G4Media.ro

O familie de români susține că s-a întors din Suedia din cauza…

O familie de români susține că s-a întors din Suedia din cauza unei cărți / ”Copiii căpșunarilor” l-ar fi determinat pe fiul lor să amenințe că se sinucide dacă nu revine în România exasperat de bullyingul colegilor de școală 

O carte apărută în urmă cu doi ani în Suedia, intitulată Copiii căpșunarilor, provoacă dezbateri intense, după ce o familie de români susține că a fost nevoită să revină în țară deoarce băiatul lor ar fi refuzat să mai meargă la școală din cauza bullying-ului și ar fi amenințat că se sinucide dacă nu se întoarce în România, se arată într-o serie de reportaje publicate de Prima TV și Libertatea.ro

Cartea ”Copii căpsușarilor”, scrisă de Sara Olausson, s-a bucurat de succes în Suedia, și prezintă viața grea a acestor copii, care au nume românești, iar părinții lor sunt prezentați drept cerșetori care pretind că au plecat la cules de căpșuni. În 2019, “Copiii căpșunarilor” a fost nominalizată la categoria de cea mai bună carte pentru copii în Suedia.

Potrivit Libertatea.ro, Ștefania Stătescu afirmă că familia a revenit în țară pe data de 17 ianuarie din cauză că fiul lor le-ar fi spus că se simte ”ca ultimul om” după ce a citit cartea” și i-ar fi mărturisit că nu vrea să mai meargă la școală în Suedia.

„Mario vrea să fie polițist, dar în România, nu în Suedia. Simte că românii sunt jigniți, sunt considerați niște cerșetori. Am ajuns pentru politică să ne nenorocim copiii (…) în carte noi suntem hoți, trăim în cocioabe fără geamuri, avem copii subnutriți, care merg în picioarele goale”, mai spune mama băiatului, citată de Libertatea.ro

 • Vezi declarațiile Șefaniei Stănescu și a fiului ei, Mario, într-un reportaj publicat de Prima TV, despre cum ar fi fost tratați după ce colegii de școală din Suedia au citit cartea ”Copiii căpșunarilor”

 • Cartea. În cartea de 125 de pagini, însoțită de ilustrații, realitatea este văzută prin ochii Mariei, o fetiță care trăiește alături de frate și părinți într-un sat sărăcăcios din România. Cei patru împart o căsuță cu o singură cameră. Părinții nu reușesc să-și găsească un loc de muncă. Iar după o nouă vară secetoasă și accidentarea unui copil, decid să le spună celor mici că trebuie să plece la cules de căpșuni în Suedia. Doar că iarna nu cresc căpșuni în Suedia. De fapt, părinții cerșesc la colțul unei străzi străine și reci, iar adevărul ajunge și la urechile copiilor. „Cartea are un sfârșit fericit pentru personajele principale, dar poți oare să nu te întrebi ce s-a ales de ceilalți copii din sat, ori de părinții lor”, își încheie recenzia din Expressen Kultur, Hanna Hoglund.

În decembrie, profesorii de limbă maternă din orășelul Södertälje, situat la doar 30 de kilometri de Stockholm, au primit de la Skolverket (Agenția Națională pentru Educație) o cutie plină cu cărți „Copiii căpșunarilor”. Așa a ajuns un volum și în mâinile lui Mario, băiatul în vârstă de 14 ani, care învață de doi ani într-o școală din Södertälje, mai scrie Libertatea.

Deși în carte nu se menționează că locuința sărăcăcioasă în care trăiesc Maria și Gabriel este în România, pe site-ul editurii Rabén & Sjögren, care a publicat „Copiii căpșunarilor”, scrie că acțiunea se desfășoară în România.

În interviurile publicate de presa suedeză, autoarea a recunoscut că documentarea pentru cartea ei de ficțiune a implicat patru călătorii în niște sate sărace din România. Autoarea, citată de Libertatea, spune că a greșit când a dat nume românești personajelor: Maria, Gabriel, Natalia, Izabela, Florin, Simona, Sorin, Iulia, Aurelia ori familia Ionescu.

„Mă sperie ura. În carte nu se menționează din ce țară provin copiii. Dar numele sunt într-adevăr românești. Mi-aș fi dorit să le dau nume care nu există în realitate. Dacă știam că asta ar putea să se întâmple, aș fi dat nume inventate personajelor”, mărturisește autoarea.

Autoarea spune că a pornit în explorarea vieții copiilor săraci ai României după ce a auzit expresia „copii ai căpșunarilor” de la prietena ei, Arina Stoenescu, care locuiește din 1987 în Suedia. Despre teama unor mame că orice elev român din Suedia va fi numit „cerșetor” din cauza acestei cărți, Arina crede că „mai mult pierzi, dacă te simți ofensat că ești inclus într-un grup sau altul. Asta implică că tu ai o prejudecată față de grupul în care alții te includ”.

