G4Media.ro

O jurnalistă franceză a fost reținută de poliție pentru divulgare de secrete…

sursa foto: Twitter/ Ariane Lavrilleux

O jurnalistă franceză a fost reținută de poliție pentru divulgare de secrete de stat/ Ariane Lavrilleux a publicat în 2021 un articol în care susținea că Egiptul s-a folosit de serviciile secrete franceze pentru a ţinti şi a ucide civili

O jurnalistă a fost reţinută de poliţia franceză în legătură cu un articol din 2021 în care susţinea că Egiptul s-a folosit de serviciile secrete franceze pentru a ţinti şi a ucide civili, arestarea sa fiind denunţată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, relatează BBC.

Poliţia a percheziţionat marţi casa Arianei Lavrilleux şi ulterior a luat-o în custodie. Avocatul acesteia a declarat că jurnalista a fost interogată în cadrul unei anchete privind compromiterea securităţii naţionale.

Lavrilleux a fost interogată de ofiţeri din cadrul serviciului de informaţii francez – Direcţia Generală de Securitate Internă (DGSI).

Joi dimineață, Arianei Lavrilleux a anunțat pe Twitter că este liberă și a scris că „jurnalismul nu este o crimă”.

Articolul său din 2021 se baza pe documente secrete scurse şi susţinea că autorităţile egiptene s-au folosit de serviciile de informaţii franceze care urmăreau militanţi jihadişti pentru a bombarda şi a ucide contrabandişti la graniţa dintre Egipt şi Libia între 2016 şi 2018. Potrivit raportului, forţele franceze au fost implicate în „cel puţin 19 bombardamente” împotriva civililor.

Articolul a fost publicat de Disclose, un site francez de jurnalism de investigaţie.

Disclose a afirmat că autorităţile franceze, sub preşedinţia lui François Hollande şi Emmanuel Macron, au fost „informate în mod constant” de către personalul de la „mai multe departamente militare” cu privire la aceste evoluţii, dar preocupările lor au fost ignorate.

La momentul publicării, Disclose a recunoscut că raportul includea secrete de securitate naţională, dar a declarat că le împărtăşeşte „în numele unui principiu fundamental al democraţiei: dreptul la informare”.

„Noţiunea de informaţii clasificate nu poate fi invocată pentru a proteja o campanie de execuţii arbitrare împotriva civililor”, a proclamat Disclose. De asemenea, site-ul a afirmat că, prin publicarea articolului, îşi asumă cu bună ştiinţă riscul de a „încălca legea”.

După publicarea anchetei, Ministerul francez al Forţelor Armate a depus o plângere juridică pentru „încălcarea secretelor apărării naţionale”.

Amnesty International Franţa a condamnat arestarea jurnalistei. Organizaţia Reporteri fără Frontiere şi alte grupuri de apărare a drepturilor omului au emis, de asemenea, declaraţii de condamnare a arestării.

„Suntem foarte îngrijoraţi”, a declarat Katia Roux de la Amnesty. „A lua în custodia poliţiei o jurnalistă pentru că şi-a făcut meseria, mai mult decât atât, pentru că a dezvăluit informaţii de interes public, ar putea fi o ameninţare la adresa libertăţii presei şi a confidenţialităţii surselor”, a subliniat Karia Roux.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a cerut eliberarea Arianei Lavrilleux, a solicitat ca toate anchetele penale împotriva sa să fie abandonate şi a afirmat că poliţia ar trebui să se abţină de la a o interoga cu privire la sursele sale. „Jurnaliştii trebuie să poată relata liber despre probleme de apărare şi securitate naţională. Interogarea reporterilor cu privire la sursele lor confidenţiale îi supune la presiuni nejustificate şi ar putea avea un efect de intimidare asupra reportajelor din domeniul apărării”, a declarat Attila Mong, reprezentantul CPJ pentru Europa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. După cum evoluează democrația franceză, într-o Europa cu 4 viteze așa cum doresc Franța și Germania, Franța se îndreaptă către Grupa a IV-a, alături de Ungaria, Polonia și Slovacia.

    …România și Bulgaria se află în grupa a V-a .

  2. Jurnalism înseamnă să publici exact ce-ți spune guvernul sa publici. Fără sa verifici, fără sa pui de la tine. Nu i-a explicat nimeni?