G4Media.ro

O explicație a violențelor din Franța: Clasa de mijloc, învinsă de globalizare,…

O explicație a violențelor din Franța: Clasa de mijloc, învinsă de globalizare, ripostează față de elitele politice și economice. Simbolul bicicletelor aruncate pe foc

”Revolta Vestelor Galbene din Franța e continuarea unei tendințe manifestate prin Brexit și victoria lui Donald Trump. Creșterea prețurilor la carburanți a fost doar scânteia care a aprins conflictul mocnit în societatea franceză, unde clasa de mijloc a pierdut lupta globalizării”, spune într-un scurt interviu pentru G4Media.ro Cristian Mureșan, manager român care trăiește la Paris.

Cristian Mureșan / Foto: Radu Sandovici

Rep: Cine sunt francezii care au ieșit în stradă, nemulțumiții care au declanșat conflictul?
Cristian Mureșan: Dreapta va spune ca sunt anarhiștii de extrema stângă care vor să doboare burghezia. Stânga va spune că la mijloc e extrema dreapta care vrea să “curețe” Franța. Or fi câțiva din ambele tabere, însa în stradă au ieșit masiv perdanții globalizării. Membrii clasei de mijloc pe cale de dispariție, oamenii cărora globalizarea le-a periclitat slujbele, nivelul de trai și confortul comunității în care trăiesc. Sunt francezii din orașele mici și mijlocii de provincie și cei de la periferia marilor orașe, oamenii care au nevoie de mașini ca să ajungă la serviciu, care au acces slab la sistemele publice de transport. Ei sunt cei care au declanșat și Brexit-ul în Marea Britanie și au contribuit la victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA. Oamenii cărora mondializarea economiei, concurența la nivel global le-a zdruncinat la propriu viețile.

Sunt oamenii pe care Hillary Clinton îi numea în campania electorală din 2016 ”deplorables”: (Declarația lui Clinton: „Trump supporter are a basket of deplorables: racist, sexist, homophobic, xenophobic, Islamophobic – you name it” – n.red.). Parizienii strâmbă din nas pentru că “les ploucs” le murdăresc bulevardele.

Rep: Care sunt cauzele acestui conflict?
Cristian Mureșan: ”Există două cauze principale. În primul rând, motivul economic: pentru acești oameni, deja împovărați de taxe, creșterea prețurilor la carburanți înseamnă la propriu o pierdere însemnată. Ei au nevoie de mașini, și o cheltuială în plus i-a enervat la maximum. Mai ales că ei văd cum marile companii multinaționale evită impozitarea prin optimizările fiscale – legale, dar imorale. Or, pentru un om simplu, membru al clasei de mijloc, acest comportament e inacceptabil: el e cocoșat de taxe, în timp ce elita câștigătoare a globalizării reușește să le evite. Aici se rupe contractul social și democrația. Elita politică și economică e direct responsabilă de aceste erezii ale capitalismului care nu mai e de ceva vreme în slujba societății și a democrației. Este evident că dacă mecanismele economice nu se schimbă din interior, perdanții mondializării vor răsturna masa în capul “deconectaților”. Vestul Europei și SUA produc încă bogății uriașe care nu mai ajung însă la clasă de mijloc care dispare statistic. Or, fără clasă de mijloc nu prea am văzut democrație și capitalism clasic.

A doua cauză ține de schimbarea culturală, societală, căreia i-au căzut victime. Pe lângă faptul că sunt victimele globalizării, acești oameni sunt tratați permanent cu aroganța insuportabilă a corectitudinii politice. Zilnic, li se spune că ceea ce fac și ce gândesc e greșit, că nu e bine să fii anti-migrație, că e incorect politic să mergi la biserică sau să poluezi cu automobilul, că viața lor în general nu mai e la modă. De aceea au aruncat în foc la proteste biciclete. Bicicleta e simbolul noii generații de câștigători ai globalizării care stau în centrul metropolelor.