Citește integral pe Libertatea.ro

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

94 comentarii

 1. Fascismul si crezul in rasa superioara naste si perpetueaza monstri…Din pacate toti dementii ajung directori de scoala…

  • Nu toți. Dar prea mulți!

  • Foarte multi romani din Vest sunt batjocoriti si tratati ca ultimii oameni desi muncesc pe branci si platesc taxe. Sincer ne-ar fi mult mai bine cu ei acasa, ar sustine economia Romaniei si nu ar mai exista asemenea traume.

  • Da, zimbru! Pentru 2500 lei!

  • Mâncați rahat ca orice sparanghelist roman. In primul rând cartea e educativa, in al doilea rând aduce diaspora acasă și in al treilea rând toată lumea știe ca romanii sunt imputiti, hoti puturoși și milogi. Nu înțeleg de când s-a trezit mândria naționala in comentatorii g4, de când și-au dat suedezii seama cine le ciordește portofelele prin autobuz?

  • Seb, plăcuță suedeză de mai jos a tranșat discuția
   Marș mă!

  • Și n-au dreptate? Noi le dăm bani magraunilor să se înmulțească, mulți ascultă manele, sparg semințe, urăsc apa și săpunul, scuipă pe jos, aruncă chiștoacele unde apucă.
   Conform unei prognoze statistice, în 2050 vor fi 15 milioane de locuitori în RRRumânistan dintre care 6 milioane magrauni.

  • Pentru „Suedeza plăcută” o întrebare: la categoria „hoți puturoși si milogi” se înscrie și mă-ta? esti si tu acolo?

  • Mai rău e că şi în RO diasporenii întorşi pot găsi cărţi agresive cu poporul român, cu istoria patriei sau cu ţara însăşi, cel mai greu de îndurat fiind însă confruntarea cu formaţiunile de postaci instruite să injecteze în români ura de sine cum că nu-s buni de nimic.

  • Crezul in rasa superioara e bine mersi, poate si la suedezi, dar mai ales la fratii tai romani.
   Daca nu i-ar vedea pe tigani ca pe o rasa inferioara, romanca noastra nu ar fi pus semnul de egalitate intre tigani si cersetori in interviu:

   „Ajungi sa fii facut cersetor, sa fii facut tigan, sa fii jignit in halul asta…”

 2. Mai intii trebue verificat daca aceasta carte exista cu adevarat si aceasta istorie la fel, sa nu fie cumva o provocare din partea cuiva. Insa daca e adevarat, atunci poate il invitam pe autorul acestei carti la o excursie in muntii Carpati pe un traseu mai putin cunoscut dar cu vederi pitoresti ?

  • Pe langa faptul că ai citit doar titlul!!
   Poți vedea pe Libertatea.ro.
   Ai și link la finalul articolului…

  • Mai trebuie verificat? Nu e nimic de verificat. Stim cu totii ca asta este realitatea.
   Va duc la intamplare prin 10 sate din Romania si sigur gasim in fiecare o familie de amarati care n-au vazut in viata lor un dus cu apa calda. Sunt sate intregi de tigani care nu au nici de unde sa bea apa. Apoi mergem sa cautam un singur sat in Suedia unde se traieste ca in Romania.. oare il vom gasi?

  • In Romania au fost 50 de ani de comunism dur, mai dur ca in tarile Baltice sau Polonia, in afara de asta au fost 30 de ani de PSD, un alt tip de comunism cu accent pe coruptie totala. Tara are nevoe de timp sa-si rezolve problemele, o sa fie si la noi frumos. Autorul acestei carti Sara Olausson, se pare ca e psihic bolnava, in orice caz cautati pe google, cam pe toate pozele e cu ochelari mari, si arata groaznic, ca de obicei astfel de tipaje se folosesc in filme artistice in rol de maniac psihopat. Cert este ca dinsa e un xenofob. Nu inteleg cum de i-au permis sa publice o astfel de carte, statul roman trebuie sa o dea in judecata.

  • sa stii ca marea majoritate a cersetorilor de afara sunt romani.
   Sunt foarte bine organizati, la urma urmaei, e o profesie banoasa.

   „romanii si bulgarii” – de ce ?
   bulgarii nu cersesc.

   Daca simti ca in pieptul tau bate o inima de roman, atunci ar trebui sa vizitezi gara din Adjud – sa vezi cum arata o gara a unui nod fervoviar. Poate atunci, mandria ta de roman o sa se duca naibii !

 3. …cam așa…
  Unde ești, tovarășu’ ” sparanghel”?
  Să-ți mai bați …gura de ” Freiburg”??
  Unde este politica de susținere internațională a cetățenilor români?

  • Se organizeaza o sedinta de guvern comuna Romania-Spania, ca sa vada macar guvernantii cum arata capsunile.

