G4Media.ro

O piaţă a marijuanei legale va fi creată de SUA, Canada şi…

sursa foto: Pexels

O piaţă a marijuanei legale va fi creată de SUA, Canada şi Mexic în următorul deceniu – experți

Pe măsură ce tot mai multe state americane renunţă la mentalitatea „războiului împotriva drogurilor” din deceniile anterioare, mulţi politicieni și activiști prognozează crearea pe continentul nord-american a unei piețe transfrontaliere pentru marijuana legală, care va include Canada, Statele Unite şi Mexicul. Ideea a căpătat noi dimensiuni după ce, în această vară, Canada a adoptat o lege de referinţă prin care a legalizat utilizarea recreațională a marijuanei la nivel național, iar noua administraţie din Mexic ia în considerare în mod serios legalizarea stupefiantului.

În acelaşi timp, tot mai multor state americane legalizează planta pentru uzul adulţilor, inclusiv California, statul cu cea mai numeroasă populaţie şi cea mai mare economie. Cel mai mare obstacol vine deocamdată din partea Guvernului de la Washington, căci canabisul rămâne un drog interzis de către legea federală. Acest lucru ar putea însă să se schimbe în perioada următoare.

Pentru autorităţile federale din SUA, marijuana este în continuare ilegală, multiple agenţii americane fiind angrenate în eforturile de combatere a consumului, posesiei şi traficului de canabis. Procurorul general Jeff Sessions s-a exprimat de altfel în repetate rânduri împotriva legalizării marijuanei. Cu toate acestea, în ciuda blocajelor serioase create de interdicțiile federale, congresmanul Earl Blumenauer, un democrat din Oregon, a declarat pentru revista Newsweek că vede „nu doar posibilă, dar şi probabilă” o piață transfrontalieră a marijuanei legale în America de Nord

Canada şi statele americane California, Washington, Oregon și Alaska au legalizat deja drogul. Dacă Mexicul decide să legalizeze canabisul, așa cum a sugerat preşedintele ales Andres Manuel Lopez Obrador, acest lucru ar face ca marijuana recreaţională să fie legală pe întreaga lungime a coastei pacifice a Americii de Nord.

„În decursul următorului deceniu, cred că va exista o piață nord-americană de canabis,” a spus Blumenauer, care în 2017 a fost unul dintre cofondatorii Congressional Cannabis Caucus. Democratul a adăugat că există anumite lucruri pe care Guvernul de la Washington trebuie să le lămurească pentru a face acest lucru o realitate.

Blumenauer s-a referit în particular la una dintre politicile federale pe care, împreună cu alţi congresmeni, speră să o schimbe prin intermediul legislaţiei. „Cineva care recunoaște în faţa unui grănicer că a folosit marijuana, chiar dacă este vorba de marijuana medicinală, poate primi interdicţie pe viaţă de a intra în Statele Unite. E o nebunie,” a afirmat congresmanul.

Dar care este poziţia celor trei state nord-americane în privinţa legalizării marijuanei?

Canada. În iunie, Senatul de la Ottawa a adoptat, printr-un vot istoric, o lege de referinţă (C-45) prin care a legalizat utilizarea recreațională a marijuanei la nivel național. Canada a devenit astfel prima ţară din Grupul celor şapte state puternic industrializate (care mai include Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Japonia) unde consumul de canabis va fi permis începând cu 17 octombrie. Cannabis Act, aşa cum mai este cunoscut documentul, controlează și reglementează modul în care marijuana poate fi crescută, distribuită și vândută în Canada, unde veniturile anuale din această industrie sunt estimate la 8-9 miliarde de dolari.

Canada a eliminat astfel prohibiţia impusă posesiei de canabis în urmă cu aproape o sută de ani, în 1923, timp în care au fost sute de mii de cazuri de posesie de marijuana sancţionate de poliţişti, iar consumul a crescut constant (acesta fiind cu precădere mai mare în rândul populaţiei indigene, a canadienilor cu venituri mici, a minorităţii de culoare etc.). Consumul de marijuana medicinală a fost permis de către Guvernul de la Ottawa începând cu anul 2001, aceasta fiind produsă de către companii autorizate federal (canabisul, care provine din cânepă, este în mod normal fumat, dar poate fi şi mâncat, existând sub trei forme: haşiş, marijuana, ulei).