Rep: Înțelege președintele Emmanuel Macron falia dintre cele două Franțe?
Cristian Mureșan: ”Da, o înțelege și o articulează, dar nu poate face prea multe la nivel național. Apariția lui Emmanuel Macron în politica franceză e un accident istoric, un mic stop în radicalizarea celor numiți de Hillary Clinton ”deplorables”. Nu doar Franța, ci tot Vestul e rupt in două: pe de o parte mica elită a câștigătorilor din globalizare, celebrii 1% din populație, și pe de altă parte masa perdanților, nemulțumiților care da în clocot.

Rep: Poate face ceva Emmanuel Macron pentru a restrânge această falie?
Cristian Mureșan: ”Soluțiile nu pot fi găsite doar de Franța, ele țin de Uniunea Europeană. La nivelul UE trebuie găsite soluții pentru ca clasa de mijloc occidentală să redevină o forță. Globalizarea are doi câștigători: elitele occidentale și clasa de mijloc din țările emergente, mai ales China, India și dacă vreți state est-europene. Marele perdant e clasa de mijloc occidentală, care vede cum fabricile se relocalizează în statele emergente.

O altă soluție e cea aleasă de Donald Trump: războiul dus cu mijloace ne-ortodoxe împotriva Chinei. Pot UE și SUA să facă acest lucru, pot ele îmblânzi globalizarea? Pot cadra competiția la nivel global? Dacă nu găsim soluții, Vestul va exploda.

Foto: Imagini de la protestele violente ale Vestelor Galbene (EPA / Agerpres – Yoan Valat)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Franta este alt aluat, elevii au aplicat lui Macron o corectie de moralitate si datorie civica. Guvernul a acceptat revendicarile francezilor spunand ca nimic nu costa mai mult decat bunastarea si unitatea poporului. Lacomul Iohannis se comporta ca un vrasmas si tradator de tara. In loc sa faca totul pentru a pastra siguranta Romaniei si romanii in tara, a aruncat tara in mana mafiei, si de 1 Decembrie tachina romanii si Guvernul Dancila cu promisiunile electorale !!

  • Ioi, postac pesedist ..
   Omule, ați furat tot de la popor, ati furat până și de la copiii sărmani!!!
   „Nevinovaților”, ați furat până și spitalele și școlile! E adevărat că Iohannis a fost cam pasiv la mafie, dar MAFIA sunteți VOI!
   Așa că, cânta la altă masă, acolo unde găsești creiere spălate intens de latrinele voastre…

  • Cum poti sa scoti pe gura asemenea prostii?Auziti la dansul ce enormitati debiteaza: :”vrasmasul” „tradatorul”Iohannis!!!Cu ce a tradat tara , comunistule? El a furat o regiune intreaga doar pentru el si neamul sau de hoti,el a furat banii unui judet intreg ce trebuia sa aibe drumuri modernizate avum ,nu sa arate la fel ca pe vremea lui taica-su, militianul sef de post ,el a furat toata rezerva nationala de porci de la Peris ,ferma pe care a falimentat-o ca sa-si faca fiul porkar sef pe tara,sau seful tau draknea?Si ce este mai grav, el a furat banii copiilor defavorizati ??? Un astfel de hot jefuitor inrait in alta tara, chiar langa noi, infunda demult puskaria si pe viata!ASTA INSEAMNA TRADARE DE TARA, JAFUL DIN BANII PUBLICI DESTINATI DEZVOLTARII TARII!Plus acceptarea tuturor pretentiilor ungurilor si ale altor”prieteni” doar pentru a-si scapa pielea ! Asa ca mai incet cu diversiunile astea rasuflate!

  • Ca ficus ornamental la Cotroceni este mai potrivit decat Dragnea sau Ponta, in rest difera doar la gusturi.

  • Banciule, creier neted, tu esti ma gogomanule? Adevarul e ca toata lumea asteapta o lovitura de stat de la Iohannis si el nimic, incalificabilul.

