G4Media.ro

O companie poloneză, cu parteneri americani, vrea să furnizeze României 12 elicoptere…

O companie poloneză, cu parteneri americani, vrea să furnizeze României 12 elicoptere Black Hawk pentru salvarea de vieți omenești, stingere de incendii sau urgențe medicale

Polonezii de la PZL Mielec, în parteneriat cu firma americană Lockheed Martin, au transmis o propunere ministerului român de Interne pentru furnizarea a 12 elicoptere Black Hawk (8 pentru uscat și 4 pentru mare) care ar urma să acopere misiuni de urgență, de salvare de vieți omenești, medicale dar și de stingere a incendiilor.

Conform polonezilor de la PZL Mielec, oferta acestora prevede ca elicopterele să fie furnizate în termen de 23 de luni iar compania poloneză să creeze, alături de românii de la Romaero, un hub dedicat mentenanței elicopterelor în București. De asemenea, polonezii ar urma să colaboreze cu firma românească Deltamed pentru furnizarea echipamentelor medicale și a expertizei în acest domeniu.

“Anul trecut am semnat un acord cu Romaero pentru a crea un hub de mentenanță în București, dacă, bineînțeles, elicopterul nostru Black Hawk este selectat. Și alte companii din România vor lucra cu noi dacă Black Hawk va fi selectat, inclusiv Deltamed. Deltamed va furniza design, expertiză și echipament medical pentru elicoptere. Urmărim, de asemenea, să dezvoltăm colaborări și cu alte companii românești, dar este prea devreme să le numim astăzi”, a  declarat Janusz Zackreki, președinte și manager general al  PZL Mielec, într-o conferință de presă online susținută miercuri.

De asemenea, Zackreki a mai transmis că oferta lor se încadrează în cerințele ministerului român de Interne și că, astfel, relațiile dintre Polonia și România în cadrul NATO vor fi întărite.

“Guvernul polonez folosește elicopterele Black Hawk pentru poliție și armată. Visul nostru este să facem asta și în România și să intrăm în parteneriat cu industria din România. În ceea ce privește capabilitatea și performanțele elicopterelor Black Hawk produse de noi, ele se aseamănă cu cele folosite de armata SUA. Oferta noastră pentru ministerul de Interne este să livrăm împreună cu Romaero și Deltamed. Vreau să spun că oferta noastră este în acord 100% cu specificațiile tehnice cerute de ministerul român de Interne. Elicopterele vor fi livrate în 23 de luni. Vor fi elicoptere configurate și pentru uscat, și pentru mare. Și vor fi echipate pentru diferite tipuri de misiuni: de urgență, căutare și salvare, stingere a incendiilor sau misiuni medicale”, a mai transmis managerul general al PZL Mielec.

Întrebat dacă compania poloneză doar ansamblează piesele furnizate de americanii de la Lockheed Martin, unul dintre cei mai mari actori la nivel mondial din piață, Zackreki a spus că compania poloneză produce, și nu doar ansamblează:

“Noi nu doar ansamblăm. Ci suntem sprijiniți de 50 de distribuitori polonezi care asigură piese și avem 1700 de angajați. Noi producem avioanele Black Hawk. Bineînțeles că unele componente, cum ar fi motoarele, le cumpărăm de la partenerii noștri americani, dar noi nu doar ansamblăm, ci și producem”, a mai spus acesta.

Conform reprezentanților companiei poloneze, armata SUA este cel mai mare operator Black Hawk din lume, cu peste 2.100 de elicoptere. Varianta S-70M construită în Europa de PZL Mielec, elicopterul inclus în oferta pentru România, este cel mai recent design al elicopterului Black Hawk.

sursa foto: PZL Mielec

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. te iau baietii cu elicopterul #vietilecareconteazazboaracublackhawk #platestefonciirea

 2. Aici sunt banii dvs. de pensii si salarii.

  • Banii de salarii de bugetari ca cei de la privat muncesc pentru ele. Sa nu mai cumparam ambulante echipament medical sa nu mai facem spitale sa avem cu ce plati salarii grase la stat. Ca doar sunt rudele si prietenii nostri

 3. Prin ce firma romaneasca se face operațiunea?
  A cui e firma?
  Cat e comisionul?

 4. La Ghimbav nu se mai fac elicoptere?

  • Nu se mai fac la Ghimbav de 30 de ani. Insa fabrica traieste inca din mentenanta celor produse pe vremuri, e un business bun sa repari – asta va face si Romaero.

 5. Nu am nimic cu elicopterele Black Hawk, știu că sunt foarte bune, dar aș prefera ceva fabricat în țara noastră, cum ar fi trebuit să fie acel Airbus Super Puma, așa ajutăm și economia locală.

 6. Muriți rușilor!

  • de ce ar plange rusii daca le cumperi fara arme, doar pentru transport de apa sau de persoane? sau vezi tu vreo arma in articol?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.