Legea C-45 le va permite canadienilor să cumpere canabis și ulei de canabis cultivat de producătorii licențiați, în diferite locații de vânzare cu amănuntul. De asemenea, canadienilor li se va permite să cumpere plante și semințe de la comercianții cu amănuntul autorizaţi. Fiecare din cele 10 provincii şi trei teritorii canadiene îşi vor organiza singure comerţul cu canabis în magazine autorizate. Specialiştii cred că, cel mai probabil, acestea vor funcţiona după modelul actual al magazinelor care vând alcool şi care sunt controlate de autorităţi (spre exemplu, provincia Quebec a aprobat deja crearea Société québécoise du cannabis sau SQDC, care va gestiona achiziționarea și vânzarea de marijuana în puncte de vânzare din toată provincia).

Canadienii vor putea comanda online marijuana de la producătorii licențiați de către guvernul federal. Adulții vor putea să dețină până la 30 de grame de canabis uscat. Provinciile vor decide, de asemenea, dacă permit sau nu fumatul marijuanei în public.

Produsele comestibile pe bază de canabis nu vor fi disponibil imediat la cumpărare, ci la un an după intrarea în vigoare a proiectului de lege. Întârzierea este menită să ofere guvernului timp suficient pentru a stabili reglementări specifice acestor produse.

Vârsta minimă legală pentru a cumpăra și a consuma marijuana a fost stabilită la 18 ani la nivel federal, dar unele provincii au ales să permită acest lucru doar de la 19 ani.

Mexic. Noul guvern al Mexicului a citat eforturile de reducere a criminalităţii şi de eliminare a pieţei negre drept unul dintre motivele pentru legalizarea marijuanei. Potrivit ministrului de interne desemnat Olga Sanchez Cordero, președintele Obrador, care va prelua oficial funcția la 1 decembrie, i-a dat mână liberă de a face „tot ce este necesar pentru a restabili pacea” în Mexic, inclusiv prin legalizarea drogurilor. Mexicul este răvăşit de mai bine de un deceniu de un război sângeros al drogurilor, violenţele puse la cale de puternicele carteluri ale drogurilor provocând peste 160.000 de morţi în ultimii 12 ani.

„În ceea ce privește decriminalizarea drogurilor, Andres Manuel mi-a spus: Cec în alb. Orice este necesar pentru a restabili pacea în această țară. Să deschidem dezbaterea,” a afirmat Cordero, care a fost judecător la Curtea Supremă.

Într-un interviu radio acordat scurt timp după victoria electorală a stângistului Obrador, Sanchez Cordero a spus despre marijuana: „Canada a decriminalizat-o deja, la fel și aproape jumătate din statele din SUA. La ce ne gândim? De ce ne ucidem singuri când America de Nord și multe țări europene au decriminalizat-o?”

Marijuana medicinală este legală în Mexic începând din iunie 2017, iar opinia publică susţine tot mai mult legalizarea marijuanei recreaționale. Un sondaj realizat în aprilie 2017 de Consulta Mitofsky a constatat că 56% dintre mexicani se opun în prezent legalizării marijuanei, faţă de 77% în 2010. Tendinţa este aşadar în scădere.

Statele Unite. În acest moment, adulţii au dreptul să folosească produse din marijuana în nouă state americane, precum şi în capitala federală Washington, D.C. La începutul lunii iulie, Vermont a devenit oficial cel de-al nouălea stat care permite folosirea marijuanei recreaţionale în mod legal, devenind, de asemenea, primul stat american care face acest lucru prin intermediul legislației şi nu al unei măsuri votate de alegători. Treizeci și una de state au aprobat de asemenea utilizarea canabisului în scopuri medicinale, iar alte 12 state permit folosirea plantei pentru condiţii medicale specifice. Alegătorii din mai multe state (Utah, Missouri, Michigan, Dakota de Nord ş.a.) vor vota măsuri legate de utilizarea marijuanei medicinale sau recreaţionale la alegerile din noiembrie.

