G4Media.ro

O înregistrare în care doi soldaţi armeni par a fi executaţi în…

O înregistrare în care doi soldaţi armeni par a fi executaţi în Nagorno-Karabah provoacă o anchetă a Consiliului Europei pentru crime de război

Doi bărbaţi, îmbrăcaţi în uniformă militară armeană, par a fi executaţi de soldaţi azeri, într-o înregistrare realizată în regiunea disputată Nagorno-Karabah, care a apărut pe reţelele sociale, şi care este acum tratată de Consiliul Europei ca posibilă probă privind crime de război în conflictul din Orientul Mijlociu, scrie BBC.

Înregistrarea a apărut pe serviciul de mesagerie Telegram şi îi prezintă pe doi soldaţi armeni, îmbrăcaţi în uniformă, în timp ce sunt capturaţi de trupe din Azerbaidjan. Un al doilea clip pare să îi înfăţişeze pe aceiaşi doi soldaţi, cu mâinile legate la spate, împuşcaţi în cap. Autorităţile din Armenia i-au identificat pe cei doi bărbaţi, unul în vârstă de 25 de ani, iar celălalt de 73 de ani.

Consiliul Europei, instituţie care veghează la respectara drepturilor omului şi din care fac parte şi Armenia şi Azerbaidjan, a lansat o investigaţie.

De la începutul conflictului între Armenia şi Azerbaidjan, privind controlul regiunii Nagorno-Karabah, pe internet au apărut o serie de astfel de înregistrări, însă doar cele două prezentate acum par a fi reale, scrie BBC. De exemplu, un alt clip care circula pe Telegram, părea să arate un prizonier de război azer împuşcat de soldaţi armeni, însă s-a dovedit că era de fapt un clip din Rusia, apărut iniţial în 2013. Alte înregistrări nu au putut fi verificate pentru veridicitate.

Într-una dintre înregistrările apărute acum, o persoană care vorbeşte rusa într-un puternic accent azer le ordonă celor doi bărbaţi să înainteze şi să predea armele. Celorlalţi soldaţi le vorbeşte în azeră şi le spună să nu lovească prizonierii. Tânărul de 25 de ani îşi scoate casca şi vesta, ridică mâinile deasupra capului şi iese din cadru. Bărbatul de 73 de ani poartă o jachetă de camuflaj militar, dar nu este clar dacă e sau nu soldat. E împins la pământ şi pare să scoată un geamăt de durere.

Clipul este urmat de o altă înregistrare, în care cei doi bărbaţi par a fi executaţi. Prizonierii au mâine legate la spate şi sunt înfăşuraţi în steagurile Armeniei şi republicii Nagorno-Karabah, care nu este nerecunoscută internaţional. Ei sunt sprijiniţi de un mic zid şi se mişcă uşor. Apoi cineva dă ordinul, în limba azeră, ca soldaţii să „ochească la cap”. Se aud mai multe focuri de armă, iar bărbaţii cad la pământ.

Oficialii azeri au spus că au făcut o anchetă, dar au ajuns la concluzia că videoclipurile sunt false.

Potrivit BBC, care a verificat imaginile, alături de poze din satelit ale regiunii, înregistrările au fost făcute sudul regiunii Nagorno-Karabah, în Hadrut, un oraş în care s-au purtat recent lupte violente.

Ombudsmanul Armeniei, Arman Tatoyan, a catalogat oficial clipurile drept dovezi incontestabile ale crimelor de război.

sursă: BBC // sursă foto: BBC / captură Telegram

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Dumnezeu sa ii apere si sa ii ajute pe fratii armeni in fata salbaticilor alora!!!