G4Media.ro

O cerşetoare româncă de etnie romă face ca Elveţia să fie condamnată…

O cerşetoare româncă de etnie romă face ca Elveţia să fie condamnată la CEDO: ”Reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a-şi putea exprima suferinţa şi a încerca să-şi asigure nevoile prin cerşetorie”

O victorie pentru avocata Dina Bazarbachi din Geneva, angajată împotriva reprimării sistematice a cerşetoriei. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) recunoaşte o încălcare a vieţii private a clientei sale, care a fost sancţionată pentru că a cerşit pe stradă.

Dina Bazarbac îşi poate savura victoria. Ea răsuflă în sfârşit uşurată. Lunga ei luptă contra reprimării cerşetoriei a primit validarea unanimă a Strasbourgului. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Elveţia pentru că a dat o amendă mare unei tinere românce care a cerşit pe drumul public. „Simţeam că e ceva fals în dorinţa de a incrimina simplul fapt că stai cu mâna întinsă”, reacţionează cea care a contestat mii de amenzi şi a adus în faţa justiţiei acest caz.

Într-o hotărâre făcută publică marți, Curtea apreciază că amenda de 500 de franci (în final transformată în 5 zile de închisoare pentru incapacitate de plată) dată reclamantei nu este o măsură propoţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici în scopul protejării drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine.

„Vulnerabilitate evidentă”

Născută în 1992, această membră a comunităţii de romi, analfabetă, fără loc de muncă şi fără ajutor social, a început sa ceară de pomană la Geneva, în 2011. Ea a suferit repede de pe urma legii cantonale care interzice cerşetoria pe drumurile publice. Constrânsă să predea monezile obţinute, ea a cumulat şi alte opt amenzi de 100 de franci fiecare prin ordonanţă penală şi a fost de două ori reţinută de poliţie. Sesizat cu o reclamaţie împotriva tuturor acestor decizii, primul judecător a decis o amendă de 500 de franci pentru femeia care cerșea şi a confirmat confiscarea a 16,75 franci de la aceasta. Decizie confirmată până la Tribunalul federal în 2014.

Greşit, spune Curtea. „Pusă într-o situaţie de vulnerabilitate evidentă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a-şi putea exprima suferinţa şi a încerca să-şi asigure nevoile prin cerşetorie”, arată decizia. Ea a fost pedepsită pentru acţiuni comise într-o situaţie în care după toate aparenţele ea nu avea altă soluţie pentru a supravieţui, adaugă hotărârea.

Curtea consideră că sancţiunea dată reclamantei a adus atingerea demnităţii ei umane şi a încălcat însăşi esenţa drepturilor de respectare a vieţii private şi de familie. Acest amestec în drepturile ei protejate „nu era necesar într-o societate democratică”. Curtea de la Strasbourg subliniază de asemenea că niciun motiv de interes public nu justifică pedeapsa privativă de libertate suferită efectiv ca măsură de înlocuire pentru amenda neplătită.

Dispoziţie prea generală

Hotărârea este critică faţă de dispoziţia din legea penală geneveză (LPG) care pedepseşte cu amendă orice persoană care cerşeşte şi nu subscrie la argumentul Tribunalului federal potrivit căruia măsuri mai puţin restrictive ar fi fost inutile. Curtea subliniază că majoritatea statelor membre ale Consilului Europei prevăd restricţii mai nuanţate. „O interdicţie generală pentru un anumit comportament este o măsură radiclă care cere o justificare solidă şi un control deosebit de serios din partea tribunalelor autorizate să opereze ponderea intereselor aflate în joc”.

Elveţia, condamnată să plătească reclamantei 922 de euro despăgubiri morale, mai poate cere trimiterea cazului în faţa Marii Camere. Dina Bazarbachi este optimistă. „Vor trebui schimbate legile privind cerşetoria”. Singurul ei regret: că avocatul Doris Leuenberger, care a susţinut-o în efortul ei, nu este acolo să împartă cu ea acest succes.

Sursa: Le Temps / Autor: Fati Mansour / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Foto: Geneva, Elveția

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

37 comentarii

 1. Un nou exemplu despre DE CE trebuie reformată sau desființată CEDO…

 2. Păi nu a spus Poliția ca ei fac greva si dau decât avertismente (verbale).
  Doar fraierii platesc amenzile in România… ANAF-ul nu s-a obosit sa tina o evidenta a PV-urilor emise.
  Fiecare institutie face ce vrea cu acele PV-uri scrise cu trudă de agenti, inspectori. Asa ca… de ce sa le mai scrie? Că se supara șefu?
  Păi sa le acrie sefu… ca agentului nu iese nimic daca amenda se incaseaza cu adevarat sau nu.