Congresmanul Earl Blumenauer a declarat că guvernul federal este „încă încremenit în timp” din cauza politicii sale de interzicere completă a marijuanei. „Avem în prezent o industrie națională de 8 miliarde de dolari. Există mai mult de un milion de americani care au acces legal la marijuana medicinală, piaţa marijuanei recreaţionale pentru adulţi este în creştere şi avem nevoie să lucrăm în Congres ca să încercăm să contracarăm influenţa lui Jeff Sessions,” a spus congresmanul. Timp de decenii, legalizarea marijuanei a fost un subiect tabu în Washington, mai ales în cercurile republicane, unde susţinerea unei legislaţii favorabile canabisului echivala cu o sinucidere politică. Conservatorii au considerat canabisul un drog periculos, care contribuie la degradarea moralei creștine și trebuie să fie controlat printr-o politică strictă. „Oamenii buni nu fumează marijuana,” a spus Sessions. Există însă semnale puternice că acest lucru ar putea să se schimbe.

Potrivit experţilor, eforturile lui Blumenauer ar putea fi susţinute de mai mulţi factori. În primul rând, aşa cum s-a întâmplat în cazul Canadei şi ar putea să se întâmple şi în ceea ce priveşte Mexicul, eforturile de reducere a criminalităţii şi de eliminare a pieţei negre ar putea să convingă autorităţile federale să îşi modifice atitudinea legată de legalizarea marijuanei în Statele Unite.

În al doilea rând, nu este exclus ca legalizarea canabisului în Canada (şi, foarte probabil, şi în Mexic) să crească presiunea asupra oficialilor americani de a reforma politicile federale. Hannah Hetzer, senior manager de politică internațională în cadrul organizaţiei Drug Policy Alliance, a declarat că, „cu ambii vecini ai americanilor luând decizii de reformare a legilor marijuanei la nivel național, acest lucru va creşte presiunea.” El a spus că ar fi „ipocrit” din partea SUA să adopte o poziție fermă împotriva Canadei în chestiunea marijuanei, din cauza creșterii numărul de state americane care legalizează canabisul pentru uz recreativ și medicinal.

Mike Collins, director adjunct al Drug Policy Alliance, a subliniat și el acelaşi lucru: „Statele Unite sunt ţinute în urmă de indivizi precum Jeff Sessions, care trăiesc în anii 1980 când vine vorba de politica în domeniul drogurilor,” subliniind că există un sprijin bipartizan în creștere pentru legalizare. Potrivit datelor publicate de The Washington Post, sprijinul pentru legalizarea canabisului a crescut dramatic de la 25% în 1996 la 64% in 2018. Nouăzeci şi patru la sută dintre americani susţin marijuana medicinală, iar doi din trei adulţi cred că canabisul trebuie legalizat pentru uzul recreativ al adulţilor.

De asemenea, un sondaj Gallup din acest an a indicat un sprijin important (51 la suta) printre republicani în ceea ce priveşte legalizarea canabisului în scopuri recreative, după ce presa a prezentat constant beneficiile pentru sănătate ale marijuanei, iar opinia publică și structura demografică s-au schimbat semnificativ în ultimii ani. Este „o schimbare tectonică,” a afirmat un politician republican, conştient că sprijinul drogului mai ales printre alegătorii tineri va fi esenţial la alegeri (peste 60% din alegătorii republicani cu vârste sub 40 de ani aprobă decriminalizarea marijuanei recreaţionale). Aşa cum au subliniat numeroşi analişti, legalizarea marijuanei va deveni tot mai mult o chestiune de dezbatere politică în campaniile electorale, iar cei care se opun vor avea de suportat consecinţele la urne.

Un sprijin nesperat ar putea veni inclusiv din partea lui Donald Trump, care a adoptat o poziţie mai relaxată în această chestiune. În timpul campaniei din 2016, candidatul republican a declarat în câteva rânduri că susţine marijuana medicinală, iar orice altă decizie legată de legalizarea canabisului ar trebui lăsată la latitudinea statelor. Ulterior, după ce a ajuns la Casa Albă, Trump şi-a făcut cunoscută poziţia legată de utilizarea drogului la nivel federal, aprobând o măsură care a interzis Departamentului de Justiție să pună sub acuzare companiile implicate în comerţul cu marijuana medicinală în statele care au legalizat drogul.

