G4Media.ro

O navă comercială a fost avariată de o dronă în largul Yemenului,…

Portavionul USS Dwight D. Eisenhower (Sursa foto: Wikimedia)

O navă comercială a fost avariată de o dronă în largul Yemenului, unde rebelii houthi și-au înmulțit raidurile

O navă comercială a fost avariată în urma unui atac cu dronă în largul Yemenului, unde rebelii houthi yemeniţi şi-au înmulţit raidurile împotriva marinei comerciale, a anunţat duminică Agenţia de securitate maritimă britanică (UKMTO), adăugând că echipajul este „viu şi nevătămat”, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Nava a putut să-şi continue drumul spre portul cel mai apropiat prevăzut pe parcursul său, a precizat agenţia pe X.

Rebelii houthi, care fac parte din aşa-numita „Axă a rezistenţei”, o grupare de mişcări susţinută de Iran şi care mai cuprinde Hamasul palestinian şi Hezbollahul libanez, comit de câteva luni atacuri în largul Yemenului împotriva navelor care au legătură, potrivit lor, cu Israelul, spunând că acţionează astfel în sprijinul Fâşiei Gaza, bombardată de armata israeliană.

La 12 iunie, nava grecească M/V Tutor, sub pavilion liberian, fusese lovită de o dronă maritimă şi o rachetă a houthi, scufundându-se în Marea Roşie. O altă navă comercială, lovită de rachete trase de rebeli, M/V Verbena a fost abandonată în Golful Aden de echipajul său.

Armata americană a anunţat joi că a „distrus” patru ambarcaţiuni fără pilot şi două drone ale houthi, iar Washingtonul le-a cerut rebelilor yemeniţi să-i elibereze pe lucrătorii umanitari reţinuţi la începutul lunii.

În ajun, Centcom indicase că a lovit în Yemen două poziţii ale houthi, între care un centru de comandă, după o serie de atacuri ale rebelilor yemeniţi împotriva navelor care circulau pe Marea Roşie şi în Golful Aden.

Atacurile în Marea Roşie şi în Golful Aden, zone maritime-cheie pentru comerţul mondial, au făcut să crească vertiginos costurile asigurărilor şi au incitat numeroase companii de transport maritim să navigheze prin sudul Africii, o rută mult mai lungă.

În afară de atacurile împotriva navelor, rebelii houthi au reţinut recent peste 12 lucrători umanitari, între care angajaţi ai ONU, acuzându-i că fac parte dintr-o „reţea de spionaj americano-israeliană”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează