G4Media.ro

O comisie din CSM cere Departamentului de stat al SUA să elimine…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

O comisie din CSM cere Departamentului de stat al SUA să elimine din raportul anual privind drepturile omului din România referirile la cazul judecătoarei Crina Muntean/ Ea a fost sancționată disciplinar pentru că a dezvăluit rețelele de interese din Justiția bihoreană

Comisia nr. 3 a CSM – Relații Internaționale și Programe – a transmis MAE, pentru a trimite mai departe către Departamentul de stat al SUA, un punct de vedere cu privire la menționarea cazului judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor în raportul privind respectarea drepturilor omului în România în 2020, potrivit unui document al acestei comisii.

Cu majoritate de voturi, comisia dominată de gruparea fostei șefe a CSM, Lia Savonea, a solicitat eliminarea referirilor la cazul Crina Muntean pe motiv că hotărârea de sancționare a acesteia nu este definitivă și se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sursa: CSM

În iulie anul trecut, fosta șefă a Tribunalului Bihor, judecătoarea Crina Muntean, a fost sancționată de Secția pentru judecători a CSM cu suspendarea din magistratură pe o perioadă de 6 luni pentru un interviu acordat revistei Newsweek.ro.

În interviu, judecătoarea a avertizat asupra pericolului reactivării rețelelor de interese din Justiția locală.

Judecătoarea Muntean a fost găsită vinovată pentru ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Judecătoarea a atacat decizia CSM la Înalta Curte, iar procesul e pe rol.

Mai jos un fragment din interviul judecătoarei Muntean, care a stârnit furia CSM:

Crina Muntean: Putem vorbi despre reactivarea unor „reţele de interese în justiţia locală“, chiar de o tendinţă de construire de noi reţele de interese (…)

Reporter: Revenind, cine ar face parte din rețeaua locală de interese?

Crina Muntean: Vă ofer câteva date. Domnul avocat Răzvan Doseanu este soţul doamnei Loredana Doseanu, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea şi colegă de complet cu doamna judecător Florica Roman. Doamna judecător Florica Roman a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, împreună cu judecătorii Raluca Cuc, Denisa Vidican, Ovidiu Galea, soluţia de clasare dată în cauză fiind intens mediatizată.

Pe perioada suspendării din activitatea de judecător, doamna judecător Raluca Cuc a desfăşurat o activitate remunerată în cadrul Biroului Avocaţial al avocatului Doseanu.

Soţul doamnei judecător Carmen Domocoş, actualul președinte al Tribunalului Bihor, Cristian Domocoş, este avocat și pledează în cauzele înregistrate în materie civilă și în materia contenciosului administrativ. Răzvan Doseanu pledează, în marea majoritate a cauzelor, în materie penală.

Reporter: Ce să înțelegem din acest tip de relații?

Crina Muntean: Vă dau un exemplu: un dosar înregistrat pe rolul Curţii de Apel Oradea, dosarul nr. 1592/111/2016, a fost judecat de doamnele judecător Loredana Doseanu, soţia avocatului Doseanu, şi de doamna judecător Florica Roman.

Apărătorul intimatului a fost avocatul Cristian Domocoş, soţul preşedintelui Tribunalului Bihor. Apelul petenţilor a fost respins. Preşedintele Tribunalului Bihor, doamna Carmen Domocoş, a inițiat, în a doua jumătate a anului 2018, mai multe acţiuni vizând, în esenţă, înlăturarea mea din funcţia de judecător de drepturi şi libertăţi, demersuri finalizate prin respingerea în mod repetat de către Colegiul de Conducere al Tribunalului Bihor a acestor cereri”, este o parte a interviului din Newsweek.ro realizat de jurnalista Ramona Ursu.

Pentru acest interviu, judecătoarea Muntean a fost anchetată de Inspecția Judiciară și sancționată de CSM.

Referirile din raportul Departamentului de stat al SUA la cazul Crina Muntean

În luna iulie, secția pentru judecători din cadrul CSM a votat în favoarea suspendarii pe o perioadă de șase luni a unei judecătoare din Bihor, pentru că aceasta a dat un interviu în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că ‘rețelele de interese’ – formate din reprezentanți din sistemul judiciar și din mediul de afaceri – și-au unit forțele pentru a înlătura judecătorii ‘care deranjează’, ca dumneaei”, sunt referirile din raportul Departamentului de stat al SUA privind cazul Crina Muntean.

