G4Media.ro

O comună din județul Covasna a închis trei școli, în 5 ani.…

Sursa foto: G4Media.ro

O comună din județul Covasna a închis trei școli, în 5 ani. ”Tinerii sunt plecați. Natalitatea e la un nivel minus record”

Comuna Reci din județul Covasna rămâne cu două grădinițe și două școli, după ce în ultimii cinci ani s-au închis trei unități școlare, din cauza lipsei copiilor, informează Covasna Media.

„Nu le-am închis cu 10, 15 copii. Le-am închis cu 4, 6 copii. Le-am lăsat până în ultimul moment. Deja e o situație când sunt cinci copii în cinci clase diferite, cu o singură învățătoare. Chiar până în ultimul moment am încercat să le ținem deschise. Că dacă mergeam pe principiul de economii sau alte directive, nu mai funcționau de 10 ani”, a declarat primarul din Reci, Dombora Lehel.

Faptul că nu mai sunt copii în satele din Reci este cauzat de plecarea masivă a tinerilor, ne-a mai spus primarul. „Au îmbătrânit aceste sate. La Saciova, de exemplu, în acte sunt 130 de locuitori. Fizic, dacă găsim acolo 70, e mult. Tinerii sunt plecați. Natalitatea e la un nivel minus record”, a explicat acesta.

La nivelul întregii comune, potrivit edilului, în prezent învață sub 300 de elevi.

Sursa foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Poate si politica Ungariei de a acorda cetatenie maghiara etnicilor maghiari din Romania contribuie la migratie. Pur si simplu unii pleaca in tara vecina. Sa nu se mire ungurii nostri daca la referendumul din primavara au sa iasa in declin accentuat, mai rau decat media nationala.

  • chestia asta se intampla in toate orasele . E logic ca toti tineri sa plece sa munceasca in orase mari ( asta daca nu sunt putori )

  • Eu vorbesc de o micsorare a ponderii etnicilor maghiari in Romania. Daca doar s-ar muta in alt oras nu ar fi nicio diferenta. Doar daca natalitatea in randul maghiarilor e sub cea a romanilor sau daca maghiarii se declara romani, sau daca ar emigra in Ungaria.

  • Au plecat și fără cetățenie. Nu face mare diferență.

 2. @Tiberius :stai linistit,se „organizeaza”ei…in aduc acasa la recensamant sau…mai controleaza cineva ce se declara prin cine stie ce cortloane? daca s-au gasit votanti udmr prin localitati unde nu exista asa ceva,de ce sa nu rasara ceva ujmagyar pe unde nu te astepti

 3. Pai de ce sa mai ramai? Ca sa platesti ajutoare sociale pt putori si ditamai salariile pt alte putori care dorm prin comitete si comitii in primarii si ministere? Pentru ce?
  De ce sa faci copii in Romania? Ca sa aiba cine tine in spate alte viitoare putori?