  • .. si după aia putem să-i ducem in orice sat mic din jur, ca sa se convingă de realismul cărții?

  • …rectu’!
   Guvernanții spanioli sau români?
   Că p’acilea era vba de Suedia…

  • Ce păcat pentru cei care nu vor să citească și pe urmă să comenteze. Aici își arată nivelul pe care îl are. Acești comentatori știu ce înseamnă copiii de căpșunari ? Ce caută copiii căpșunarilor in Suedia. Ar trebui să se documenteze unde se fac căpșuni. Nici un dintre căpșunari nu a plecat de acasă cu copii. Cineva dintre familiile din România, au plecat cu copii pentru a face bani de altă formă și să îi folosească în alt scop.

 4. Vreo reactie de la ambasada Suedie? Ah, nimic…

 5. Câtă durere, câtă tristețe . Da-ne Doamne puterea de a trece cu bine aceste vremuri blestemate .

  • Cu din ăștia ca tine nu va trece niciodată. Mai fă-ți și-o cruce, zi o rugăciune după care du-te la mall să-ți treacă….

 6. Cartea are un caracter profund discriminatoriu, deoarece singurii care practică cerșetoria și căpșunăria au nume românești. Înțeleg că niciun cerșetor-căpșunar nu se numea Olaf, Sven sau Astrid.

  Partea cea mai gravă este că această lucrare se adresează unui public ce nu are nici experiența de viață necesară, nici educația formală pentru a putea face diferențe raționale. Dacă dai unor copii mici fără discernământ să citească așa ceva, atunci nu trebuie să te miri că ei vor crede că toți românii sunt cerșetori și căpșunari.

  Partea absolut cea mai gravă este că România este un stat eșuat, o țară de lumea a șasea, care nu va lua nici o atitudine. Dacă marea autoare ar fi scris o carte pentru copii în care cerșetorii și căpșunarii erau numai francezi sau numai englezi, s-ar fi trezit Suedia cu un proces de i-ar fi usturat rău de tot la buzunare. Și ar fi trebuit să prezinte scuze cel mai înalt nivel.

  Ceea ce face această carte se numește „RACIAL OR ETHNIC PROFILING”. Această mizerie o să scape nepedepsită, deoarece în Externe lucrează numai beizadele securiste și tot felul de cântărețe-dansatoare-secretare. Genul de piloși de bani gata, care nu dau doi bani nici pe țară și nici pe cetățeni. În Externe nu se muncește, în Externe „se pleacă la post”. Îmi vine să vomit ce oameni de căcat lucrează în MAE și ce oameni de căcat lucrează în statul eșuat român. Peste tot ne fac toți ultimii oameni și nimeni nu face nimic. Plătim degeaba salarii și pensii speciale unor gunoaie.

  Dureros și scârbos moment.

  • O carte xenofoba si scarboasa. Romani din Suedia, va asteptam cu drag acasa. Avem nevoie de voi.

  • O analiză pertinentă! 👍
   Și da, Alexa! Îi așteptăm cu minimum pe economie! Pe toți din diaspora!
   Vae victis…

  • @ Reborn. Nu, nu ii asteptam pe toti cu minimul pe economia. La preturile din Suedia, la conditiile mizere in care locuiesc unii acolo, la discriminarea pe care trebuie sa o indure, sincer e mai bine in Romania.

  • racial? nu facial? la tine la job cand se take break cum se vorbeste? tot in noulimba?

  • Cat de adevarat !
   Locuiesc in Suedia de destula vreme dar nu voi ramane aici definitiv, ar insemna sa traiesc intr-o bula dintr-un univers paralel si rasist.
   Ei sint passive-agressive dar asta tot agresiv inseamna, doar ca nu se exprima temperamental, stilul latin.
   Sint indoctrinati de la gradinita cu idei tembele, sint niste tristi, depresivi, egoisti, superficiali si foarte greu de scos din rutina lor. Nu prea exista spirit de comunitate.
   Au un puternic P.R si marketing de tara.
   Am devenit alergic la ei.

  • uite care-i treaba…
   in afara, romanii cersesc, intelegi ?
   Sigur, mai sunt si de-ai locului, unu-doi cersetori.
   Dar aia multi, organizati, uneroi actori de inalta clasa… aia sunt toti romani.
   Nu sunt rusi, nu sunt turci, nu sunt greci, nu sunt bulgari, etc.
   Sunt romani – fratii tai de care tu esti mandru.

   Poti sa iei altfel lucrurile:
   daca tu esti obez, iar cineva iti spune ca esti obez, te deranjeaza, nu-i asa ?

  • @ tuturor scârbiților,
   Ăia-s regățeni bruneți de-ai tăi, din Haules-Bucale, Ploiești sau Buzău, niște mari șatre. Căpșunarii muncesc iar bruneciorile spiței tale cerșesc.

