G4Media.ro

O firmă de costume bărbătești din Bistrița s-a reprofilat pe producția de…

O firmă de costume bărbătești din Bistrița s-a reprofilat pe producția de măști și combinezoane: „Am vrut să supraviețuim, să ne păstrăm angajații și să ajutăm”

Firma Marecom Confecții Năsăud produce costume bărbătești, însă a fost nevoită să se reprofileze spre confecționarea de echipamente medicale de protecție împotriva coronavirusului, pentru că vânzările de costume s-au oprit din pricina pandemiei.

„În martie, magazinele s-au închis, nu mai aveam cui să vindem, mai ales că nu mai sunt evenimente, mă refer la nunți și botezuri. Am zis: «Ori ne oprim și băgăm toții oamenii în concediu, ori găsim altceva». De altfel, două săptămâni am închis, am trimis oamenii în concediu de odihnă. La începutul lui aprilie, am început producția de măști și combinezoane”, a declarat pentru G4Media.ro Ovidiu Anton, directorul Marecom Confecții Năsăud.

„Am tot căutat, am tot citit, am trimis oferte, cereri, întrebări, la ministerul Muncii, la ministerul Sănătății, chiar și la MApN. Nu ne răspundea nimeni. Nu știam ce să facem, cum să ne autorizăm. Până la urmă am dat drumul la producție”, spune directorul.

Firma a reușit să producă la prețuri competitive, măști la 1,6 – 1,7 lei, combinezoane simple cu 20 de lei și combinezoane impermeabile cu 37 de lei, prețuri fără TVA.

  • „Am luat cea mai ieftină automatizare posibilă, un utilaj care pliază, formează și taie materialul pentru măști. Doar elasticul îl punem manual. La început am avut probleme mari să găsim elasticul. Era și de 9 ori mai scump, însă dacă sunai peste jumătate de oră nu îl mai aveau nici la prețul ăla. Plata în avans, altfel nu voia. Acum, prețul elasticului e dublu, dar se mai găsește. Materialele le cumpărăm de la doi producători din țară, Taparo din Târgu Lăpuș și Minet din Râmnicu Vâlcea. Am scos un preț de supraviețuire, să ne acopere cheltuielile și o mică marjă, doar să îmi pot ține angajații. A trebuit să fim sub prețul pieței, pentru că nu aveam istoric, iar intermediarii negociază la sânge. Am reușit până la urmă să vindem și la câteva spitale și primării. Ne-am gândit și să ajutăm. Firmele din județ au donat bani către spitale și acestea au cumpărat marfa produsă de noi”, a declarat directorul Marecom Confecții Bistrița Năsăud.

Firma are 48 de angajați și a trimis în șomaj tehnic doar 7 oameni. „Am trimis în șomaj călcătorii, dar vrem să revină la muncă după 15 mai, când sperăm să reluăm și business-ul cu constumele bărbătești”.

„Cred că glumiți, singurul ajutor e acest șomaj”, a răspuns Ovidiu Anton, întrebat ce ajutor a mai primit de la stat în această perioadă.

Potrivit site-ului de licitații publice, Primăria Năsăud a comandat 20.000 de măști de la firma Marecom pentru care va plăti 34.000 de lei la prețul de 1,7 lei/bucata, iar Primăria Livezile a reușit să obțină un preț mai bun, de 1,6 lei/bucată și va achita pentru cele 4000 de bucăți 6400 de lei.

Tot de la Marecom a cumpărat 120 de măști și Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița la prețul de 1,7 lei bucata, potrivit timponline.ro.

NOTĂ: Articol publicat în cadrul proiectului ”România ajută!”, realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Foto: colaj G4Media / sursa Facebook Marecom Confectii

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.