 3. Cat timp vor exista idioti care dau bani cersetorilor, atat timp vor exista cersetori! Toti cei care dau bani cersetorilor sunt la fel de vinovati ca si cei care cersesc.
  Cine ar mai sta cu mana intinsa daca n-ar mai cadea nimci in mana. O sa spuneti, daca nu le dai, or sa inceapa sa bage mana in buzunar. Coresct! Dar asta inseamna altceva, inseamna dosar penal justificat!***

  • Cat timp vor exista idioti care dau bani cersetorilor, atat timp vor exista cersetori! Toti cei care dau bani cersetorilor sunt la fel de vinovati ca si cei care cersesc.
   Cine ar mai sta cu mana intinsa daca n-ar mai cadea nimc in mana. O sa spuneti, daca nu le dai, or sa inceapa sa bage mana in buzunar. Corect! Dar asta inseamna altceva, inseamna dosar penal justificat!*

  • Cu asemenea politici s-ar putea sa ajungem in situatia in care cine refuza sa dea bani cersetorilor sa fie aspru pedepsit …

  • @kafka:
   Unii or sa moara de foame si pana la urma statul elvetian (in cazul in speta) va fi si mai vinovat !

 4. Tipa avea dreptate. De ce să nu ai dreptul să cerșești?

  • pt ca ii ilegal
   la fel cum ii ilegal sa dai in cap
   dar nu inteleg de ce CEDO crede ca asta ii un drept fundamental, sa cersesti
   unele tari au evoluat suficient incat sa interzica cersitul

  • @stann:
   Nu ! Sa cersesti nu este un drept fundamental al omului ! Dreptul la viata al omului este un drept fundamental si daca singura modalitate de a trai a unui om este (la un moment dat) sa iti asiguri traiul din cersit, CEDO va sanctiona aceasta incalcare, fara ca prin aceasta sa consfinteasca dreptul la cersit ci dreptul de a putea trai !

 5. cine a avut bani sa ii plateasca avocat..e o retea..acolo trebuie mers..in elvetia nu treci nici strada fara sa ai un ban in buzunar

 6. in concluzie, intr-un stat democratic cersetoria nu reprezinta o infractiune 🙂

 7. Mergeti la cersit in Elvetia…Toti…Mare veste ne mai dati…

 8. În schimb te bagă la pârnaie dacă l vorbești de bine pe Eugen Grigore

 9. Cedo a greșit, amenda de 500 euro o producea in doua zile. Daca reclama romanii amenzile de 20.000 lei primite pe durata pandemiei, clar disproporționate fața de venituri de 800-1200 lei lunar, ce decizie va lua?

 10. Cerșetoria trebuie reglementată și normalizată urgent. După the Great Reset, după automatizări și robotizări ale muncii (deh, roboții nu fac sindicate, nu vor protecții sociale), cariera de cerșetor va fi printre alegerile de viață disponibile și legitime. Sloganul va fi „impozitați cerșetoria!”, nu „să eliminăm cerșetoria!”.

  • Corect, veniturile cerșetorilor trebuie impozitate la fel cum sunt ale tuturor celorlalți oameni care realizează venituri (indiferent de sursă). Da’ CEDO asta, cu atîta grijă față de ,,drepturile inerente demnităţii umane”, ar trebui să-i și oblige pe umanii ăștia cerșetori să-și plătească CAS ca să nu mai fie nevoiți să cerșească și la pensie…
   P.S. Trece pandemia și-o să ocupe pirandele toate punctele de maximă atracție turistică, pentru exercitarea ,,drepturilor inerente”. CEDO, ăsta stabor!

 11. Cui ii pasa de CEDO si CJUE? Mie nu!

 12. Europa e din ce în ce mai mult o hazna socialistă.
  S-a mai inventat un drept fundamental al omului, dreptul de a cerși !

  Urmează dreptul parcagiilor de a zgâria mașinile celor care nu îi plătesc

  • Cei care muncesc vor avea doar obligația de a ține în spate toți trântorii și asistații social

  • ,,Europa e din ce în ce mai mult o hazna socialistă.”

   Ma inclin . Ati reusit o definite care mie nu mi-ar fi iesit .

   Citi bani a costat-o , oare , toata treaba asta cu adresatul la CEDO ? Si eu de ce nu imi permit ?!

 13. Pai daca era asa amarata ca numai cersind putea supravietui, 5 zile de detentie cu masa si casa asigurate au fost mai degraba un bonus, nu incalcarea demnitatii.