 7. ma mir ca nici o familie de suedezi nu a luat o decizie asemanatoare ! rusine !

 8. Eu vreau să editez o carte, tradusă in limba suedeză cu numele:

  „Anders și ciurda lui de suedezi”

  Cartea o să înceapă cu povestea unui mare imunolog care trata copiii și adulți ca pe o turmă.

  Apoi o să continue cu poveștile celor care și-au trimis copii la școală fără nici o protecție, conform indicațiilor oficiale ale conducătorilor de turmă.

  Subiectul central al cărții or să fie eșecul intregii turme, in urma căruia unii părinți s-au dezaxat la propriu, și-au inchis copii in casă timp de 4 luni, și au bătut in cuie ușa de la intrare.

  https://www.digi24.ro/stiri/externe/de-teama-coronavirusului-doi-suedezi-si-au-inchis-copiii-in-casa-timp-de-patru-luni-si-au-batut-in-cuie-usa-de-la-intrare-1362111

  O să solicit oficial sprijin la ambasada Suediei pentru publicare.
  Vă rog să nu cenzurați aceasta postare.
  Nu conține nimic neadevarat sau ofensator
  Mulțumesc 🙂

  • Te sustin s-o publici :-).
   Asta traiesc foarte multe familii de romani plecati, ura, discriminare. Eu le doresc din suflet sa se intoarca. Nu poate fi mai bine ca acasa nicaieri.

  • Trebuie sa mai scrii cum si- au lăsat bătrânii sa moara prin azilele lor de lux, neprotejindu- i deloc împotriva covidului.

  • @Alexa,
   Și să vină în Rrrumânistan să dea jumătate din salariu asistaților/bugetarilor și pensionarilor speciali? Să muncească până la 65 de ani pentru ca un vierme de milițian/securist/apevist/procuror să se pensioneze la 45?
   Să lucreze pentru 1300 de lei?

 9. Păi dacă le ați lăudat plăcuța, așteptăm cu „profundă îngrijorare” apariția în Germania a cărții Copiii Sparangheliștilor

 10. In lipsa unui stat care sa reprezinte si sa apere interesele nationale peste hotare, singurul lucru pe care-l putem face este sa postam pe pagia de FB(sau orice alta platforma online) a acestei Sara Olausson/Suedia poze reprezentative pentru Romania. Numai asa putem combate xenofobia si rasismul.

  • Chiar este de urmat, e tot ce ne stă la îndemână și la fel trebuie să- i taxăm pe toți: parlamentari, primari, consilieri și ce or mai fi, toți care ne cer votul

  • Tanti și-a închis” temporar” pagina!
   Există în schimb pagina ambasadei Suedia din Romania, care au și umor…
   As fi curios dacă îl gustă pe acesta!

 11. Are si Suedia fascistii ei.

 12. … doamna Ariana Stoenescu, în Suedia din ’87…
  Ne da lecții despre incluziunea socială!!!
  A românilor prin Europa.
  Și uite așa, mai cu legea tiganismului, acasă, mai cu practicile „conaționalilor”, avem ceea ce am sădit!
  Felicitări România! 👏👏👏👏

 13. Bulling??? Ce-o mai fi și asta? Cineva din redacția acestui ziar, nu-i prea zdravăn la cap.

  Bulling? Ce-o mai fi și asta? Cineva din redacția acestui ziar, nu mai știe să vorbewscă românește. Dece iore?

 14. Aurescule unde esti? Convoaca-l pe ambasadorul Suediei si spune-i ce se intampla acolo. Mi se pare foarte grav! Ce ar fi sa scoatem si noi o carte despre bolile psihice ale suedezilor sau deciziile inacceptabile luate in pandemie din cauza cărora au murit mii de oameni?

  • Sau despre sinuciderile in rândul copiilor, adolescenților, tinerilor…unde Suedia ocupa un loc fruntaș în lume.

 15. Pana si indienii si asiaticii rad de noi si ne fac t1g4ni si c1or1i…

  ar trebui sa schimbam numele tarii si al poporului, decizie corelata de epurari virulente si masive de costaricano-brazilieni…

 16. putem scrie si noi ocarte despre aiurelile lor. ca nici ei nu sint chiar cum trebue. numai ca anormalul a devenit normal si nu vorbeste nimeni de ei

 17. din romania este plină de gunoaie de genul acesta. sunt copii de bani gata care îi umilesc pe ceilalți.

 18. Eu nu inteleg de ce i-au facut maro pe copiii de pe coperta. Sa se simta mai acasa imigrantii primiti cu bratele deschise in urma cu cativa ani? Sau aia oricum nici macar nu au mintit ca merg sa culeaga ceva, poate doar niste ajutoare

 19. Ne-am intors in comunism unde trebuia sa fie scrise doar lucruri frumoase despre Romania? Exista si acest urat! Ar fi mai bine sa il rezolvam!