Comsia 3 a CSM a cerut Departamentului de stat al SUA și rectificarea unei erori materiale cu privire la procurorul Horațiu Radu, filat alături de un judecător și 2 jurnaliști la bere. În raportul SUA se arată că procurorul Radu este procuror militar, el fiind civil.

Context. CSM l-a sancționat cu reducerea salariului cu 5 % pentru 2 luni și pe judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj pentru o postare pe Facebook în care critica atacul PSD la legile Justiției. Sancțiunea CSM a fost menținută de Înalta Curte – Secția Contencios.

Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a ‘abuzurilor instituţiilor de forţă’. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ‘Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale’? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor”, a scris Danileţ pe Facebook.

Recent, Inspecția judiciară a solicitat suspendarea din magistratură a 3 judecători, printre care liderului Asociației Forumul Judecătorilor, Dragoș Călin, pentru că au discutat liber pe un grup privat de Facebook.

Citește și

Șeful Inspecției Judiciare cere suspendarea din funcții a judecătorilor care l-au reclamat la CJUE / Magistrații Dragoș Călin, Laurențiu Grecu și Alina Gioroceanu, acuzați că au făcut politică pe Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Se vede gândirea comunistă, autoritarā, arogantă a grupării Savonea din CSM, „cine sunt americanii să spună adevărul? Ia să ascundă mafia din justiţia română!”

  • Savonea mafioata propune scoaterea de pe listă fiindcă ”încă se judecă, sentința nefiind definitivă” cînd de fapt speța asta nici nu trebuia judecată, ci făcută o anchetă urmînd firul logic. Dar cum corb la corb nu-și scoate ochii, iar cine se aseamănă se adună, nu putem să ne așteptăm la ceva bun fără presiuni din afară.
   Mafia din justiție…

  • Menţionarea cazului, ȋn lista de abuzuri, este perfect ȋntemeiată iar solicitarea formulată de CSM trădează mentalitatea de jeg a instituţie (se ştie că jegul are o mentalitate specifică: mentalitatea de jeg). Argumentul CSM potrivit căruia dosarul nu este soluţionat definitiv nu schimbă cu nimic natura abuzivă a acţiunii prin care CSM a sancţionat-o pe judecătoarea Crina Muntean.

   Jeguri!

 2. departamentul de stat tremura , acus ii face dosar netejoru sau alt sclav al lui dragnea

 3. ATENŢIE! Dacă vrei să fii mafiot trebuie să respecţi Omerta!

  • Mafia în robe.

 4. Justitia romana…

 5. esti sanctionat, denigrat, pus la colt.
  CSM-ul a devanit un fel dumnezeu pe pamant.

 6. Pesedacii din CSm se cred smecheri.

 7. Ei, dacă printre rețelele alea erau și niște interese americane, a pus-o femeia. Că doar nu degeaba lingea ambasadorul lor clanțele guvernului României.
  La șmecherii republicanii și democrații sunt la fel de frați ca și la noi. Băiatul lui Biden știe mai bine.

 8. Ăștia di justitia din Romania cred ca SUA sunt cei din R.Moldova.Cat tupeu au.

 9. Poate au fost și niște rețele ungurești că au ăștia o diaspora de nu vrei să știi.
  În orașele de graniță se întâmplă multe interese

 10. Pe scurt CSM a fost infiltrata de corupti care apara infractori politici si economici. Pzdeul butoneaza, ceausescu n-a murit…

 11. Crina Munteanu a avut dreptate.Clanuri „mafiote”in justitia din Bihor.

 12. În plus dosarul încă se judecă.
  Prin acest demers CSM influențează justiția în favoarea infractorilor trimițând un semnal către judecători.
  Câtă mizerie!

 13. SA ADAUGE LA POZITIVE REUSITA justitiei PRIN CARE niculae EXECUTA 5 ANI DE PUSCAIRE IN 2 LUNI.
  SA LI SE DUBLEZE PRIVILEGIILE SI SA MAI PRIMEASCA CATE O PENSIE FOARTE SPECIALA FIECARE !

 14. Tarile in forma de tara nu folosesc scrisorile americanilor nici macar pe post de hartie igienica. Guvernele lui Ceausescu nu au discutat cu nimeni ce fac tribunalele romane.

  Coloniile, in schimb, sunt preocupate de Inalta Poarta. E altceva cand ai eliberatori la Deveselu.

 15. De ce nu le spuneti americanilor cum aranjati toate concursurile de intrare in magistratura, de asistenti magistrati si chiar de grefieri ? La fel faceti cu promovarile la ICCJ, cu functiile de conducere si cu reprimirile in magistratura. Va bateti joc de tara si de neam !