G4Media.ro

O explicație pentru rata ridicată a inflației din România

O explicație pentru rata ridicată a inflației din România

Consumatorul din România petrece, cel mai probabil, puţin timp îngrijorându-se de preţuri, atunci când vine vorba de cumpărături şi asta este important pentru inflaţie, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Conform unei analize realizate de Morgan Stanley, este mult mai probabil ca ţările în care oamenii folosesc în mod frecvent website-uri sau aplicaţii pentru a compara costul potenţialelor achiziţii să înregistreze o creştere mai lentă a preţurilor de consum.

Aceasta ar putea fi de ajutor în explicarea motivului pentru care rata inflaţiei în România este cea mai rapidă din UE, conform datelor Oficiului european de statistică (Eurostat).

”În timp ce inflaţia încă este scăzută în ţările din Europa Centrală şi de Est, în pofida înăspririi pieţei forţei de muncă şi a majorării consumului, România este o excepţie”, apreciază economistul Pasquale Diana, de la Morgan Stanley, care estimează noi majorări ale dobânzilor.

Există motive pentru aceste obiceiuri de cumpărături iresponsabile. Românii sunt printre cetăţenii UE cel mai puţin înclinaţi să economisească, iar veniturile lor disponibile au crescut în urma reducerilor de taxe, a majorării salariilor în sectorul de stat şi a creşterii salariului minim.

Boom-ul cheltuielilor a dus anul trecut la o creştere economică de aproape 7%, iar vânzările de maşini noi au înregistrat în primul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Dar nu toată lumea este indiferentă la preţuri – autorităţile de reglementare, care se întreabă dacă magazinele profită de obiceiurile cumpărătorilor, au început o investigaţie privind fixarea preţurilor în rândul retailerilor. Rezultatul ar putea interesa Banca Naţională a României

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Deci multumiti PSD, ALDE si UDMR ca au crescut salariile la stat, pana cand au scazut, caci inflatia e mai mare decat cresterea de salariu, deci puterea de cumparare a romanilor a scazut. Orice economist ar fi inteles ca cresterea salariilor in modul in care a facut-o PSD-ul nu va duce decat la golirea visteriilor statului si la scaderea puterii de cumparare. Adica pierzi si bani ca Stat si trebuie sa imprumuti mai mult si pe deasupra si cetatenii traiesc mai prost. O decizie loose-loose. Pierde toata lumea. Cat ii mai rabdam, in strada pe 12 mai de la ora 18, in piata Victoriei!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.