  Si alte tari au: Germania neo-nazistii, Franta cartierele sarace, SUA fara numar, Brazilia favele, India ce sa mai zic! De unde stim: tot din filme si carti!!

 20. Hop-șa, ethosul românește se dă jignit de gipsanismul kulturel achiziționat pe treizeci de ani de nomenklatură criptocomunistă halită și promoționată nekondiționat ca kultur poporan manelizator purtător de idealisme gen”tu știi cât câștigă ăla…” și promovată drept îndreptar moral și obicei funcțional suprem la îndemâna neoanalfabeților cockroach low paid job alien invaders lipsiți de demnitatea amenințării și uniformității sirienilor din oaccident. Practic, dacă ești rromânizat ești preș inofensiv pentru băștinași pe lupa neiertătoare a vârstei școlare.Dacă nu fondezi un no go zone demn(cum diverși „interlopi” au demnitatea coruperii unei autorități de carton ) devii fair game pentru orice frustrare prin mecanismul Farage care înjura migrația arabă arătând românii europeni de diverse apucături neacoperite de solidaritatea obraznică și impunătoare a celorlalți.

 21. toți românii au căldură, mâncare și wc în casă. Nu există sărăcie sau sărăcie energetică. În România există doar o rată de risc și excluziune socială de aprox 35% …relax, toți românii sunt mândri și fericiți 🙂

 22. Well din moment ce nu sânt publicat, cdva nu function pe această nemaipomenităștire sau function cu target.

 23. Ba eu sant de la 16 ani prin Europa si acum am 40 dar am fost invatat sa am demnitate sa fiu corect sa fiu gentelmen cu cine merita sa accept glumele bune si sa aplic maniere dure cu repercusiuni pe viitor, cu cine incalca limitele bunului simt.Sfatuiesc acest baiat si pe toti romanii sa aibe respect si bune intentii unii cu ceilalti sa citeasca carti importante bune pentru viata sa practice ARTE MARTIALE cu profesori profesionisti sa fie corecti disciplinati si gentelmeni.SI NU UITATI CELOR CARE VA TRATEAZA RAU TREBUIE SA LE DATI SA VA TEAMA SI SA STIE CA EXISTA REPERCUSIUNI GRAVE DACA ISI MAI PERMIT O SINGURA DATA SI CA SANTETI GATA SA MURITI PENTRU ADEVAR SI DREPTATE.

 24. Baiatu FRUNTEA SUS ,PIEPTUL INAINTE SI PUMNII STRANSI ,TU ESTI ROMAN SI ASA O SA MORI! ARATA.LE CINE ESTI ,DSPRETUIESTE.I PE NEEDUCATII AIA LIPSITI DE SENTIMENTE SI EDUCATIE.AI O VIATA FRUMOASA INAINTE SI VEI DEVENI MAI BUN DECAT EI,TOATE LA MOMENTUL LOR! SI NU UITA ,CE NU TE OMOARA TE FACE MAI PUTERNIC.CU DUMNEZEU INAINTE! SUCCES!

 25. Unde sunt naţionaliştii pendulii de la AUR? Unde sunt băieţii care le curge sânge roş-galben-albastru în vene??? Unde e Şoşoaca, avocata românilor de pretutindeni? Sau dacă nu e ordin de la Putin nu comentaţi?

 26. ce s-au mai oparit patriotii din spatele tastaturii. Realitatea crunta e ca peste 90% din cersetorii din Europa sunt Romani. Si criminalitatea cea mai crescuta in Vest e in randul minoritatii romane, in toate statele. La fel si cartierele „rosii” sunt pline de romance. Cum vreti sa ne evalueze, drept oameni de stiinta? Ca veni vorba – investim cel mai putin in cercetare.
  Pentru cei mai infierbantati comentatori – le sugerez sa mearga pe Otopeni la temrinalul zborurilor spre Suedia. Ii vor vedea pe copiii descrisi in carte si pe restul rudelor in slapi atarnati de rafie la coada de imbarcare.

  • @razeshu,
   Analfabetule, moldogotule, doar pentru neuronul tău roman-țigan, f.m.m.

  • @razeshu
   asa, si? cxe vina au copiii romilor ca s-au nascut romi? ce vina au copiii romanilor ca s-au nascut romani?
   Care e problema ta cu romii? Sigur noi, ca natie, avem partea noastra de vina ca nu i-am integrat, integrarea e un proces de durata si vad ca si la tine ganditul e inca in faza incipienta. Ma tem sa nu ramana asa.
   Discutia este despre ura si xenofobie proliferata si ridicata la nivel de arta de catre o persoana apartinand unei tari ce se lauda pe toate drumurile ca promoveaza o politica de egalitarism, non-discriminare, pacifista etc.
   Sint o tara de ipocriti depresivi si fanatici periculosi .

