mare. Ce coincidenta nu, ca iudemere detine majoritate intentiilor de vot in FIX 4 judete si cu ceva stress mai atinge pragul de 20% in alte 2.
      Votati pezede in continuare sau iudemere tot aia e, aceeasi hoti, alta etnie.
      Partidele pe criterii etnice ar trebui desfiintate, orice partit trebuie sa se adreseze tuturor cetateniilor tarii indiferent de etnie.

  3. In general detest tot ce scrie Tapalagă, insa acest articol este bun. Observatii pertinente. Intr-adevar aparitia USR-Plus ca al 3-lea pol de putere a determinat indirect schimbari si in politica PSD- care acum se simte vulnerabil si trebuie sa asigure fripturi in primul rand pt ei, nu mai au de dat la altii, dar si pt PNL care a fost pus sub presiunea de a nu incheia atatea aliante neloiale pe cat si-ar fi dorit.

    • Bine ar fi să se confirme analiza lui Tapalaga. Simplificarea scenei politice ar obliga sute de mii de alegători să gândească nu să fie turmă dirijată de un post sau altul tv.
      Si comentariul în privința UDMR foarte bun.
      Benefic și un USR+ al maghiarilor, pentru ei și pentru România.

    • Schimbările din PNL sunt un USL în curs de dezvoltare prin zecile sau poate chiar sutele de primari pesedisti înghițiți pe nemestecate cu singurul scop de a crește.

    • @Dan Turturica: Intr-adevar, o analiza ireprosabila a situatiei politice de la noi.

    • Vlad, sa stii ca in general apreciez enorm ce scrie Tapalaga, restul de 5% doar apreciez mult.

  4. Pesedisti,
    Veti regreta curand aceasta atitudine, ca odata ajunsi cu procentele la nivelul unui partid-balama, adica in jurul lui 9%, sa vedem atunci ce partide puternice vor accepta sa le fiti balama…!

    • poate alde tariceanu? balamaua de la usa de la wc…

    • @Sinapse,
      N-ai aflat de PSDI-ul lui Marean von-Herghelie si de diferenta de natalitate ? Nu crezi ca peste cativa ani PSDI-ul va avea nevoie de un partid-balama la coviltir?

    • Pai, văd că, deocamdată, fuzionează prin absorbție nedeclarata și nerecunoscuta în PNL!!!

    • Marcel nu ai talentul necesar sa manipulezi oamenii . Renunta. Te faci de bafta .Nici tu nu crezi ce zici ,doar speri . Ori votezi cu PSD ori cu USRPLUS-PNL , restul sunt- out- din noul parlament

    • Corectă observatie: nu mă pricep la manipulari, deci nu manipulez, sunt onest!

    • Nu manipulezi, ci incerci sa manipulezi. Corect.
      Si cuvantul nu este „onest”. Incepe cu On si se termina cu st, dar intre ele sunt mai multe litere.

  5. UDMR trebuia sa dispară de mult. Maghiarii din România sunt cetățeni români și pot fi reprezentați de partidele românești.
    Pein șantaj mizer au obtinut multe drepturi iredentiste.

    • Asa e , ai. dreptate Dan Tapalaga, dupa multa vreme sunt din nou de acord cu tine.Vom avea o guvernare PNL cu USR , fara partide balama Udemeristii au devenit cuminti si vor si ei la guvernare, dar Johannis se mai gandeste.ALDR dispare ,iar PRO si PMP se zbat la 5 la suta .Pe pesedisti ii asteapta o opozitie greu de suportat, pe masura relelor facute cand aveau majoritate in parlament