  • Nu stiu cum arata inchisorile din Elvetia, dar sunt sigur ca sunt mai ok decat majoritatea caminelor studentesti de la noi.
   Problema ei a fost ca nu a produs nimic pentru aia care au trimis-o la cersit timp de 5 zile…a mancat cam multa bataie pt treaba asta, dar acum le poate da „patronilor” 922 de euro pentru zilele pierdute

 14. !kafka

  eu ma declar idiot!

  sunt onorat ca sunt acceptat pe G4 media pe picior de egalitate cu oameni atat de bine instruiti, cu studii liceale, universitare, postuniversitare, doctorate si postdoctorate, eu neavand decat scoala profesionala…

  si sunt bucuros ca toti cei pe care i-am amintit mai sus sunt persoane care nu au treaba cu ideea crestina, care nu tin postul si care netinand nici Pastele, nici Craciunul, adica necumparand nimic, fac praf piata!

  • E bine ca recunosti, dar iti recomand cand te mai simti coplesit de sentimente crestine sa le cumperi ceva de mancare cersetorilor.
   Nu le da bani, oricum iti cer bani pentru „mancare”.
   PS: Sa imi spui cati au aruncat cu mancarea dupa tine😉

 15. Câta indignare pe aici, oameni buni, ca a gresit CEDO sa dea dreptate unei analfabete pagubind o tara ca Elvetia… Hai noroc in viata, sa nu aflati vreodata ce e nevoia si ce înseamna sa ajungi la mila altuia.

 16. @marian:
  exista si reprezentarea pro bono !

 17. !Sapros

  Stimate domnule doctor in stiinte!

  raspunsul vi-l dau, daca ati fi citit Dostoievski, nici nu ati mai fi pus intrebarea…

  e vorba generalul medic militar, in varsta, care dadea 10 copeici fiecarui detinut inchis pe viata pentru crima…

  aici este vorba despre mila, care este valoarea fundamentala in crestinism…

  sa-mi fie permis o observatie la sofismul domniei voastre, sa nu spun golaneala rationamentului, caci asta practica sofistii…

  daca ati fi reflectat ati fi gasit in teoria organizatiei, acolo unde se vorbeste despre recompense, adica nu se oera asa ceva din ce vrei tu sa dai, ci din ce are nevoie celalalt…

  daca nici ideea crestina, nici literatura, nici teoria organizatiei nu va pot convinge, ramane doar sa sper in vreo minune, in ceea ce va priveste!

  • Cati cersetori ai intalnit sa ceara bani asa, ca vrea el/ea sa ii dai bani? Stiu si ei ca mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimic, de aceea celebrul „da si mie” e urmat de o nevoie a acestuia.
   Exemplul cu generalul medic militar consider ca nu merita raspuns, ai reusit sa diminuezi operele lui Dostoevsky la un personaj secundar fara nume scos cumva cu forta din ceva amintire.
   Revin, daca vrei sa ajuti un cersetor din simtaminte crestine, dostoevskyene sau ce iti inchipui tu ca e ok, da-i mancare daca iti spune ca vrea mancare, da-i haina/incaltamintea ta daca se plange ca-i e frig si ai gasit si recompensa din teoria organizatiei.
   Ca-i arunci 10 bani nu ai rezolvat nimic, nu l-ai ajutat cu nimic, tot foame si frig ii va fi.
   Intelegi?

 18. A cercetat cineva cum a ajuns persoana în Elvetia? A platit trenul cumva? A învatat sa se teleporteze?
  CEDO nu-si schimba politica decât atunci când cineva care „avea dreptul” o sa dea în cap unuia dintre judecatori.

 19. !Sapros

  Stimate domnule doctor in stiinte!

  problema nu este ce fac eu, e treaba constiintei mele, a libertatii mele, nu aveti decat sa ma faceti idiot…

  citand exemplul dat de Dostoievski ( nu Dostoievsky!) am diminuat operele scriitorului? aveti trasa lumina la etajele superioare?

  nu stiti ca banul este un echivalent al tuturor lucrurilor si, implicit, al nevoilor?

  sunteti incoerent…in postarea anterioara spuneati ca atunci cand tiganii primesc mancare o arunca si acum va repliati? ce golaneala in discurs!

  zero in raport cu ideea crestina, un morman de vorbe ..

  hai pa…

  .

 20. !un urs

  deci domnia-voastra nu est interesata ca un om nu are ce manca, ci este interesata sa veda cum a ajuns omul ala in Elvetia?

  asta ca povestirea aia in care generalul francez viziteaza un spital ( totul este dupa primul razboi mondial) si vede un ofiter fara maini si fara picioare! si stiti ce face generalul?

  in loc sa-si arate compasiunea fata de cel in cauza, tipa la medic ca de ce cel in cauza nu este tuns, ca asa scrie la regulament!

  domnia-voastra tine Pastele, tii Craciunul, botez, post etc uitati-le !

 21. !Sapros

  aici suntem cu subiectul!

  *O cerşetoare româncă de etnie romă face ca Elveţia să fie condamnată la CEDO: ”Reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a-şi putea exprima suferinţa şi a încerca să-şi asigure nevoile prin cerşetorie”*

  niciodata nu ati fost altfel!

  sunteti viclean si gol!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.