 27. Sa vedem partea buna. Niste romani cu mult bun simt vin acasa !
  Bine ati revenit …..acasa!

 28. ”Arina crede că „mai mult pierzi, dacă te simți ofensat că ești inclus într-un grup sau altul. Asta implică că tu ai o prejudecată față de grupul în care alții te includ”. ”… Pai eu zic ca Arina face parte din grupul curvelor morale ! Sper sa nu aiba prejudecati .

  Inasprirea codului penal! Toleranta zero fata de corupti! Confiscarea averilor ilegale!

 29. Nu e chiar asa.. suedezii vor sa inteleaga si vor sa ajute.. multi dintre ei.. Autoarea a vrut să facă bine dar nu i-a ieșit. Cersetorii romanai sunt peste tot. Suedezii ii vad ca pe niște oameni amărîți care stau la minus 15 grade si cerșesc. Au poze cu copii si cocioabe, texte în care scriu ca sunt bolnavi sau ca au copii bolnavi. Pentru romanul care e expus la astfel de povești zilnic poate nu suna ciudat dar aici sărăcia și marginalizarea sociala a romilor e de neconceput. Autoarea vroia sa scoată la iveală povestea din spatele acelor oameni. Lasand la o parte scopul nobil.. Cartea a ieșit din pacate o discriminare la adresa românilor. Asa e.. cartea poate avea consecințe grave asupra unor copii nevinovati care poartă acele nume..
  Din fericire în Suedia exista cai legale si destul de directe pentru a lupta împotriva discriminării. Si au fost folosite.. acum sa vedem ce se întâmplă mai departe.
  Tracaseriile astea intre copii la scoala exista din pacate si ar fi existat probabil si fara cartea respectiva.. si cu astea poti lupta, tot pe cai oficiale.. dar cea mai importantă luptă este cu tine însuți. Ai plecat din tara ta … ei bine ești un strain si trebuie sa accepti asta cu bune si cu rele. E o luptă care te consuma zi de zi poate ani la rândul, dar sa nu uitam de ce am plecat..

  • Nu sant deacord cu scoaterea in evidenta a negativitatilor unei rase si ocultarea si nerecunosterea calitatilor marei majoritati a cetatenilor care fac parte din acea etnie.Suedezii au o rata a populatiei cu persoane cu probleme psihice cea mai mare in lume si nu auzit romani care sa scrie cartoi despre asta sau alte defecte ale societatilor europene.Romanii nu cersesc ,tiganii o fac,romanii au procentul cel.mai mare de emigranti ,cinstiti si onesti ,fara de care economiile europene ar falimenta, in comparatie cu o mica parte care fac infractionalitati,tiganii au 70/80% delincventi condamnati pentru infractiuni si nu cred ca au avut vreodata in gand sa lucreze cinstit .

  • @Ana,
   o mica, foarte mica parte a suedezilor sint civilizati si mai umblati prin lume.
   Majoritatea nu-si bat capul cu astfel de probleme, sint ocupati cu fitness-ul si alte superficialitati. Eu ii gasesc obtuzi pe marea majoritate. Evita discutiile mai serioase nu pentru ca ar duce la conflicte ci pentru ca ar fi fortati sa-si dezvaluie adevaratele lor pareri. Si nu sint deloc demne de o tara ce se pretinde a fi foarte civilizata.
   Daca tu ai intalnit suedezi preocupati sa inteleaga saracia si sa ajute te poti considera foarte norocoasa.
   Stim cu totii de ce am plecat din Romania, asta inseamna sa fii umil sau sa fii modest in tara de adoptie? Eu cred ca ultima este optiunea potrivita.
   Daca as avea copii la scoala aici, in Suedia, as intreba profesorii cum ajuta aceasta carte la educatia elevilor si ce mesaj transmite.
   In fine, concluzia este ca Suedia nu este ceea ce se citeste prin jurnale si impresii de calatorie, zugravite in culori calde. E mult mai sumbra.

 30. Sunt curios cum trolleaza stirea asta Ambasada Suediei…

  • Capsuna e un fruct nobil dar trebuie sa te apleci pentru a-l gusta.
   BOR-ul promoveaza aplecatul si milogeala de secole, traieste din ele.

 31. Chiar daca si-au schimbat hainele si palariile specifice, gipsanii tot gipsani ramin.
  Dupa ce au fost scosi din rahat de suedezi, acum, cind au fost expulzati de acolo pentru ca sint infractori, arunca cu rahat in binefacatorii lor.
  Porcaria e ca gipsanul ala mic chiar va ajunge militian in rrominica si va face in continuare ce stie el mai bine, de la mama lui, piranda, de acasa.