  6. Nea dane, cumva ai dreptate strict în privința partidelor mici enumerate. Insa trebuie schimbat ceva fundamental ceva pe scena poltica.pnl,psd nu-s de aruncat la gunoi? Pnl nimic, o dovedește și ultimele mutări cu primari de la PSD, acolo e un loc viran. vorbesti de Patriciu, dar de pnl–ul ala ticălos care a făcut alianta cu FSN prin 92,care a făcut usl, nu îți aduci aminte ce porniți erau împotriva statului de drept, Orban și Johannis? Despre tradiție, ce spun? S-o spună turcan și gorghiu traversare pandemiei a fost una ratata. Cred ca PDL mai putea reprezenta o soluție, erau niște tineri intelectuali pe care Băsescu ii strânse bine în jurul lui. N-a fost sa fie. Este barna, Johannis, nu paleologu, Avramescu, baconschi etc. Din grupul celor de sus as scoate clar pmp. În rest, așteptăm o schimbare totala în poltica.

  7. Nimic despre PRO Romania?

  8. Foarte bună analiză, doar că PSD-ul nu se va reforma în veci, reforma sa reală ar presupune dispariția sa pentru totdeauna de pe scena politică, un imens bine pe care l-ar face României, PNL-ul nu prea are cu ce și cu cine să se reformeze, cu lăturile transferate din PSD? Cu toți dubioșii înregimentați de prin ALD, Pro hoția? Să fim totuși serioși! Acuma, eu așa cred, voi nu considerați pași mărunți spre reformă toată această sinistră politică de racolare dinspre PSD, reforma nu se poate face cu toate dejecțiile pescuite dinspre acest putregai politic. În rest, în privința celor 4 sforari Răzgândeanu, Băsexu, Varanul și sprâncenatul, foarte bine punctat, aceste hidoșenii și-au creat aceste vehicule tocmai pentru a rămâne mufați la robinetul cu resurse și la facerea jocurilor.

    • Pai daca pierde 2 randuri de alegeri parlamentare , vrand , nevrand va trebui sa se reformeze. Sau va disparea.

    • @Ptolemeu _ „PSD-ul nu se va reforma în veci…”

      Probabil, fascia PRM-istă nu se va reforma. În aceste condiții, ProRomânia, deși mai mic, a crescut destul încât să-l îghită. Ceea ce nu este neapărat un lucru bun…

    • Asa e , ai. dreptate Dan Tapalaga, dupa multa vreme sunt din nou de acord cu tine.Vom avea o guvernare PNL cu USR , fara partide balama Udemeristii au devenit cuminti si vor si ei la guvernare, dar Johannis se mai gandeste.ALDR dispare ,iar PRO si PMP se zbat la 5 la suta .Pe pesedisti ii asteapta o opozitie greu de suportat, pe masura relelor facute cand aveau majoritate in parlament

    • Numai prin vot.

      Daca USRPlus vine cu o propunere corecta de votat, cu liste de oameni cu studii/cariera/fara scheleti si dosare si castiga 30% de doua ori la rand, esti mancat. Esti fortat sa cureti cat de cat listele si sa scoti in fata oameni cat de cat acceptabili.

      Asa se intampla in toate tarile din occident: nu poti tine orice dubios in guvern, in parlament, pe liste electorale, ca pierzi masiv. Nu il arunca nici aia direct in puscarie, dar il scot de la butoane, il ascund, etc

      Si nu suntem asa departe. USRPlus a luat 22% la europarlamentare pe vot politic. Incet, incet se creaza o masa critica ce doreste altceva, nu tot Tariceanu, Basescu, Blaga, Orban, Dan Voiculescu, FIrea, Pandele, Chirica si asa mai departe.

      Depinde doar de noi.

  9. Hai sa va mai zic o data ca m-am plictisit de cite ori v-am tot spus PRO,UDMR,PMP,ALDE nu vor intra in viitorul parlament . Noutatile ce vor aparea in spatiul public , ii va reduce la tacere. USRPLUS-PNLvor detine peste 65 de procente dupa redistribuiri si vor conduce tara inca cel putin 8 ani .

