G4Media.ro

O deputată a opoziţiei din Thailanda, condamnată la 2 ani de închisoare…

Sursa foto: Unsplash/ Robert Norton

O deputată a opoziţiei din Thailanda, condamnată la 2 ani de închisoare pentru insultarea monarhiei

Un tribunal thailandez a condamnat-o luni pe deputata opoziţiei Chonthicha Jangrew la doi ani de închisoare pentru insultarea monarhiei, a declarat avocatul acesteia. Condamnarea a fost pronunţată în legătură cu un discurs pe care deputata l-a ţinut în urmă cu trei ani, la un protest antiguvernamental, relatează Reuters, transmite News.ro.

Chonthicha, în vârstă de 31 de ani, neagă acuzaţia de lezmajestate şi a fost eliberată pe cauţiune în aşteptarea recursului împotriva deciziei, a declarat pentru Reuters avocata Marisa Pidsaya.

Legea în Thailanda este una dintre cele mai stricte de acest gen din lume şi urmăreşte să protejeze puternica monarhie thailandeză de critici, cu pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru fiecare insultă percepută.

Chonthicha este în prezent deputată din partea popularului partid de opoziţie „Move Forward”, care are cele mai multe locuri în parlament şi care se confruntă cu propriile sale bătălii juridice în legătură cu un plan anterior de modificare a legii privind insultele regale, pe care o instanţă i-a ordonat să o elimine din manifestul său.

Peste 272 de persoane au fost acuzate de insultarea monarhiei începând din 2020, dintre care 17 se află în închisoare în arest preventiv, potrivit grupului de asistenţă juridică Thai Lawyers for Human Rights, care compilează date şi care i-a apărat pe mulţi dintre cei urmăriţi penal.

Anul trecut, instanţele l-au condamnat pe deputatul Move Forward Rukchanok Srinork la şase ani de închisoare pentru postări pe reţelele de socializare care criticau monarhia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...