G4Media.ro

O asociație LGBT reclamă un presupus abuz în Aeroportul Cluj împotriva unei…

O asociație LGBT reclamă un presupus abuz în Aeroportul Cluj împotriva unei femei transgender, care ar fi fost jignită de angajați și apoi încuiată într-o cameră 

Asociația MozaiQ, care apără drepturile persoanelor LGBT, reclamă un presupus abuz al angajaților de la Aeroportul din CLuj Napoca față de o femeie transgender, potrivit unui comunicat de presă.

Asociația susține că lucrătorii vamali și de poliție de frontieră din aeroportul „Avram Iancu” Cluj Napoca au umilit-o public și au privat-o de libertate fără a oferi explicații pe femeie în data de 15 iunie 2021.

În acea dată, o femeie transgender cu cetățenie română și domiciulul în străinătate, a încercat să intre în România cu scopul de a face demersurile necesare de schimbare a actelor de identitate pe cale juridică. Potrivit Asociației MozaiQ, două angajate de la control pașapoarte au supus-o unor umilințe violente, ridicându-se de pe scaunele din ghișeu și țipând „Bărbat! Bărbat!”, iar ulterior forțele de ordine ar fi încuita-o într-o încăpere adiacentă, fără a oferi vreo explicație.

Asociația susține că femeia a mai fost și în 2017 victima unei situații similare, fiind reținută în aeroport timp de 2 ore, pe același motiv: că nu îi corespunde numele din pașaport cu expresia de gen.

”Aceste abuzuri sunt cu atât mai grave cu cât persoana în cauză nu vorbește limba română. Victima, de etnie maghiară, a părăsit România în urmă cu mai mulți ani, alături de mama sa. Subliniem încă două aspecte agravante ale abuzurilor din 15 iunie a.c. și august 2017: fotografia din pașaportul prezentat corespunde expresiei de gen, iar autorităților li s-au prezentat documentele de identitate din Spania”, se arată în comunicatul citat.

Asociația MozaiQ susține că în România persoanele transgender se confruntă cu discriminare continuă pe mai multe paliere, de la relația cu autoritățile până la recunoașterea juridică a identitățîi de gen, accesul la servicii medicale sau integrarea în piața muncii. Mai mult, asociația susține că România a fost condamnată și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în acest an, CEDO spunând că România nu are un cadru legal predictibil și unitar de recunoaștere a identității de gen și supune persoanele trans la umilințe continue.

G4Media.ro va reveni cu o poziție a Aeroportului din Cluj.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter