G4Media.ro

O fotografie ce surprinde poezia în mijlocul protestelor din Sudan, desemnată marea…

O fotografie ce surprinde poezia în mijlocul protestelor din Sudan, desemnată marea câştigătoare a competiției World Press Photo 2020

Imaginea unui tânăr demonstrant care recită o poezie în timpul unei pene de curent, la lumina luminilor telefoanelor mobile, în mijlocul protestelor din Sudan, a fost desemnată joi marea câştigătoare a ediţiei din 2020 a prestigiosului concurs de fotografie World Press Photo, relatează DPA.

Premiul în valoare de 10.000 de euro va fi acordat fotografului japonez Yasuyoshi Chiba pentru fotografia realizată în iunie 2019, intitulată „Straight Voice”, a anunţat juriul.

„Mai ales în vremurile pe care le trăim, când există multă violenţă şi o mulţime de conflicte, este important să avem o imagine care inspiră oamenii”, a declarat preşedintele juriului, Lekgetho Makola.

„A fost doar o fotografie foarte frumoasă, liniştită, care rezuma toate tulburările oamenilor de pe glob care doresc schimbare”, a spus la rândul său, Chris McGrath, membru al juriului.

Chiba a realizat fotografia pentru agenţia franceză de ştiri Agence France-Presse (AFP) în capitala sudaneză Khartoum. „Acest moment a fost singurul protest de grup paşnic pe care l-am întâlnit în timpul şederii mele”, a declarat fotograful.

În aprilie anul trecut, conducătorul sudanez Omar al-Bashir a fost forţat de armată să demisioneze, după o perioadă de trei decenii de regim autocratic, în contextul unor proteste publice masive. Demonstraţiile au continuat, iar la 3 iunie forţele de securitate sudaneze au deschis focul asupra protestatarilor paşici, ucigând zeci de persoane. Săptămâni după aceea a fost format un nou guvern, în urma unui acord între Forţele pentru libertate şi schimbare – vârful de lance al mişcării de protest care a dus la răsturnarea preşedintelui al-Bashir – şi militarii care l-au demis sub presiunea străzii.

Juriul competiţiei a premiat de asemenea seria de fotografii „Kho, the Genesis of a Revolt”, despre tulburările în Algeria, realizată de fotograful francez Romain Laurendeau, care a fost desemnat câştigătorul premiului World Press Photo Story.

Aproximativ 4.300 de fotografi din 24 de ţări s-au înscris la competiţia din acest an, cu aproape 74.000 de fotografii.

Juriul a acordat 44 de premii la mai multe categorii.

Fotografiile sunt expuse în mod normal în ţări din întreaga lume.

Din cauza pandemiei de coronavirus, ceremonia de premiere din acest an din Amsterdam a fost anulată, iar câştigătorii au fost anunţaţi online.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. in articol nu apare poza, subiectul acestui articol. Cred ca este o scapare, nu?

  2. vs poezie necenzurata