 32. Swezii se răzbuna pe emigranți dar nu pe toți ci doar pe cei care nu lovesc înapoi. La o adică sânt și ei doar oi lașe din moment ce nu-și pot struni politicienii, așa că-și descarcă frustrarea pe cei mai slabi, la fel ca Farage care n-avea sânge în instalație să se ia de arabi și s-a luat de un amărât de gipsan românesc rătăcit pe Heatrow de s-a făcut de rhat .

 33. 0 simpatie pentru tradatorii de neam si tara.
  Ati muscat propaganda REL si ati emigrat sa fiti sclavi in vest. Acum, e timpul sa fiti sclavi si acasa, pentru ca aceiasi proprietari s-au instalat intre timp si aici.

 34. Nemernica asta a si fost in vizita in Romania, deci stie cum arata tara noastra si ce fel de oameni suntem dar a ales sa scrie o „poveste” despre capsunari pt ca, desi a vazut realitatea, xenofobia din ea nu moare usor, semn clar cat de indoctrinata si bolnava mintal este!

 35. Ma amuza comentariile venite din partea marxistilor ca Suedia e o tara fascista, cand orice netot stie clar ca Suedia e dominata de marxism de un secol. Feminism, egalitate exacerbata, open borders, cele mai multe violuri din Europa, zone no go samd. Romani, ati intors spatele neamului si Romaniei. Va meritati soarta!

 36. De asta nu voi munci în străinătate niciodată. Sila și scarba este reciprocă. Nu suport când românii mei sunt tratați așa.
  Nu îi condamn pe cei care muncesc în afară dar să ia exemplul acestei familii și să nu accepte să fie umiliți. Și la noi în țară se poate trăi destul de bine dacă ești gospodar, harnic și chibzuit.

 37. Sunt curios câți dintre românii supuși acestor discriminări au plecat înjurându-și țara și compatrioții. Apropo, dacă aveați valoare, organizați proteste, reclamați în toate părțile discriminarea și vă adresați instanțelor de judecată dacă altfel nu vă găseați dreptatea – sunt convins că și în Suedia sunt legi și instituții anti-discriminare.
  Dar n-aveți. Vă pricepeți în schimb să faceți pe eroii în România cu plăcuțe în limbaj obscen.
  Unde-i nenea ăla cu plăcuțele suedeze să apere românii din Suedia de abuzurile reale din Suedia, nu de abuzuri imaginare din România.

 38. Deci copilul vrea să devină polițist în România nu în Suedia, un copil simte și spune adevărul, viitorul sună bine acești copii vor disprețui occidentul care le a transformat părinții în sclavi acești copii sigur vor reveni în țara de baștină sătui de umilința prin care trec, doar ei mai pot salva Patria mamă

 39. ma bucur pentru soiedezi, mai eu si oameni cu coaie

 40. Sara a strans 100000 de coroane pentru o cersetoare din Romania pe care o considera prietena ei. Cersetoarea s-a intors in tara, a inceput sa-si faca o casa, dar s-a intors din nou la cersit, ca ii trebuie una sau alta … Sara s-a documentat cum traiesc romii, a fost de patru ori in Romania si a scris cartea. Suedia isi are romii ei si abia prin anii 50 a inceput sa incerce sa-i integreze. Au facut-o tot asa, scriind carti despre copii amarati sa sensibilizeze populatia. Traiau la fel ca romii din Romania si erau tratati la fel. In mijlocul anilor 70 au trecut o lege care le permitea romilor din alte tari sa intre in tara. Pana atunci era interzis. In Suedia cersesc oameni, romi majoritatea cred, din Romania si Bulgaria. Toata schema este organizata din tara de cele mai multe ori. Ligi. Noi putem sa ne revoltam dar unora ar trebui sa le dea de gandit – politicienilor, celor ce nu vad decat Bucuresti, Cluj si Sibiu – nu atat cat situatia romilor cat in general, aceasta saracie, lipsa de perspectiva a multor oameni traind in orase mici, sate calarite de politicieni fara scrupule, primari care nu fac nimic. Diferentele sat-oras, cum se micsoreaza? Apoi pacat ca cei ce fac bani din cersit in Suedia si Germania nu-i pun pe copii sa invete. Cersitul acesta, furtul, prostitutia se transmit de la o generatie la alta. Asa nu o sa le treaca saracia in veci. Si nimeni nu o sa-i accepte, in Ro sau aiurea.

 41. Nu sant deacord cu scoaterea in evidenta a negativitatilor unei rase si ocultarea si nerecunosterea calitatilor marei majoritati a cetatenilor care fac parte din acea etnie.Suedezii au o rata a populatiei cu persoane cu probleme psihice cea mai mare in lume si nu auzit romani care sa scrie cartoi despre asta sau alte defecte ale societatilor europene.Romanii nu cersesc ,tiganii o fac,romanii au procentul cel.mai mare de emigranti ,cinstiti si onesti ,fara de care economiile europene ar falimenta, in comparatie cu o mica parte care fac infractionalitati,tiganii au 70/80% delincventi condamnati pentru infractiuni si nu cred ca au avut vreodata in gand sa lucreze cinstit .