    • Hai sa iti mai zic si eu odata, UDMR nu are cum sa rateze intrarea in parlament pe actuala lege electorala indiferent ce procent obtine national. Ma mir ca Tapalaga nu cunoaste sistemul electoral.
      Pana la schimbarea legii electorale nu va scapa nimeni de balamaua udmr.
      PMP si ProstRomania isi joaca existenta la alegerile generale, iar la o prezenta masiva sunt eliminate din Parlament.

    • „UDMR nu are cum sa rateze intrarea in parlament” motiv pentru care nu a incheiat vreodata aliante de campanie pentru alegerile generale, pentru ca procentul lor era pre-setat.
      Ceea ce nu inseamna ca nu au incheiat protocoale informale care explica rezultatele exceptionale obtinute in circumscriptii exotice.
      Din pacate, ultima oara, cand sa se bucure si bietul dragnea de scuccesul operatiunii… l-au bagat la beci.

    • Tot ce va aparea in media ,in perioda urmatoare ,va distruge pe multi politicieni si multe partide – balama -provenite din partide mama nu vor intra in parlament . Daca numarul cetatenilor ce vin la vot va fi mare si va fi ,daca nu la locale, la parlamentare sigur, UDMR, PMP, PRO, ALDE si altii mai micuti ,nu intra in parlament . Vedeti , ma tot provocati sa va zic de vreo luna incoace acelasi lucru .PNL-USRPLUS obtin peste 65 de procente dupa redistribuiri , restul se imparte la ceilalti , dar ceilalti inseamna doar PSD. Nu este momentul istoric sa votam aiurea- perdantii- care vor fi pusi- in lumina reflectoarelor- . Deja a inceput .Goana dupa sumele date de catre UE si dezvaluirile de presa vor elimina aceste mici partide – partidulete ,ce mai mult incurca treaba ,cel putin pentru o legislatura tara are nevoie de o decizie aflata total in mina USRPLUS-PNLsi asta se va si intimpla .

  10. misto zis: BALAMA! lol. vedea-i-as la minus daca se poate.

  11. In ce priveste UDMR, spre deosebire de dl. Tapalaga, eu cred ca ideal ar fi sa dispara. Un partid axat exclusiv pe reprezentarea si protejarea unei singure minoritati nu are, de fapt, nici un interes sa faca cu adevarat acest lucru ci din contra, sa mentina si acutizeze eventualele probleme. Maghiarii ar fi mult mai bine reprezentati daca ar vota si s-ar implica in celelalte partide, alaturi de romani.

    • Este momentul ca maghiarii sa inteleaga ca sunt cetateni romani , ar fi in avantajul lor si cred ca asa se va si intimpla .

  12. Domnul Tapalagă ,nu ați introdus în analiza dumneavoastră partidul Cioloș Plus .După experiența dumneavoastră câte primării câștiga,Plus ?Sau câte procente credeți că avea la parlamentare ? Dar a venit ordinul de fuziune și unde sunt grade multe fierbe și apa chiar dacă gradele sunt în rezervă dar cine deține informația …trage ațele și păpușile joacă ,păpușari sunt la întuneric .

    • Da, da, da, ”fierb gradele”, deja i s-au aburit ochelarii lui Pinochio, ori e cald rău la pro-pedeserastie unde ”gradele sunt active”, ori e de la ”numărat primării”, ori de la ”procentele de la parlamentare”, le numără de mai multe ori, că nu ies conform ”ordinului de difuziune”. Poate ne lămurește trolul sanitar cel kinki, cum e cu ”ațele”, că el ”deține informația” mereu.

    • Informația o deține unchiul lui Cioloș ,socrul lui Barna ,fratele bunicului lui Vlad care i-a plătit școala în Austria și în general securiștii vechi și noi Coldea ,Dumbravă ,Helvig etc.

    • Vai de mine, ăștia-s mai mulți sau unul singur? Așa-l cheamă p-ăla, ”socrul” sau e nume conspirat? Iar p-ăia, ”securiștii”? N-au nume? Că dacă tot am început să ”mâncăm soia”, folosind ”idiomul” unui tovarăș troll, hai să mâncăm până la capăt. Sau e doar harneală de postac care se dă la fund, ca întotdeauna, că n-are ce dezvălui? Dar gușații lui Vlad Iulian, ăștia nu ”dețin” nimic, ca să rămânem în registrul limbajul de specialitate?