  • pacat ca nu vedeti gloata de semianalfabeti, care ne cred pe toti idioti (daca nu va dati seama… sorry… e grav in privinta Dvs.) care „au grija” de populatie doar ca prostimea sa voteze „ce trebuie” la urmatoarele alegeri. Am vazut protestele anti Johanis… din prostie nu-ti revi, doar te inmultesti … cu asa nivel de educatie sa nu ne miram

 2. Mai devreme sau mai târziu lucrurile vor degenera în toată Europa occidentală și nu se vor rezolva pe fond prin măsuri luate de către Comisia sau Parlamentul European, cel mult se vor calma temporar. Atâta timp cât clasa de mijloc din occident nu va înțelege că nu cei asemeni lor din țările emergente unde-și mută capacitățile de producție multinaționalele sunt vinovați de sărăcirea lor ci plata inegală a muncii lucrurile nu se vor rezolva. În momentul în care vom vedea proteste în Franța, SUA, Germania sau altă țară occidentală pentru ca șoferul, textilistul, it-istul, constructorul, fermierul, mecanicul,etc. din România,Cehia,Polonia,Ungaria, China, Bangladesh, etc. să fie plătit ca în țara lor, atunci se vor rezolva problemele.

  • locurile lor de munca sunt binemersi tot acolo, dar in alta tara, nu le-au luat robotii sau automatizarea cum ii abureau progresistii :)) doar ca ce faceau ei pe 2000 de euro face un chinez pe 1000 sau un vietnamez pe 500 :)) dupa cum spunea un clasic in viata: ghinion :)))

 3. Oamenii acestia sunt, paradoxal, perdanti in lupta cu globalizarea dar si cei care tin in spate statul social. Adica nu sunt niste perdanti in sensul propriu al cuvantului, ci niste furati. Furati de socialisti si statul social. Acesta e sensul arderii bicicletelor. Nu contra elitelor din centru, ci contra celor care traiesc pe banii lor, prin intermediul statului si contra redistributiei, in general.

  Daca miscarea nu va fi capturata de extremisti si de state cu agenda ostila, avem sanse sa ne scuturam de socialismul puturos.

  • Asta este singurul comentariu de om zdravan la cap de pe pagina asta!
   Inclusiv articolul cu elucubratiile „managerului” este o idiotenie marxista lipsita de sens. Cand aud pe cineva vorbind despre cum „ii fura” pe ei „elitele” si „cei 1%” imi dau seama ca am de-a face cu un ciumpalac frustrat. Ce sa-ti fure idiotule? Saracia, prostia si paduchii de pe tine?

   Care este cauza pentru care fabricile se relochaza prin Asia sau firmele isi muta sediile prin UAE, Caraibe, etc? Va spun eu care este: socialismul si „drepturile” idiotilor, bugetarilor, sindicalistilor, ale asistatilor sociali, ale migrantilor economici, paraziti sociali numiti „refugiati”, „multiculturalismul si diversitatea”, politica corecta si „affirmative/positive action”, plus birocratia infernala si taxele colosale. Se pare ca toti au „drepturi” CU EXCEPTIA CELOR CU BANUL SI ANTREPRENORIATUL. Ca asa e in tenis, pardon, in socialism.

   Mai deschide afaceri, mai angajeaza si mai produce Sulea Spataru, in conditiile astea.
   Nu se mai merita sa produci, sa mai desfasori afaceri, sa detii proprietati si nici macar bani in banca, in gropile de gunoi socialiste de prin Europa si SUA. Este o pierdere de timp si de resurse pentru a produce niste servicii la preturi mari, slabe calitativ si necompetitive.
   S-a ajuns in situatia pe care o prevedea si despre care Margaret Thatcher spunea asa: „The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money”.

   Statele socialiste (in frunte cu cele din vest) iti fura ~80% din venituri prin taxe pe profit, dividende, venit, dobanzi, pensii, TVA, accize, mediu, proprietate, etc. Cum sa nu fi sarac?
   Numai tampitii si idiotii mai platesc astazi taxe si impozite si nu sunt optimizati fiscal.
   NU EXISTA contract social.
   NU EXISTA democratie.
   NU EXISTA egalitate.
   NU EXISTA „datorie” fata de tara.
   Capitalul si inteligenta nu cunosc granite. Nu au cunoscut nici o data. Oamenii inteligenti si cu resurse, aplica aceeasi tactica de secole care astazi se numeste in mod generic „the seven flag theory”.