 42. Țară ca afară ? Ca Suedia?

 43. La o anumită vârstă, copiii sunt răi. Dacă ești prea înalt, ești discriminat, pălugă, dacă besti mic, ești pitic, dacă ești roșcovan, ai dat de dreaq samd. Dacă ai alte haine, nu mai spun…
  Ține de educația în familie ca aceste răutăți să fie atenuate și apoi să dispară, tine de fiecare să le pună punct. Copilul ăla a amenințat că se sinucide și vrea să se facă polițist. Eu zic că e clar unde e problema.

 44. Cartea! Cat pricepe romanu’ dintr-o carte. ,,Capsunara” din Suedia cum a aflat din dezbaterea publica despre carte (ca doar n-a citit-o, se intelege, evident ca nu deaia a mers in Suedia) si-a adunat toate lucrurile in doua plase de rafie si-a luat ,,panicatul posibil sinucigas” si s-a intors la matca cu ,,ambitia” sa-si sprijine ,,vlastarul emotiv” sa se faca …. politist. E la misto sau ce se intampla in capul unora care plecaca ,,afara”? Sa starpeasca viitorul ,,politist” coruptia si hotia (una dintre cele mai mari din ue) sau sa se dea pe brazda ca majoritatea celor in randul carora va intra si sa bage-n duba ,,saitul de cultura”? Asta-i intrebarea care-o macina pe ,,suedeza neaosa” inca inainde de a-i reusi vlastarul la una dintre cele mai ,,grele” scoli autohtone (,,fabrica” de politisti). S-a intors ,,acasa” pentru a purta masca zilnic, de dimineata pana seara, conform indicatiilor, pt. ca-n Suedia nu s-a simtit in largul ei cu suedezii uitandu-se ciudat la ,,familia de romani” panicati si mascati non-stop. Nu si-au dat seama suedejii dar au pierdut o plus valoare cand ,,capsunarii romani revoltati” le-au parasit tara. Sigur ca nu s-a prins ,,suedeza noastra” ca poate cartea a fost inca un instrument cu care incearca sa opreasca valul de emigranti ,,romani” spre tara lor. Acum, pe bune! Cum sa-ti faci un copil, sa-i dai nume de ,,italian” (Mario) si sa pleci ,,la capsuni” … in Suedia?

 45. Sa nu exageram si sa nu generalizam. E povestea unei persoane, care poate fi subiectiva si nesincera. Cine stie care au fost motivele reale pentru care s-a intors in Romania. Poate era interesant de aflat si de ce a plecat. Cand iei o decizie atat de serioasa cum este mutarea in alta tara, analizezi toate aspectele, nu numai ca ceilalti (cetatenii acelei tari sau autoritatile din Romania) au obligatia sa-ti faca tie viata confortabila indiferent ce cale alegi. Cu atat mai mult, cand ai copii, pui pe primul plan binele lor. E greu sa muti un copil si in alt oras, o alta tara ar putea fi peste puterile lui de adaptare. Dar, pe de alta parte, nu credeti ca era mai corect ca jurnalistii lui peste sa faca o analiza aprofundata a problemei si sa prezinte un articol bine documentat in loc sa relateze o poveste care ar putea fi falsa, tocmai ca sa inteleaga cititorii cum stau lucrurile in realitate?

 46. AZI ESTE 24 IANUARIE – ZI BINECUVÎNTATĂ ÎN VECII VECILOR pentru noi toți ! In acest context vă sfătuiesc să parcurgeți cu atenție ,dacă se poate ,niște versuri scrise cîndva demult :
  ”MUNȚII NOȘTRI AUR POARTĂ / NOI CERȘIM DIN POARTĂ – N POARTĂ…”
  Iar pentru că tot discutăm de ani buni despre EDUCAȚIE si… cerșetorie, vă îndemn să citiți și poemul ”DĂSCĂLIȚA” scrisă de același condei .
  Multă sănătate tuturor . ROMÂNI SAU NEROMÎNI , DAR PĂMÎNTENI .

 47. mare scriitoare.. sa inteleg ca a batut drumul pana in Romania ca sa se documenteze !? pentru o carte de copii

  o duce capul nu gluma

 48. a citit vre-unu’ cartea? ca sa poata sa traga niste concluzii corecte!

  • Este un puternic lobby antiromanesc la nivel European.Corupti,hoti,tigani toata ziua,de am ajuns paria.Despre aeroportul Berlin,spalarI de bani ING,coruptie de zeci de miljarde,nici o vorba.imaginea etniei arhaice,organizata tribal,exclusa din societatea modern,este supra Pusa peste imaginea valahilor.Oare cine si de ce?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.