G4Media.ro

O înaltă responsabilă palestiniană respinge planul de pace american, care promite că…

O înaltă responsabilă palestiniană respinge planul de pace american, care promite că va genera investiții de 50 de miliarde de dolari

O înaltă responsabilă palestiniană, Hanan Ashrawi, a respins sâmbătă primele detalii ale unui plan de pace american a cărui componentă economică va fi prezentată săptămâna viitoare în Bahrein şi care vizează să genereze investiţii de 50 miliarde de dolari, estimând că Washingtonul trebuie în primul rând să pună capăt „furtului de către Israel” al teritoriilor palestiniene, informează France Presse, Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

„Începeţi prin ridicarea asediului Gazei, să opriţi furtul teritoriilor noastre de către Israel, al resurselor şi banilor noştri, să ne daţi libertatea de mişcare şi controlul frontierelor noastre, al spaţiului nostru aerian, apelor noastre teritoriale (…) şi apoi să ne arătaţi cum să construim o economie dinamică şi prosperă ca un popor liber şi suveran”, a declarat dna Ashrawi, consilier al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Statele Unite au anunţat sâmbătă pentru prima dată detalii ale planului lor de pace, declarând că propunerea economică va genera 50 de miliarde de dolari în investiţii pentru palestinieni şi că le va dubla Produsul Intern Brut (PIB) într-un deceniu.

Conferinţa de marţi şi miercuri la Manama, condusă de fiul şi consilier al preşedintelui american, Jared Kushner, va fi ocazia de a prezenta acest plan demult aşteptat, care va include mai târziu o componentă politică potrivit responsabililor americani.

Administraţia lui Donald Trump a declarat că iniţiativa va încerca să reformeze economia palestiniană şi să o lege de vecinii săi, pentru a obţine investiţii internaţionale imense.

Dar Autoritatea Palestiniană boicotează această conferinţă intitulată „De la pace la prosperitate”, estimând că administraţia Trump, care afişează sprijinul său pentru Israel, încearcă să-i cumpere pe palestinieni şi să-i lipsească de un stat independent.

Casa Albă a numit planul „cel mai ambiţios şi mai cuprinzător efort internaţional pentru poporul palestinian până în prezent”.

Planul nu clarifică o sursă de finanţare a investiţilor, care se axează pe infrastructură, turism, agricultură şi proiecte de educaţie pentru palestinieni în Cisiordania şi Gaza.

„Are capacitatea de a transforma fundamental Cisiordania şi Gaza şi să deschidă un nou capitol în istoria palestiniană – unul definit, nu de adversitate şi pierderi, ci de libertate şi demnitate”, a declarat Casa Albă într-un comunicat, citat de DPA.

Administraţia Trump a anulat decenii de politică a Statelor Unite faţă de conflictul israeliano-palestinian, inclusiv prin mutarea ambasadei americane la Ierusalim şi tăierea ajutorului financiar acordat palestinienilor.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Par for the course, de 70 ani palestinienii doar asta fac: resping orice plan li se pune in fata.

  2. pai banii americani trebue investiti in economie si populatie, americanii vor duce evidenta pentru orice dolar cheltuit, nu vor tolera acte de coruptie, se pare ca asta nu le convine guvernatilor palestinieni care mai bine prefera bani la negru de la iranieni si de la Putin in schimb li se ofera teritoriu de atac asupra Israelului

  3. Palestinienii sint ocupati! Ii dezocupa Iranul. Uite acu! Si le da înapoi si banii „furati” de Israel!

  4. Statul palestina nu exista, jurnaliști manipulatori si prosti ca noaptea! Ai auzit, Tapalaga? Propaganda ta fatis antiAmericana, pe care o faci pe fituica ta, nu stiu de cine e platita, dar nu-ti merge. U

  5. „Inalta responsabila palestiniana”… ha, ha, ha..

  6. Cum sa ofere Kushner o solutie obiectiva cand el este evreu. Ce-o fi atat de greu ca negociatorul american sa nu fie evreu? Macar atat. Ca o baza de pornire.

  7. Niste bani nu o sa le faca viata mai usor palestinienilor, la care teritoriul este colonizat din ce in ce mai mult de autoritatile izraelieni, iar oameni sunt tratati ca si cetateni de gradul doi. Americanii in todeauna asta au facut in numele „exportului de democratie” sau daca nu merge asa, gasesc un motiv sa intre cu armata in tara. Mai bine zis, fac un motiv.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.