G4Media.ro

O judecătoare din Constanța și fostul primar din Năvodari, condamnați la 7…

sursa foto: Info Sud-Est

O judecătoare din Constanța și fostul primar din Năvodari, condamnați la 7 și 9 ani de închisoare pentru retrocedări pe malul Mării Negre și un prejudiciu de 26,5 milioane de euro. Decizia nu este definitivă

Judecătoarea Corina Eugenia Jianu și fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, au fost condamnați, vineri, la 7, respectiv 9 ani de închisoare cu executare pentru o serie de retrocedări ilegale de terenuri situate pe malul Mării Negre, transmite Info Sud-Est. Dosarul a fost trimis în judecată de DNA Constanța în urmă cu 5 ani, iar decizia instanței nu este definitivă. Judecătoarea Jianu, care activa în cadrul Judecătoriei Constanța în momentul săvârșirii presupuselor fapte, este acuzată de procurorii DNA Constanța de două infracțiuni de abuz în serviciu și luare de mită, iar fostul primar al Năvodariului de abuz în serviciu în formă continuată, constituire de grup infracțional organizat și dare de mită. Prejudiciul total estimat de procurori este de 26,5 milioane de euro la care se adaugă un potenţial prejudiciu de 4.919.932 lei, care s-ar fi putut produce în urma unui schimb de terenuri. De menționat este că Primăria orașului Năvodari, condusă și în prezent de Florin Chelaru, fostul viceprimar al lui Nicolae Matei, nu a comunicat în cursul urmăririi penale dacă se constituie parte civilă în cauză și dacă vrea să recupereze prejudiciul orașului, deși DNA Constanța a cerut acest lucru. În comunicatul din 28 noiembrie 2014, procurorii DNA Constanța au explicat cum, în perioada 2010-2011, Nicolae Matei, primar și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, a dispus reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată:
 • ”La data de 23 iulie 2012, inculpatul Matei Nicolae și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția de primar al orașului Năvodari, legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu, a trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 ha, 15,9850 ha şi 25,090 ha. Astfel a fost provocată o pagubă de 1.853.970,4 lei în dauna primăriei Năvodari, respectiv diferența dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală de circulație a terenurilor) și suma de 275.509,6 lei (reprezentând prețul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri), fiind obținute foloase necuvenite de cumpărătorul bunului”, se arată în comunicatul DNA Constanța.
Procurorii DNA Constanța susțin că între primar și judecătoare exista o înțelegere pentru ca fiica magistratului să primească o bucată din terenurile pe care Matei urma să le retrocedeze cu ajutorul judecătoarei. Astfel, fiica acesteia a primit un teren de 500 mp în schimbul unor soluții date de judecătoare în două dosare, soluții prin care a păgubit bugetul orașului Năvodari, susține DNA Constanța. Fiica magistratului ar fi primit terenul în schimbul unei sume de 16 ori mai mică (pentru doar 8,560 de lei, deși terenul valora aproape 140.000 de lei), la scurt timp după ce judecătoarea s-a pronunțat în spețele unor interpuși ai primarului, notează procurorii. Citește articolul integral pe Info Sud-Est.  sursa foto: Info Sud-Est

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Doar un singur caz de coruptie in randul magistratilor a fost finalizat ? Cazul este lucru din 2014. Va dati seama cat de incet se misca ce „speciali” ?

  Cum ramane cu pensia???? IA PENSIA DE MAGISTRAT SI DUPA CE ESTE CONDAMANTA !!!!!

  PS: exercitiu de imaginaie – cata spaga credeti ca a luat pana a fost prinsa ? Colegii ei au pus mana ?? De aici continuati voi………….

  • Bune intrebari ai pus! Pun si eu cateva:
   Ce s-ar fi facut jefuitorii avutului public sau privat fara colaborarea unor magistrati corupti carora nu le-au ajuns nici salariile nesimtite, nici pensiilespeciale?
   Cat teren care putea fi folosit in interesul comunitatilor din Romania a fost vandut de primari si de consiliile locale corupte, cu sprijinul unor legi confectionate special, de banditi din guverne sau parlament?
   Cate proprietati din Ardeal au fost facute cadou urmasilor unor grofi, de autoritati locale corupte, cu complicitatea unor notari si judecatori corupti?
   CE E DE FACUT? Lasam lucrurile sa ramana asa?!!!

 2. Vor scapa deoarece faptele se vor prescrie

 3. Intr-o tara cu o legislatie sanatoasa acest judecator nu mai are ce cauta sa profeseze in domeniul juridic ( judecator , avocat , notar , procuror , jurist , …. ) . Iar individul numit ,, primar ,, in articol nu mai are ce cauta in functii platite din bugete publice .

 4. Golancele astea trebuie arestate și excluse din magistratura până la al șaptelea neam iar tribunalele unde au practicat tâlhăriile demolate.

 5. ok, i-au condamnat, foarte bine. eu vreau sa stiu cum se recupereaza prejudiciul? sper ca salariul sau pensiile astora se duc integral la stat, la fel ca si casele, masinile, terenurile aflate pe numele lor, ale sotiilor, sotilor, copiilor, socrilor. din punctul meu de vedere, pot sa faca cerere de ajutor social daca nu au venituri, dar toate averile lor, pana la concurenta sumei prejudiciului trebuie sa se duca direct la bugetul de stat.

 6. Oare tovarasa judecatoare(infractoare) Jianu are vreo legatura de rudenie cu Elena Jianu, „prietena” de afaceri a lui Adrian Nastase? De precizat ca primarul condamnat de Navodari este PSD….cum naiba se face ca mai toti infractorii din administratie sunt PSD, ca mai toti infractorii din justitie au stranse legaturi tot cu PSD!?

  Dar poporul nu vede! A vota PSD este un act vadit de lipsa de moralitate, de lipsa de dorinta de a se stopa hotia in Romania.