G4Media.ro

O companie chineză a câștigat licitația pentru un mare zăcământ de litiu…

O companie chineză a câștigat licitația pentru un mare zăcământ de litiu în Chile, în dauna unei companii americane. Litiul, esențial pentru baterii

O companie chineză a câștigat licitația pentru exploatarea unui zăcământ major de litiu din Chile, în ciuda opoziției președintelui statului și a unei părți a opiniei publice, transmite Euronews, citată de Rador.

Compania chineză BYD Chile a câștigat, pentru 61 de milioane de dolari, dreptul de a exploata 80.000 de tone de litiu, fiind sprijinită de guvernul țării sud-americane, condus de Sebastian Pinera.

Firma din China a fost preferată de guvern în detrimentul unei firme americane.

În ciuda cererilor ecologiștilor și ale opoziției parlamentare de a opri lucrările, licitația a fost atribuită cu două zile înainte. O decizie care a generat o multitudine de critici și din partea președintelui ales Gabriel Boric.

„Guvernul are puterea de a face ceea ce a făcut, însă este o decizie proastă care va fi revizuită în timp util. Noi vom merge înainte pe drumul nostru, a spus președintele Boric, care a cerut crearea unei Companii Naționale de Litiu.

Boom-ul mașinilor electrice și producția neîncetată de smartphone-uri și computere au transformat litiul într-un adevărat „aur alb”. O piață tentantă chiar și pentru guvern. Potrivit Ministerului Minelor, ofertele sunt cele care reflectă cel mai bine interesul statului. Scopul este cel de a readuce țara într-o poziție dominantă pe scena mondială, după ce în 2017, Australia a depășit Chile ca principal producător de litiu.

Traducerea Rador: Cătălina Păunel / Foto: Baterii auto

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Urmează îndepărtarea corupților de la putere și implementarea democrației

  • Așa ar vrea muricanii. Doar că nu realizează, decrepiții, că au luat-o la vale. Ireversibil.

  • @ Florinica
   Din pacate, ai dreptate. Deficitul comercial al SUA vs China e inspaimantator, iar daca te mai uiti si la structura exporturilor/importurilor vezi ca dezastrul bate la ușă.

  • Florinica puță mică, de unde știi? Ai dat în bobi?

 2. Peruanii, si asa saraci, vor ramane fara o halca din teritoriu … Oare au ambasador in Muntenegru??

 3. In conditii de piata libera toata lumea vede ca vor prea mult si ofera prea putin.

 4. Prrrr hoooo! Pashol ma rusnacilor, ați monopolizat discuțiile pe oficiosul neomarxismuluii??? Sunteți mână în mână ???
  Cyxa, plecați ba na rasia!!!

 5. Aloooo redacția! Mai e cineva jurnalist pe acolo?

  BYD nu este companie chineză. Este din Taiwan.
  E ca și cum ai spune fără să spui: Taiwan e China.