G4Media.ro

O grupare disidentă a executat asaltul împotriva ambasadei Coreei de Nord din…

O grupare disidentă a executat asaltul împotriva ambasadei Coreei de Nord din Madrid – Washington Post

O grupare ce are ca obiectiv înlăturarea regimului nord-coreean condus de Kim Jong Un este autoarea intruziunii în ambasada Phenianului la Madrid, în februarie, scrie cotidianul Washington Post, furnizând o nouă versiune a acestui incident misterios, transmite sâmbătă AFP, citată de Agerpres.

Zece persoane au pătruns în misiunea diplomatică nord-coreeană de la Madrid pe 22 februarie, punându-le cătuşe şi căluş unor membri ai personalului şi dispărând, câteva ore mai târziu, cu calculatoare, documente şi telefoane. Agresorii aveau asupra lor arme false şi au fugit cu două vehicule ale ambasadei, abandonate mai târziu.

Asaltul a avut loc cu câteva zile înaintea celui de-al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong Un, organizat la Hanoi pe 27 şi 28 februarie.

Speculaţiile privind identitatea şi motivaţiile atacatorilor au invadat media spaniole.

Cotidianul El Pais, citând surse din cadrul poliţiei şi contraspionajului spaniol (CNI), a scris în această săptămână că cel puţin doi membri ai comandoului ‘au fost identificaţi şi au legături cu serviciile secrete ale Statelor Unite’, mai precis cu CIA.

Însă, potrivit Washington Post, asaltul a fost întreprins de un grup intitulat Apărarea Civilă Cheollima (DCC), care vrea să răstoarne regimul şi le propune ajutorul său nord-coreenilor care încearcă să fugă din ţară.

Făcând referire la persoane care ar deţine informaţii despre pregătirea şi executarea operaţiunii, Washington Post adaugă că DCC nu a acţionat în coordonare cu niciun guvern şi că agenţiile americane ar fi fost extrem de reticente să se implice într-un asemenea plan, dat fiind calendarul.

DCC s-a făcut cunoscut în 2017, când a postat pe internet un video cu nepotul lui Kim Jong Un, care spunea că s-a pus în siguranţă după asasinarea cu un agent neurotoxic a tatălui său, Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, pe aeroportul din Kuala Lumpur, în februarie 2017.

Luna trecută, grupul a anunţat crearea unui guvern nord-coreean în exil, ‘Joseon libre’, după numele dinastiei aflate pe tronul coreean din 1392 până 1910, anul anexării ţării de către Japonia.

Potrivit El Pais, Madridul a cerut explicaţii din partea CIA, care a negat orice implicare. Autorităţile spaniole au calificat însă răspunsul drept ‘puţin convingător’, considerând că serviciile secreta americane au acţionat ‘probabil în cooperare’ cu cele sud-coreene.

Conform surselor citate de El Pais, scopul acestui asalt ”era obţinerea de informaţii despre Kim Hyok Chol”, ultimul ambasador al Coreei de Nord în Spania, expulzat în septembrie 2017 şi devenit una dintre persoanele de încredere ale lui Kim Jong Un şi emisarul său pentru SUA. El a sosit la Hanoi cu o săptămână înainte de summit pentru a pregăti reuniunea împreună cu reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Foarte bine! Si chiar daca era CIA ce treba au spaniolii? Sa-si vad de rahatul de Catalonia pana nu e prea tarziu. Sa vina CIA sa le rezolve problemele?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.