G4Media.ro

O nouă specie de om preistoric, descoperită în Israel

O nouă specie de om preistoric, descoperită în Israel

O nouă specie de om preistoric descoperită recent în Israel pune sub semnul întrebării teza privilegiată potrivit căreia omul de Neanderthal a apărut în Europa şi apoi a migrat spre sud, au anunţat joi cercetători israelieni, potrivit AFP, transmite Agerpres.

În timpul săpăturilor arheologice din apropierea oraşului Ramla, din centrul Israelului, echipa dr Yossi Zaidner, de la departamentul de arheologie al Universităţii Ebraice din Ierusalim, a descoperit rămăşiţe umane preistorice pe care nu le-a putut atribui niciunei specii cunoscute de Homo.

Într-un studiu publicat în revista Science, o echipă de antropologi de la Universitatea din Tel Aviv şi echipa dr Zaidner au identificat o nouă specie din genul Homo, „Nesher Ramla”, numită după situl în care a fost găsită.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, oasele umane descoperite datează de acum 140.000 până la 120.000 de ani î. Hr. Au caracteristici comune cu omul de Neanderthal, în special în ceea ce priveşte dinţii şi maxilarul, dar şi cu alte tipuri de oameni preistorici în ceea ce priveşte craniul.

Noua specie diferă însă de omul modern prin absenţa bărbiei, structura craniului şi prezenţa unor dinţi foarte mari, precizează studiul.

Autorii susţin că au găsit, de asemenea, la o adâncime de opt metri, o cantitate semnificativă de oase de animale, cai, cerbi şi bouri, precum şi unelte de piatră.

Pentru dr. Zaidner, acest lucru „arată că Homo Nesher Ramla poseda tehnologii avansate de producere a uneltelor de piatră şi cel mai probabil a interacţionat cu Homo sapiens din zonă”.

”Această descoperire este deosebit de impresionantă, deoarece ne arată că, în această etapă târzie a evoluţiei umane, au existat mai multe specii de Homo care au trăit în acelaşi loc şi în acelaşi timp”, a continuat el.

Potrivit studiului, alte câteva fosile cu caracteristici similare descoperite anterior în Israel pot fi atribuite acestei noi specii de Homo.

Descoperirea de la Nesher Ramla pune sub semnul întrebării teza privilegiată conform căreia Neanderthal a apărut în Europa şi ar fi migrat apoi spre sud.

”Fosilele de la Nesher Ramla ne fac să punem la îndoială această teorie, sugerând că strămoşii neanderthalienilor europeni trăiau deja în Levant în urmă cu 400.000 de ani”, explică profesorul Israel Hershkovitz, de la Universitatea din Tel Aviv.

De fapt, descoperirile noastre arată faptul că faimoşii neanderthalieni din Europa de Vest sunt doar rămăşiţele unei populaţii mult mai mari care a trăit aici, în Levant, şi nu invers”, a adăugat el.

Grupuri mici de tipul Homo Nesher Ramla au migrat în Europa – unde au evoluat în neanderthalienii „clasici” pe care îi cunoaştem bine, dar şi în Asia, unde au evoluat populaţii arhaice cu trăsături asemănătoare cu cele ale neanderthalienilor, explică dr. Rachel Sarig de la Universitatea din Tel Aviv, co-autoare a studiului.

„Fiind o răscruce de drumuri între Africa, Europa şi Asia, Israelul a servit ca un creuzet în care diferite populaţii umane s-au amestecat şi apoi s-au răspândit în întreaga lume veche””, explică ea.

„Descoperirea noii specii de Homo are o mare importanţă ştiinţifică”, conchide profesorul Hershkovitz, „deoarece adaugă o altă piesă la puzzle-ul evoluţiei umane şi ne ajută să înţelegem migraţia umană în Lumea Veche”.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Au gasit rămășițele lui Adam…

 2. La arheologia, paleontologia, …etc se pune in functiune doar cand santierele de lucru mai descopera intamplator cate ceva…

 3. Oameni de știință din Israel poate descoperă cum a ajuns comunismu in Romania

 4. Ce oameni de știință sunt respectivii?
  Ei pretind că cunosc scrierile sfinte. Potrivit Bibliei, Adam a fost creat în anul 4026 înaintea erei oastre. Deci, omul există pe pământ de 6047 de ani. De unde scot ei oameni care au trâit acum 120 de mii de ani?!

  • Mare e gradina lui Dumnezeu de prostii… unii cred ca pământul arev 6k ani. Gizăs…

  • E adevarat ca sunt multe gropi, dar tu dai prin toate gogule, mai ocoleste-le.

  • Te vad om integru…cum poti să crezi ce scrie în cartea de povesti nemuritoare numită Biblie?????

  • Domnu’ Vali, dar citiți si dvs. cel puțin 100 de cărți de știință, ca sa fiți la nivelul comentatorului mediu de pe G4MEDIA. Primata Purgatorius, strămoșul dvs. de acum 66 milioane de ani, de-abia așteaptă sa o cunoașteți, printre rânduri!

 5. Comentarii imbecile. Pe tancurile rusesti bai gogule, pe tancurile rusesti si la ordinul lui stalin, daca ai auzit de el.

 6. Politică murdară pentru a slăvii ,așa zise locuri sfinte,.

 7. si uite cum s-a descoperit primul om halal…

 8. am gresit, era kosher…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.