G4Media.ro

Numărul naşterilor l-a depăşit pe cel al deceselor, în 2023, în municipiul…

Sursa foto: Pixabay

Numărul naşterilor l-a depăşit pe cel al deceselor, în 2023, în municipiul Iaşi / Cele mai frecvente prenume date copiilor au fost Andrei la băieţi şi Maria la fete

Numărul naşterilor în municipiul Iaşi, în 2023, a fost cu aproape 2.000 de mai mare decât cel al deceselor, iar cele mai mai frecvente prenume date copiilor au fost Andrei la băieţi, respectiv Maria la fete, transmite News.ro.

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a scris, marţi seară, pe Facebook, că numărul naşterilor înregistrare în municipiul Iaşi se păstrează la un nivel ridicat, dar şi constant în ultimii cinci ani, peste media naţională.

Potrivit Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor, în anul 2023 în municipiul Iaşi au fost înregistrate 7.036 naşteri, din care 3.663 băieţi şi 3.373 fete. Edilul ieşean a precizat că anul trecut în municipiul Iaşi au fost 5.283 de acte de deces înregistrate.

Cele mai multe naşteri au fost în lunile august (677) şi ianuarie (633), iar la polul opus a fost luna decembrie (459).

În cea mai mare parte, părinţii au decis să dea câte două prenume copiilor (73%). În topul preferinţelor se păstrează prenumele tradiţionale în strânsă legătură cu sărbătoarea religioasă apropiată zilei de naştere.

În topul prenumelor date băieţilor conduc Andrei, Ştefan şi Gabriel, iar la fete Maria, Ioana şi Elena.

Cele mai uzuale prenume compuse au fost Rareş-Andrei şi David-Andrei, respectiv Eva-Maria şi Sofia-Maria. Au fost şi 101 situaţii în care părinţii au decis să atribuie copiilor chiar şi câte trei prenume.

Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor a înregistrat anul trecut 2.830 acte de căsătorie şi 597 de divorţuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...