  13. Nimic despre *puișorul* Ponta???
    Sau să înțeleg că nu mai există???!!

    • Partidul lui Ponta nu e partid balama. E o aripa a PSD-ului care nu are de gand sa devina un partid separat ca balama. E doar scula cu care Ponta vrea sa recucereasca PSD-ul. Fie preia direct PSD-ul dupa un dezastru electoral prin revenire in partid pe un cal alb, fie preia PSD-ul organizatie dupa organizatie in ProRomania, adica reface PSD-ul sub alt nume.

      Si asa numele de PSD nu mai e niciun castig electoral, ci doar te trage inapoi. Eu nu mai pot nici macar sa pronunt numele asta fara sa ma gandesc la placuta suedeza. Cred ca isi dau si ei seama, sigla PSD a devenit minuscula pe afisele din Bucuresti, deja candideaza toti ca independenti 🙂

  14. Cel mai bun lucru care poate iesi din asta e sa nu-i mai vedem mutra lui Tariceanu niciodata si nici sa nu mai simtim mirosul de fecale cand acesta deschide gura.

  15. Maghiarii au ce alege, în locul UDMR-ului pot alege POL este ok din ce am văzut, un USR al maghiarilor. În legătură cu reformarea PSD-ului singura reformă pe care poate să o facă este să se desființeze. Pur și simplu nu poate să se reformeze ADN-ul PSD-ului a rămas același de când s-a înființat ca FSN (urmașul PCR-ului) și s-a transformat ulterior după anul 2000 și cu preluarea sa de către Adrian Năstase în mafia care este și azi. În legărtură cu alegerile se preficurează un dezastru total pentru PSD (așa se explică traseismul masiv ba în PNL, ba în PRO, ba în PPUSL-ul lui Voiculescu). PNL-ul v-a trebui să plătească că acceptă traseismul politic însă asta se poate întâmpla numai dacă ieșim la vot și îi taxăm acolo unde au făcut traseism politic (cazul Chirica de la Iași sau cazul Teleorman) acolo PNL = PSD în schimb la București este o opțiune votabilă. Dacă oamenii vor vota spre ex cu Chirica la Iași va fi un semn pentru toată clasa politică că lumea acceptă traseismul politic, în schimb dacă lumea va vota contra traseismului toate partidele vor întelege că nu se mai merită să facă astfel de compromisuri dar asta depinde numai de noi.

    • De ce se postuleaza ca ungurii trebuie musai sa aiba alegerea limitata la candidati de aceeasi etnie cu ei. „au de unde alege” dar chiar si cei mai flexibili le recomanda tot sa aleaga dintre ei.
      Alte probleme decat limba nu mai au?
      5% din populatia tarii este blocata intr-un proiect etnic si nu mai are nicio alta preocupare.
      Si, probabil multi nu constientizeaza, dar lucreaza ca „balama” pentru partidul lui VOrban pentru care voteaza majoritar cu acesta, nebagati in seama de opozitia din Ungaria. Poate ca fara ei nu ar mai avea VOrban asa aplomb… zic si eu…

      Eu cred ca daca s-ar depasi aceasta constrangere, dintre unguri s-ar putea gasi un candidat la presedintie cu sanse reale, nu unul care candideaza doar de dragul de a arata ca exista si ei ca o minoritate importanta si preocupat doar sa reflecte procentul etnic.