   Inainte sa deschideti gura si sa faceti pe desteptii…
   1. Ce este statul?
   – „The Law” – Claude Frédéric Bastiat
   https://mises.org/library/law

   2. Cum functioneaza economia?
   – „Economics in One Lesson” – Henry Hazlitt
   https://mises.org/library/economics-one-lesson

   3. Cum functioneaza si unde duce socialismul?
   – „The Road to Serfdom” – Friedrich A. Hayek
   https://mises.org/library/road-serfdom-0

   bonus:
   – „De ce esueaza natiunile. Originile puterii, ale prosperitatii si ale saraciei” – Daron Acemoglu & James A. Robinson
   http://www.elefant.ro/carti/carte/sociologie-stiinte-politice/stiinte-politice/de-ce-esueaza-natiunile-originile-puterii-ale-prosperitatii-si-ale-saraciei-260233.html

   Enjoy the collapse!

  • Deci:
   1/ subscriu la ideea ca asta ai cand te joci de-a socialismul, DAR
   2/ franta in veci n-o sa fie altceva decat socialista, pentru ca asa au fost ei in toata istoria lor: au fost satuce auto-suficiente, in care lumea impartea (nu in sens de egalitarism, ci de diviziune a muncii si redistribuire a surplusului). si din cand in cand, casapeau oamenii nobilului sau al popii care venea dupa taxe. dar ei intre ei, intotdeauna au impartit
   3/ ce se intampla in franta e socialism anonimizat, care seamana foarte mult cu explicatia lui nash despre ce se intampla cand multi oameni sunt la o masa si impart egal nota la sfarsit
   4/ anonimizarea vine la pachet cu centralizarea: de frica „deviationistilor nationalisti”, franta a guvernat cu mana de fier mereu. franta nu e facuta din francezi, ci e facuta din normanzi, bretoni, burgunzi, savoyards, alsacieni, cataloni, corsicani, si cati si mai cati. francezii au inceput sa vorbeasca franceza odata cu conscriptia lui napoleon. singurii francezi din franta sunt arabii, negrii si est-europenii naturalizati.
   5/ rezultatul anonimizarii e ca in toate satucele in care inainte toata lumea stia pe toata lumea, sfarsesc prin a fi sefi aia care sunt preteni cu sefii mari de la paris.
   6/ drept pentru care lucrurile comune nu se mai impart dupa necesitati, ci dupa cine e preten cu cine. intr-o mai mica masura se impart dupa spaga. suna cunoscut?
   7/ daca ati asculta vestele galbene, i-ati auzi de ex ca s-au saturat de impartirea netransparenta a locurilor in crese si a ajutoarelor pentru renovarea caselor.
   8/ globalizarea n-are nicio treaba cu vestele galbene. „nu mai e bani” si macron scoate bani din piatra seaca. de ce nu mai e bani? raspunsul e in comentariul de mai sus, mai precis citatul dnei thatcher.
   9/ vestele galbene nu sunt idioti, si pricep foarte bine ca nu sunt bani. ei spun ca daca nu sunt bani, atunci sa plateasca cine a facut cheltuielile sinistre din franta (gen tgv-ul), adica politicienii si corporatiile care au mers mana in mana cu politicienii. doar ca macron nu ii pune pe politicieni sa plateasca, ci pe aia mici sa plateasca
   10/ sunt suparati ca macron minte. a promis ca scade taxele si nu livreaza. asta in conditiile in care macron nu a castigat, ci le pen a pierdut. votul pentru macron a fost unul negativ.
   11/ in franta nu exista un chior care sa aiba sange sa vina sa spuna ca taie totul cu 25%, pentru ca vestele galbene blocheaza 3 depozite de benzina si asta e, in timp ce functionarii publici opresc tara daca ii superi.

 4. Olalala, ce simpla e viata când ești un pic trumpist:) Germania nu e tot în UE?

  • .. bravo, asa e.
   De parca nu tot americani/francezi sunt cei care au mutat fabricile in CHina si nu tot americani/francezi sunt cei care le-au permis.

 5. Emile,Emile, ce neam de sluga comunista ne esti, omul nou ceausist urla in tine!Seful tau ,cumanul cel fara de tara isi vinde si familia numai sa scape de puscarie ,tot ce face de cand e la putere este sa guverneze pentru o gasca de infractori care are frica de puscarie dar sa fure din banul public nu!Vorbesti de tradare de tara?!?TE FACI CA NU VEZI CATE IN LUNA SI IN STELE A PROMIS UNGURILOR DE 2 ANI DE ZILE, CA NICI MAMA LOR NU A VISAT CA POT PROFITA IN ASA HAL DUPA O MANA DE HOTI „ROMANI”DISPERATI CA AJUNG LA PUSCARIE!!!Asa ca despre tradare de tara poti vorbi la latrinele hotilor pe care-i servesti ,nu pe aici, nu sunt toti spalati pe creier!

