G4Media.ro

O delegație americană s-a întâlnit cu reprezentanți ai talibanilor la Doha

Sursa foto: Wakil Kohsar / AFP

O delegație americană s-a întâlnit cu reprezentanți ai talibanilor la Doha

Responsabili americani s-au întâlnit cu reprezentanţi ai talibanilor în cursul unor reuniuni la Doha, unde au denunţat represiunea drepturilor omului în Afganistan, subliniind în acelaşi timp unele progrese, mai ales în lupta împotriva opiului, potrivit unui raport al Departamentului de Stat dat publicităţii luni, transmite AFP, citată de Agerpres.

Printre participanţii la aceste discuţii, care au avut loc duminică şi luni la Doha, în Qatar, se numără reprezentantul special pentru Afganistan Thomas West, emisarul special pentru femeile şi fetele afgane şi drepturile omului Rina Amiri, precum şi şefa misiunii americane pentru Afganistan Karen Decker, cu sediul la Doha.

De partea talibanilor, comunicatul Departamentului de Stat citează „înalţi reprezentanţi talibani”, fără a-i identifica, precum şi „tehnocraţi profesionişti”.

Qatarul joacă un rol-cheie pentru a servi interesele americane de la revenirea talibanilor la putere în august 2021, după ce forţele americane s-au retras din Afganistan.

În cursul reuniunii, delegaţia americană şi-a exprimat „îngrijorarea profundă” în faţa crizei umanitare din Afganistan şi i-a acuzat pe talibani de „deteriorarea situaţiei drepturilor omului, mai ales legat de femei, fete şi comunităţi vulnerabile”.

De la preluarea puterii, autorităţile talibane au impus continuu legi pentru a face respectată viziunea lor austeră asupra islamului, arzând de exemplu instrumentele muzicale confiscate sâmbătă în provincia Herat (vest).

În acelaşi timp, delegaţia „a luat notă” de „angajamentul reînnoit” al talibanilor de a nu permite ca ţara lor să fie folosită drept platformă pentru atacuri vizând Statele Unite şi aliaţii lor, recunoscând „o reducere a atacurilor teroriste de amploare care vizează civili afgani”.

Washingtonul a cerut, de asemenea, „eliberarea imediată a cetăţenilor americani deţinuţi” în Afganistan.

Publicitate electorală

În ceea ce priveşte lupta împotriva opiului, Statele Unite au spus că recunosc o „scădere semnificativă” a suprafeţelor cultivate în acest sezon, deoarece talibanii au interzis cultivarea plantei din care se extrage opiu.

Delegaţia americană s-a întâlnit şi cu reprezentanţi ai băncii centrale afgane şi ai Ministerului de Finanţe, declarând că „iau notă” de scăderea inflaţiei şi de creşterea exporturilor şi importurilor de mărfuri în 2023. Aceasta s-a arătat „deschisă la un dialog tehnic cu privire la problemele de stabilizare economică în curând”, potrivit comunicatului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...