  16. „În ce privește UDMR, alt partid-balama specializat în tranzacții politice în momente de criză, lucrurile sunt ceva mai complicate. Evacuarea sa de pe scenă riscă să lase fără reprezentare politică aproape un milion de maghiari, ceea ce n-ar fi sănătos pentru democrație.”
    DANE,
    N-ar fi sanatos pentru democratie dar ar fi pentru ficat si pentru bunul simt civic. Sub umbrela democratiei, curvasareala politica a atins apogeu cu astia! PSD si UDMR trebuie sa dispara, sa fie trecute in ilegaliate ca si grupuri asociate de crima organizata sau cuib de interese straine.
    Magiarii din RO sa-si aleaga maghiari care sa se inscrie in USRPLUS si sa lupte pentru comunitatile lor asa cum trebuie sa se intample si cu armeni, germani dar si cu vasluieni, prahoveni sau sibieni. Principiul este acelasi! Bunastarea comunitatii si a valorilor ei ar trebui sa fie baza de efort si lupta a politicianului. Sa se zbata sa traga fonduri, sa asfalteze sosele sa fac scoli cu predare in limba lor, sa conserve patrimoniul cultural etc. Nimeni n-are vreo problema cu asta, minoritatile sunt o bogatie culturala nu un inamic strain! Eu ca roman as face asta in secuime, d-apoi unul din ei care chiar vrea sa traga cu comunitatea.
    Daca vor sa fie reprezentati de cineva sa fie pe baza de valori nu de etnie sau inregimentare politica in grup infractional organizat!

  17. se obs tendințe de multipartidism bipolarizat ? …acel pluralism limitat – moderat dar funcțional 🙂 vor renunța la etichetele naționaliste / discursurile – sloganurile tradiționaliste împotriva institutuțiilor UE ..etc …și se vor bate doar pentru voturile de la centru 🙂 duamne ajută 😛

  18. G4, ce nu e „corect politic” la commentul acesta pe care nu vrei sa mi-l publici ?!

    „DT, in mare parte ai dreptate dar grija fata de UDMR strica „armonia” analizei tale !

    PS. Mai ai un pic si sugerezi ca partidele astea trei care conteaza ar trebui ca, pt pastrarea echilibrului politic, sa isi dea obolul pe altarul democratiei si sa ajute UDMR cu cate un senator sau deputat de Calarasi sau de Ialomita ! :)))))”

    • Interesant, nici mi-e nu mi-a dat „bun de tipar” la un comment asemanator : „Analiza facuta cam pe genunchi si, oricum, nevalidata inca de strategiile pentru parlamentare.
      In plus, analiza situatiei „complicate” a UDMR-ului nu e clara deloc. Adica , ce inseamna „Evacuarea sa de pe scenă ” ? Cine sa-l evacueze, cum ? UDMR-ul nu a candidat pe liste comune cu nimeni, cum l-ai putea evacua prin strategie electorala ? El se evacueaza singur prin prestatia tot mai slaba si mai duplicitara, dar asta e treaba lui. Sau poate e vorba de „ajutorul” prietenesc si ciudat din judetele fara etnici maghiari ? Care, sugereaza cumva autorul, ar fi necesar pentru democratie ?!? ”
      Poate, de data asta ?

    • desigur, „mie”, nu „mi-e”.
      as mai observa ca a dat drumul la comentariul asta la peste o ora dupa ce l-am postat, abia dupa ce l-am atentionat in alt post ca lasa doar comentariile favorabile, ceea ce era adevarat in acel moment.

  19. Bineînțeles că ar fi de dorit ca toată lumea să voteze pe bază de principii, nu de etnie, dar nu cred că se poate, cel puțin în viitorul apropiat. Udmr e zombie, la ce combinații au făcut cu voturile din Teleorman și alte județe fără populație de etnie maghiară.

    Un partid maghiar cât de cât ok pare a fi Momentum din Ungaria, dar nu au candidați în România. În parlamentul UE sunt în același grup cu usrplus, deci probabil că nu vor să intre în competiție cu colegii lor și atunci rămân doar cu Ungaria, iar usrplus cu România.