Nu în ultimul rând, veniturile de miliarde de dolari preconizate că vor rezulta din această industrie ar putea reprezenta un factor important pentru modificarea atitudinii actuale a oficialilor federali americani. În 2017, vânzările de marijuana legală au ajuns la 10 miliarde de dolari, o creşete cu 33% faţă de 2016. Pentru 2021, specialiştii prognozează vânzări de 21 de miliarde de dolari. Politicienii din statele unde marijuana este legală au primit deja zeci de mii de dolari în contribuţii electorale de la companiile din industrie, iar sprijinul alegătorilor pro-marijuana nu mai poate fi în niciun fel neglijat. Ca o dovadă a extinderii rapide a acestei industrii, merită menţionat că, în acest moment, magazinele care vând marijuana sunt mai numeroase decât cafenelele Starbucks în statele Colorado şi Oregon, iar trendul este în creştere.

Concluzia. Perspectiva existenţiei unor piețe legale pentru marijuana recreaţională, atât în Canada, cât și în Mexic, va schimba în mod semnificativ dinamica din jurul dezbaterii politice şi economice privind legalizarea națională a canabisului în SUA. Dacă Mexicul va da undă verde marijuanei, Statele Unite îşi vor modifica şi ele foarte probabil politicile privind canabisul, considerate de mulţi ca fiind arhaice şi eşuate. Cu toate problemele inerente care ar putea să apară (inclusiv prin faptul că tratatul internaţional Single Convention Treaty din 1961, la care cele trei ţări sunt parte, vizează chiar lupta împotriva importului, exportului şi producţiei de droguri), crearea unei pieţe nord-americane pentru marijuana legală ar putea aşadar deveni realitate mai repede decât se crede în acest moment.

Surse: Newsweek, The Washington Post, grizzle.com

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Ceva bun nu sunt in stare sa faca…doar droguri, homosexualitate si satanism…

    • Cannabisul nu e un drog. E o planta. Creste in mod natural peste tot in lume.

    • pai calculatorul care-l folosesti tu are sistem Microsoft Windows ? stii unde e facut ? dar internetul de unde isi are originele ?

  2. Dacă este planta nu înseamnă ca este automat si buna pentru consum.
    http://www.descopera.ro/natura/17272317-top-8-cele-mai-otravitoare-plante-din-lume

    • Cannabisul nu e inclus in lista postata de tine. Nu e otravitoare si nu a murit NIMENI, NICIODATA din cauza lui, in mod direct.

  3. Când banii vorbesc pe seama sanatatii mintale a populației. Pe de alta parte sunt încălcate acordurile internaționale între state.
    http://www.unodc.org/unodc/en/press/releases/2018/statement-attributable-to-the-unodc-spokesperson-on-canadas-cannabis-act.html

  4. Mda! O civilizatie straveche a lumii, China, a fost distrusa de droguri.
    „Conform unor estimări istorice, în jurul anului 1830, un procent uluitor de 90% dintre tinerii bărbaţi chinezi de pe coasta de est a Chinei erau dependenţi de consumul de opiu” (sursa descopera.ro – Războaiele opiului din China: primele războaie mondiale ale drogurilor).
    De parca nu ar exista deja experienta cu tutunul, un drog usor, dar cat de greu este sa renunti la el!
    Cand drogurile de recreere nu vor mai fi suficient de puternice pentru cei deveniti dependenti, ce se va intampla?
    Fumatul duce la pierderea sanatatii si la scaderea productivitatii muncii. Un drog ceva mai tare decat tututnul, ca marijuana, ce consecinte va avea asupra societatii? Daca dependenta de telefonul mobil duce la neatentie, raniri si chiar morti, dar starea euforica necontrolabila?

  5. am o intrebare pentru politicieni si politisti: cum se face ca in California marihuana e legalizata iar statul este unul cel mai bogat din cele 51, chiar mai bogat ca Anglia ?

  6. poare ne scriti si despre cum anul acesta a fost legalizata si in Georgia(caucaz) si ceva ani in urma in Cehia