G4Media.ro

O operațiune comună de deminare în Marea Neagră va începe luna viitoare

Sursa foto: surse G4Media

O operațiune comună de deminare în Marea Neagră va începe luna viitoare

Forțele turce, române și bulgare vor începe operațiunile de îndepărtare a minelor din Marea Neagră în baza unui acord ratificat la începutul acestui an, a anunțat ambasadorul Turciei în România, potrivit Rador Radio România.

„În iulie, navele de război turcești, românești și bulgare vor lansa o operațiune comună pentru a contracara amenințarea minelor din Marea Neagră. Întreprinderea unui astfel de efort necesită colaborarea cu națiunile cărora le sunteți aliați devotați, considerându-le parteneri strategici”, a declarat Özgür Kıvanç Altan cu ocazia unui eveniment organizat în provincia de graniță de nord-vest, Edirne, pe 11 iunie.

Cele trei țări au semnat acordul în ianuarie, cu scopul de a garanta securitatea apelor, pe fondul războiului Rusiei în Ucraina. Marina rusă a minat coasta Mării Negre a Ucrainei în primele etape ale invaziei sale, în urmă cu doi ani.

De atunci, unele dintre mine s-au deplasat în apele celor trei țări, punând în pericol transportul maritim și complicând eforturile Ucrainei de a depăși blocada navală rusă.

Patru nave ale forțelor armate din Turcia, România și Bulgaria vor fi dislocate în Marea Neagră, fiecare navă fiind dedicată operațiunilor de contramăsuri miniere, plus o navă suplimentară de comandă și control. Sursele turce au remarcat anterior că inițiativa este deschisă exclusiv forțelor navale ale celor trei națiuni aliate de coastă.

Ambasadorul a mai menționat că relațiile bilaterale dintre Turcia și România cuprind un număr mare de colaborări strategice în diverse domenii.

„Operăm împreună în cadrul NATO, desfășurând împreună numeroase exerciții. Desfășurarea a patru avioane de luptă F-16 pentru a proteja spațiul aerian românesc pentru o perioadă de patru luni este o dovadă a camaraderiei noastre. Acesta nu este un gest pe care îl pe care să îl facem pentru toate națiunile; trimitem piloții noștri selectiv,” a explicat Altan.

Ambasadorul României la Ankara, Ștefan Alexandru Tinca, a subliniat, de asemenea, legăturile diplomatice solide împărtășite istoric de cele două țări.

Sursa: HURRIYET DAILY NEWS / Rador Radio România /.
Traducerea: Cristina Zaharia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Noroc cu Turcia ca ne ajuta…