  20. Gaseste cineva dintre d-voastra vreun sens sa votateze cu PRO desprins din PSD sau PMP desprins din PDL unit cu PNL sau ALDE desprins din PNL sau UDMR care nu este nici macar partid , sau cu alte citeva partide micute ? Votati mai bine originalul ,adica PNL,USR-PLUS sau PSD (chiar daca e cam trecut o tira )

    • Am fost observator independent la alegerile din 2016 ca voluntar cu acreditare de la un ong, adică pe banii mei, nu plătită de vreun partid. În secția unde am observat, ALDE a luat cam 2% din voturi, deși la toate secțiile din jur a avut peste pragul electoral. De atunci sunt convinsă că psd a lucrat ceva pentru tăriceanu.

    • Pai, eu unul, de exemplu, nu am inteles niciodata, si nu am putut sa cred, ca exista cineva care sa puna botul la ce zice tembelniceanu … pana cand am auzit o doamna „bine” zicand cu admiratie umeda: „ce prestanta are, se vede clasa, numai ce-l vezi…” (era sa vomit, ma scuzati).
      Asta, de 30 de ani nu scoate pe gura decat baloane de sapun si nu oboseste. Dar unora le place.
      Mama prostilor e mereu gravida si se …te permanent, fara sa ia pauza, fara sa oboseasca, cu oricine

  21. PMP si UDMR nu cred ca vor diparea prea usor.
    Base va face o mare surpriza in Bucuresti, si va trage partidul, iar la parlamentare are diaspora. In specia R Moldova.
    Iar UDMR, intradevar trebuie sa existe in Parlament. Un UDMR in afara parlamentului, e mult mai periculos.

    • tot ce va apare in media in curind va distruge politic pe multi

    • „Un UDMR in afara parlamentului, e mult mai periculos.”
      Credeti ca in afara parlamentului e mult mai periculos decat „Un UDMR in interiorul parlamentului” dar cu telecomanda in mana unui lider cu pretentii revizioniste clar exprimate, din afara tarii?

  22. Foarte buna analiza,d-le Tapalaga!

    • Chiar crezi sau ai vrut sa fii sigura ca „domnul” te publica.
      Pentru ca, mie, mi se pare ca chiar e foarte preocupat sa nu treaca vreun comentariu nefavorabil.

    • Da, subscriu. Iar cu udmr, dl DT are dreptate. Iar cei care se mira copilărește de existenta partidului etnic nu inteleg ce adânc curge asta în spiritul maghiarilor.

  23. Usr a refuzat candidatul PMP la un sector pentru ca era traditionalist/conservator. Pentru ca se opune avorturilor etc. Pentru mine ramane o mare dezamagire ca s-au comportat asa din acest motiv.

  24. observatii:
    1. De ce nici un partid nu condamna public traseismul politic? Nici macar USR PLus?
    Inteleg ca se incearca debarasarea de „partidele capuse”, dar oare nu se strecoara pe nesimtite toate „scursurile” din aceste partide in partidele cheie? Sau nu este doar un joc imagistic, o metoda de a „prostii” votantii cum ca ei s-au schimbat, ca de fapt…, iar vechile metehne la locul lor.

    2. PNL imi da impresia ca joaca pervers. Pe de o parte trambiteaza in sus si in jos cu corectitudinea, cu lupta contra PSD, cu alianta de dreapta contra PSD (noi ne aliem cu USR Plus, deci suntem ca ei, ce mai, suntem ei!), dar in acelasi timp racoleaza toate „vedetele” PSD, blaturi peste blaturi, se balbaie cu tot ce au promis inainte de intrare la guvernare (Sectia speciala, justitia…). Ma astept astfel la un punctaj bun doar pentru PNL, in special la locale. Apoi, pe cai mari la parlamentare, cum ca ei fac de fapt totul de valoare, ca USR Plus este mai mult de umplutura. Lucru care se va vedea si in rezultate.

    3. Voiculescu nu are cum sa nu sprijine mediatic PSD cu „pseudoteleviziunea” de manipulat. Ratingul Antena 3 se bazeaza pe acest tip de „interactiune”, iar orice schimbare mai mare de doua zile sau alt tip de discurs ar face ca ratingul sa se prabuseasca. Voiculescu sa le multumeasca PSD istilor pt. subiecte de abordat in stilul caracteristic.