 6. Explicatia e mai simpla: spre deosebire de hipsterii nostri, fiinte inefabile si sofisticate care stiu numai „fara violenta”, dovada de intelegere deficitara a problemei, in Franta se stie (experienta, de) ca daca partenerii de discutie dau dovada de opacitate sau autoritarism (sau ca la noi, nesimtire de-a dreptul) violenta ramine singura cale de a negocia. Dovada ca guvernul francez pare a da inapoi. Sa nu se fi hotarit prea tirziu.

 7. „O altă soluție e cea aleasă de Donald Trump: războiul dus cu mijloace ne-ortodoxe împotriva Chinei. Pot UE și SUA să facă acest lucru…?” Nu, pentru ca UE nu are influenta si puterea de negociere pe care o are SUA. Vocea UE nu este relevanta la nivel mondial, iar marile batalii economice au loc intre marile puteri: SUA-Rusia-China. Asadar, situatia nu este buna deloc, iar acum este cred prea tarziu pentru a mai face ceva.

 8. tind sa cred explicatiile rusilor, legate de pedepsirea lui Macron pt ideea armatei europene.

 9. Pai nu China e de vina, tot americanii si europenii au invadat China si Rusia cu investitii in foame de profit, acum culeg rezultatul santaj global pe toate fronturile, plus complexul militaro-industrial care a castigat puternic, plus migratia de razboi in Siria.

 10. Bun interviul. M-as fi asteptat la mai multe intrebari.

  Acum daca e sa stam stramb si sa judecam drept, voi la HotNews si altii prin toata presa de la noi ati laudat la modul deshantzat si nesimtit cam toate masurile „verzi” si toate porcariile neo-marxiste pe care le-au initiat ineptii din Franta si Germania. Deci nu aveti ce va plange. Ce incepe sa se intample de cativa ani incoace e un rezultat direct si indirect al muncii voastre harnicutze. I hope you enjoy it. I won’t. Pentru ca eu nu am crezut niciodata in porcariile astea si o sa am de suferit din cauza voastra. Sa va ia dracu!

 11. Intervievatul este mai idiot decat toti idiotii hastagrezist comentatori pe g4media! Sau la fel!

 12. ca de obicei, cele mai bune expicatii le gasesti in comentarii…

 13. SOROS E PE MOARTE ! Ce vedem acum cu jilejon sunt primele semne a intrarii politicii lui globaliste in metastaza Chestia cu taxele sunt doar un pretext! Dincolo de prezentarea unor motivatii sociologice pompoase , ceea ce se intampla acum in Franta ( extinsa usor , usor si in alte tari!)e rascoala celor 99% de CETATENI EUROPENI BATJOCORITI care impreuna castiga cat 1% din asa zisa ELITA GLOBALISTA, in fond o oligarhie despotica MAI PRESUS DE LEGE adapostita in corporatii , lumea financiara, justitie si servicii de forta care a impanzit toata europa Aceasta mafie globalista si ABUZURILE EI o intalnim peste tot in UE -in aceiasi proportie- inclusiv in Romania Rezolutia si MCV ul facut Romaniei de PE in baza acuzatiilor unor sorosisti talibani- este documentul scris al pervertirii UE gratie acestei mafii-fara tara, popor si Dzeu PS De apreciat articolul publicat , care face o distinctie neta intre manifestarile stangi si dreptei extremiste si a aceasta miscare a CLASEI MIJLOCII NATIONALE

 14. Un articol foarte bun. Intr-adevar, contractul social a fost rupt si nimic, dar nimic nu mai poate opri revolta clasei de mijloc. Ca e bine sau rau, vom vedea, insa valul vine si va matura multe lucruri.
  Un singur lucru: Macron nu e chiar atat de inocent pe cat il faceti sa para in articol, e „woke”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.