G4Media.ro

O nouă specie de dinozaur „Reptila cu cap turtit din Transilvania”, descoperită…

Foto: Universitatea București

O nouă specie de dinozaur „Reptila cu cap turtit din Transilvania”, descoperită în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului de o echipă internațională de cercetători

O echipă internațională de paleontologi a descoperit o nouă specie de dinozaur care a trăit pe actualul teritoriu al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, potrivit unui comunicat al Universității București.

Acest dinozaur erbivor, numit Transylvanosaurus platycephalus după zona în care au fost găsite fosilele, a trăit în urmă cu aproximativ 70 milioane de ani, precizează echipa condusă de paleontologul Felix Augustin de la Universitatea din Tübingen. Descoperirea a fost publicată recent în revista Journal of Vertebrate Paleontology.

Numele lui Transylvanosaurus platycephalus înseamnă literalmente „reptilă cu cap turtit (plat) din Transilvania”. Oasele descoperite, părți din craniul lui Transylvanosaurus, oferă o perspectivă nouă asupra evoluției faunelor europene cu puțin timp înainte de dispariția dinozaurilor, în urmă cu 66 milioane de ani.

Această specie de dinozaur, necunoscută anterior, avea o lungime de aproximativ doi metri, mergea pe două picioare și aparținea familiei Rhabdodontidae. Corpul noului dinozaur era de mici dimensiuni, la fel ca și în cazul altor dinozauri descoperiți pe teritoriul Țării Hațegului, cunoscuți deja sub numele de „dinozauri pitici”. „Resursele limitate de hrană ce erau disponibile în aceste părți ale Europei, la acel moment, au dus la reducerea dimensiunii corpului acestor animale”, afirmă paleontologul Felix Augustin.

Din echipa condusă de Felix Augustin de la Universitatea din Tübingen fac parte conf. univ. dr. Zoltán Csiki-Sava de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, Dylan Bastiaans de la Universitatea din Zürich și cercetătorul independent Mihai Dumbravă din Dorset, a descoperit o nouă specie de dinozaur care a trăit pe actualul teritoriu al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

9 comentarii

 1. Ce sa ne mai miram de societatea actuala care de 30 de ani voteaza PSD-PNL, din moment ce pana si dinozaurii ardeleni erau batuti in cap!? 🙁

 2. 🙃🙃
  „O nouă specie de dinozaur” …?
  Am crezut ca s-au facut cercetari la Parlament.
  Ce fel de nou? de 70 milioane de ani?

 3. Măcar acuma știm cine-o fo’ primu’n Ardeal.

 4. Aici se nasc exemplare cu capul turtit, de-aia sunt românii cei mai deștepți… Ha, ha,ha…

 5. Unul mai traieste pe malurile dambovitene. Ilici al nostru dinozaurul suprem

 6. Din Oz AUR e venită,
  Să te facă fericită.
  Simion George e Mesia
  Și salvează România!
  Chiar de n-are cap turtit,
  Îl miros ca parvenit.

  🙂