    Politicienilor Melescanu, Basescu, Voiculescu, Oprea, Ponta … etc. le urez drum bun in uitare cu escala pe la Rahova.

  25. „Iude Mereu” ?..
    – Așa se vrea caracterizarea acestei formațiuni?

    Și până la urmă – dând crezare celor spuse de dl Tăpălagă (că e nociv „ca UDMR să fie dat la o parte”) – dar acceptând utilitatea ideii unui ante-comentator, cum că: „dacă dă rău pentru democrație – în schimb dă bine la ficat” – adică societății românești în ansamblu –

    – atunci UDMR (mai ales că NU sprijină interesele celor din etnia lor) de ce ar fi tolerat? În sensul – de ce n-ar fi exluși și ei din alianțe, ca și ceilalți.. ?

    Că până la urmă, a fi „corect politic” nu înseamnă întotdeauna a fi și „corect sau util societății”, și viceversa! Atunci (încă o dată, întrebarea): de ce nu s-ar proceda (cu precauție) și la „eliminarea” acestei formațiuni – prin lăsarea ei pe dinafară – așa cum s-a procedat în cazul nano-formațiunilor enumerate în articol?..

    Multe lucruri, în istorie, au dat „bine la democrație”. Dar s-au dovedit a fi, atât de nepotrivite – că să nu spunem „distructive”.. Societății !..
    (Cum ar fi, exemplificând doar unul dintre ele, apărarea – chiar cu exces de zel, uneori – a intereselor comunităților islamice din U.E. chiar și atunci când „evidențele” arătau că respectivele comunități, au un trend nu doar ascendent dar și constant, în distrugerea, anihilarea și desconsiderarea societății occidentale și a civilizației occidentale, în ansamblu…)
    Dar asta este doar una, din „reacțiile Democrației” – in spiritul „Politically Correct”..

    Păi, Base – în acest caz – cu șprițul lui cu tot .. sau cu femeile lui (cum spun mulți – că eu nu l’am văzut) cu mondialii lui și cu toate celelalte – e cel mai bun Politician – pe lângă UDMR!!..

    Pare nedrept..

  26. Partide balama, partide de eprubeta , partide de bloc, partide de scara, partide breloc…Dintre sute de partide, ce înaltă boturile, cate oare le vor sparge urnele și voturile?

  27. În acest articol, Tapalaga se descrie ca un progresist. Probabil că așa este. Cu ce pasiune susține un partid neomarxist ca USR-ul! Ținta materialului scris este Traian Băsescu. Alăturarea lui de Voiculescu, Tăriceanu, Oprea o face în ideea macularii fostului președinte. Ce model european urmărește Tapalaga când se bucură că vor fi două partide? Care sunt partidele? Tapalaga, un propagandist progresist mizerabil!

  28. Greetings to you

    Do you think you have a solid business background or investment opportunities (in the following sectors: Agriculture, Banking, Health Sector, Real Estate, Stock Speculation, Mining, Transportation, Oil and Gas and Tobacco etc.) in your city, state, country or any profitable region that needs funding?

    Do you have a need for corporate loans, International project funding, etc. or if you have a client that requires funding for his project or business? We are also affiliated with lenders who specialize in funding against financial instruments, such as BG, SBLC, POF or MTN, we fund 100% of the face value of the financial instrument.

    Our Loan term is very easy because we don’t need to go through any Financial or Government body before we offer anyone money. We believe in the Systematic procedure of the European/Arab/Asia/America Way of lending/investment, but one thing for sure is that the fund will be credited into your account in a maximum of 16 working days.

    If interested, reply to – ardoyandrew@gmail.com for further details.

  29. Buna observatie. Ramine insa de vazut ce scor va lua TB.
    F.dezamagitor traseismul primarilor PSD in PNL.